Garanti Bankası ve Ekonomist dergisi işbirliğiyle bu yıl ikincisi düzenlenen "Türkiye'nin Kadın Girişimcisi" yarışmasını, Emel Balık ve Balık Ağı şirketinin kurucusu Emel Aksoy kazandı. 17 yaşında annesine yardım etmek amacıyla ağ örmeye başlayan Aksoy'un, erkek egemen bir alanda kadın ağırlıklı istihdam sağlaması ve Türkiye'deki 5 ağ fabrikasından 2'sine sahip olması ödülü kazanmasında etkili oldu. Avrupa Birliği'nin inovasyon projelerinde de yer alan Aksoy, balıkçılığın memleketi Norveç ve Hollanda'ya bile ihracat yapıyor.
Aksoy, Hyatt Otel'de perşembe akşamı düzenlenen törende birincilik plaketini ve 20 bin YTL değerindeki ödülünü Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun elinden aldı. Elmacıoğlu Tekstil Mobilya Sanayi Ticaret AŞ kurucusu Selma Elmacıoğlu ikincilik, Sit-Dizayn Mobilya Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin kurucusu Öznur Uysal da üçüncülük ödülüne layık görüldü. Palmet Halı Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin kurucusu Esma Kıvrak'a ise Sosyal Girişimcilik Ödülü verildi.
58 milyon YTL destek
Ödül töreninde konuşan Bakan Çubukçu, kadınların işgücü ve istihdama katılım düşüklüğünün temel sorunlardan biri olduğunu, kadınların işgücü piyasasında daha dezavantajlı ve ikincil sırada bulunduğunu kaydetti. Kadın istihdamının düşüklüğünün, hukuki olmaktan çok sosyal yönü bulunduğunu dile getiren Çubukçu, "Türkiye'de kadınların emek yoğun sektörlerde istihdama katılımı süregelen bir sorundur. Kadınların farklı istihdam alanına kaymaları açısından kendi işlerini kurmaları bu noktada çok önemli" diye konuştu. Çubukçu, 2007-2013 yıllarını kapsayan 9. Kalkınma Planı'nda kadın girişimcilere özel bir yer ayrıldığını da ifade etti. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere de yarışmaya bu yıl 53 ilden 806 başvuru geldiğini belirtti.
Karadere konuşmasında, Garanti Bankası'nın Kadın Girişimciler Destek Paketi kapsamında, bugüne kadar 2303 kadın girişimciye 58 milyon YTL tutarında kredi kullandırdığına da dikkat çekti.
Girişimci kadınlar ortaklık teklifi alıyor
Bu yılın girişimci kadını Emel Balık ve Balık Ağı Limited Şirketi'nin kurucusu Emel Aksoy Gündemir, 17 yaşında ailesine yardım amacıyla ağ örerek başladığı balıkçılık sektöründe 1995'te talebi karşılayamadığı için Japonya'dan özel makineler getirterek, seri ağ üretimine geçti. Yarışmada ikinci olan Selma Elmacıoğlu da mobilyacılık sektöründe dolgu malzemesi olarak kullanılmak üzere daha kaliteli ve ekonomik olan keçe ve vatka üreterek kendi markasını yarattı. Ortadoğu ülkelerinden ortaklık teklifi alan ilk kadın yatırımcı olduğu belirtilen Elmacıoğlu, 2007'de 30 ülkeye 2 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Uysal'ın Çin'de 2 fabrikası var
Üçüncülük ödülünün sahibi Öznur Uysal da deri ve kumaş oturma grubu tasarımının yanı sıra yatlara döşeme yaparak kendi markasını yarattı. 15 yıldır Hollanda, Belçika, Almanya, İngiltere ve İran'a ihracat yapan Uysal'ın, Çin'de iki fabrikayla iş ortaklığı bulunuyor.
Sosyal Girişimcilik Ödülü'nün sahibi Esma Kıvrak ise Uşak halıcılığını tekrar faaliyete geçirmek için çalışmalara başladı. Pek çok kamu kurumu ve özel kuruluşa el halısı üretti. Sosyal sorumluluk bilinciyle binden fazla kadının eğitim gördüğü el dokuma kursları açtı. 2002'de yurtdışına açılan Kıvrak, ABD ve 7 Avrupa ülkesine ihracat yapıyor.
İş dünyasına 'ağ' attı yılın girişimcisi oldu
26 Nisan 2008 Cumartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder