ABD'li KOBİ'lerden Türkiye çıkarması

14 Nisan 2008 Pazartesi

Aralarında 100 milyon dolarlık ciroya sahip firmaların da olduğu, inşaat ve yapı malzemeleri, havacılık, enerji, ulaştırma, sağlık, çevre teknolojileri, savunma, güvenlik, yazılım, madencilik, telekomünikasyon ve otomotiv sektörlerinden ABD’li 65 KOBİ, yatırım ve işbirliği için Türkiye’ye geldi. ABD Ticaret Müsteşarlığı ve TAB/AMCham işbirliğiyle düzenlenen ve üç gün sürecek olan “Avrupa Ticaret Rüzgarıö konferansı başladı. ABD’li KOBİ’lerin katıldığı konferansta Türkiye’de ve Avrupa’da ticareti geliştirme konuları çeşitli yönlerden ele alınacak. Konferansın son günü ise Amerikan firmaları ile Türk iş ortakları arasında ikili görüşmeler gerçekleştirilecek.
GELEN KOBİ’LERİN HİÇ BİRİ AVRUPA’YLA İŞ YAPMAMIŞ
Türk/Amerikan İşadamları Derneği (TABA/AmCham) Başkanı Uğur Terzioğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, konferansın içeriğine ilişkin bilgi verdi. Terzioğlu, konferansa 65 ABD’li KOBİ’nin 80 temsilciyle katıldığını belirterek, konferansa katılan firmaların Amerika’nın büyük ticaret firmaları olduğunu söyledi. “Gelen firmaların hiç biri Avrupa ile hiç iş yapmayan firmalar, şimdi Türkiye ile yapmak istiyorlar" diyen Terzioğlu, katılımın KOBİ düzeyinde olduğunu ifade etti. Terzioğlu, Amerikalı KOBİ’ler büyüklüğünün Türkiye’deki gibi olmadığını, büyük firma olma yolunda olan firmalar olduğuna dikkat çekerek, gelen firmaların arasında ciroları 100 milyon dolarları bulan birçok KOBİ’nin bulunduğunu kaydetti. Bu firmaların uluslar arası ticareti bilmeyen ancak iç pazarda iyi olan KOBİ’lerden oluştuğunu vurgulayan Terzioğlu, “Türkiye’den dünyaya çıkmak istiyorlar. Türkiye Avrupa’da gümrüğe tabi değil, imalat ucuz, ihracatta da tercih edilen bir ülke; bu nedenle Türkiye’yi tercih ediyorlar" dedi.
TÜRKİYE’DE ÜRETİME DÖNÜK YATIRIM YAPACAKLAR
Terzioğlu, konferansa katılan Amerikalı KOBİ’ler içinde Türkiye’de üretime yönelik yatırım yapmak isteyen firmaların da bulunduğuna işaret ederek, “İş yapacak firmalar kalıcı ticareti hedefliyor. Konferansın son günü Türk şirketleriyle bire bir görüşme yapacak olan firmalar, bu görüşmelerden ya uzun vadeli ortaklıklar ya da mümessillikler doğacak. 500 civarı ikili görüşme yapılmasını bekliyoruz. Konferanstan somut sonuçlar çıkacağını umuyoruz. TABA üyelerinden 30 randevu alan firma var" diye konuştu. Türkiye’ye gelen ABD’li firmaların Amerika’da yaşanan mortgage krizinden etkilenmediklerini belirten Terzioğlu, konferansın ve sonrasındaki girişimlere ilişkin organize edilen bu projenin çalışmalarının 11 aydan bu yana sürdüğünü ifade etti. Terzioğlu, konferansın “hakiki ticaretin olduğuö bir konferans olduğunu vurgulayarak, konferans sonuçlarının ise Avrupa’dan gelen 28 ticaret müsteşarın katılımıyla 17 Nisan tarihinde düzenlenecek toplantıda ele alınacağını söyledi.
FLUKER: "TÜRKİYE’YE İLGİ BÜYÜK"
ABD Ankara Sefaret Ticaret Müsteşarı James Fluker de, konferansın Avrupa pazarını kapsayan bir konferans olarak düşünüldüğünü belirterek, konferansta Türkiye üzerinde durulduğunu kaydetti. James Fluker, konferansa 35-40 ABD’li KOBİ’nin katılmasını beklerken, 65 firmanın geldiğini ifade ederek, ilginin Türkiye ekonomisinin son 5 yılda aldığı mesafe ve giderek ekonominin güçlenmesine bağladı. Katılımın yüksek olması, Amerikalı firmaların Türkiye’de iş kurma konusunda istekliliğini gösteriyorö dedi. Fluker, konferansa katılan firmaların yarısının Türkiye’ye ilk kez gelenlerden oluştuğunu ifade ederken, yüzde 90’ının Türkiye’de iş yapmayı amaçladığını, yatırım ve ticaret yapmak için gelen firmaların da bulunduğunu kaydetti. Türkiye’de faaliyet gösteren 250 Amerikalı firma bulunduğunu bunlar dışında Türk ortaklıkları ve burada ofisi olmayan binlerce Amerikan firması olduğunu söyleyen Fluker, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 11.2 milyar dolar olduğunu ifade etti. Fluker, Türkiye’den Amerika’ya 4.6, Amerikan’dan Türkiye’ye de 6.6 milyar dolarlık ticaret yapıldığını vurgulayarak, amaçlarının Amerikanın Türkiye’ye ihracatını geliştirmek olduğunu söyledi. “Avrupa Ticaret Rüzgarı" konferansına, aralarında İtalya, Fransa, İngiltere, Avusturya, İspanya, Macaristan, Belçika, İsveç ve İsviçre’nin de bulunduğu 28 ülkenin ticaret müsteşarları da katılıyor. Üç gün sürecek olan konferans sonrası müsteşarlar, konferans sonuçlarını değerlendirecekleri bir toplantı düzenleyecekler.

0 yorum: