Lider Olmanın 5 SIRRI

5 Nisan 2008 Cumartesi

Son yılların en çok konuşulan konularından biri de liderlik... Yöneticilerin iyi birer lidere dönüşebilmesi için piyasada sayısız kitap ve makale var. Yazılı yayınlar dışında, bu konuda eğitim veren kuruluşların da sayısı arttı. Peki, eğitim almanın dışında, liderlik özelliklerine sahip olmak için neler yapılabilir? www.management.about.com’dan derlediğimiz konu başlıkları birkaç ipucu veriyor.
Önceliklerinizi belirleyin
Zaman yönetimi dersleri, strateji kitapları ve yönetici guruları sürekli zamanın önemini vurgular. Evet, zaman önemlidir. Hangi konuda ne kadar zaman harcayacağınız, liderlik özelliklerinizi belirlemenizde önemli rol oynar. Çünkü yöneticinin anlamı, her şeyin zamanlama ile sürdürüldüğünü bilmektir. Ama yine de zamanlama hesabı yaparken, iş enerjinizin dağılımı, insanlarla ilişki ve finansal konuları ayrı ayrı düşünerek zaman dağılımınızı yapın. Ayrıca yazılı ve söze dayalı iletişimi de unutmayın. İletişim teknikleri hafızada en iyi yer eden ipuçlarını verir ve bir olay karşısında bu ipuçlarını düşünerek kararımızı veririz. Bunun dışında, günlük iletişim kurduğunuz insanlarla nasıl ilişkileriniz kurduğunuza da dikkatlice düşünebilirsiniz. Sihirli kelime organize olmak. Gününüzü, iletişiminizi, iş yapınızı ve ödül sisteminizi düşünerek organize ederek hareket etmeye başlayabilirsiniz.
İyi yaptığınız işin peşini bırakmayın
Bir insan her işi iyi yapamaz. Her insanın yetenekli olduğu bazı özellikler vardır. Liderliğinizin gelişmesi için teknik anlamda bu özelliklerinizin üzerine gidin. Kendinizi eğitmek, gelişiminizi kendi kendinize de takip etmek için en iyi yol budur. Başarı ve ödül anlamında da gelişimizin sürekliliği sizi farklı kılar. Bunun için neleri iyi yaptığınızı düşünün ve kendinizi geliştirirken çevrenizdekilerle paylaşın. Bunda utanılacak bir şey yok. Belirli alanlarda kendinizi geliştirmek topluluk içinde de sivrilmeniz, farklı algılanmanız anlamına gelecektir.
Kendinizi cezalandırmaktan kaçınmayın
Yöneticiler nasıl çalışanlarına karşı ödül-ceza uygulamasını yapıyorsa, kendilerine karşı da aynı şekilde davranabilirler. Ödüllendirme ile cezalandırıcı kurallar koyma, insanları dış etkenlere karşı daha dayanıklı kılar. Karşılaşılan olaylara nasıl tepki verilmesi gerektiğini gösterir. Bu yüzden, yaşanan olumsuzları sadece olumsuz davranışların sonuçları olarak algılamayın. Mark Twain’in dediği gibi, “Bir kedi ancak bir kere sıcak sobanın üstüne oturur, ikinci kez oturmaz. Üstüne üstlük soğuk sobaya da bir daha yaklaşmaz.” Her negatif olay aynanın karşısında başka bir özelliğimizin yüzümüze çarpmasını sağlar. Bu kimi zaman canımızı yaksa da, sonuçta bir şeylerin daha iyi öğrenmemizle sonuçlanır. İyi bir lider, özellikle kendi zaaf ve zayıf yönlerini tamir ederek kendi yolunu çizer.
Küçük jestler büyük sonuçlar doğurur
Hiç farkında olmadan hayatımıza giren bazı nesneler kafamızda bir şekilde yer eder. Yıllar önce katıldığımız bir iş organizasyonu ya da aktivitede hediye edilen bir biblo, şapka ya da tişört, bugün bile güzel şeyleri hatırlamamızı sağlar. Bunun nedeni o anda yaşadıklarımızın zihnimizde bıraktığı izlerdir. Bu anlamda biz de çalışanlarımıza, iş yaptığımız kişilere benzeri küçük jestlerde bulunabiliriz. Bir organizasyon başarı ile tamamlandığında küçük birer hediye vererek çalışanlarımızı, iş ortaklarımızı mutlu edebilir, bir şekilde ödüllendirebiliriz.
Çalışanlarınızla övünmesini bilin
Çalışanlar, kendilerini onore eden yöneticilerle çalışmayı ister. Bu sayede motivasyonun arttığını, işe daha şevkle geldiğini söyler. Bu durumu bilin ve insanların başarılarıyla övünmekten kaçınmayın. Kendinize ait bir projenizin başarıyla tamamlanmasında görev alan insanları, diğer gruplardaki insanların yanında ön plana çıkarabilir, bu şekilde diğer insanların da öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Kendinden emin ve liderlik özelliğindeki insanların temel özelliği komplekslerinden arınmış, başarılı olan insanlardan övgüyle bahseden insan olmalarıdır.

0 yorum: