Yeni iş açarken risk azaltma

6 Mart 2008 Perşembe

Girişimci, mal ve hizmet üretimini gerçekleştirebilmek için doğal kaynak, sermaye ve emek gibi üretim faktörlerini bir araya getirip faaliyete geçiren kişi olarak tanımlanır. Girişimcinin varmak istediği hedefler arasında; kâr elde etme, bağımsız karar verebilme, kişisel tatmin ve kendi işini kurma isteği önemli bir yer işgal eder. Girişimci bir kişilik aynı zamanda hayal kurar. Ne yapmak istediğini bilmek zorundadır. Girişimin kurgusu ve planından bizzat kendisi sorumludur. İşte bu yüzden meydana gelebilecek olası risklere karşı da hazırlıklı olmak zorundadır. Girişimcilik riskini azaltmak için dört öneri
1. Bilgi toplamak: Girişiminizi hayata geçirmeden önce, konuyla ilgili ayrıntılı bilgi toplamak zorundasınız. Bu başarılı bir başlangıç için ön koşuldur. Toplayabildiğiniz her bilgi, size yeni bakış açıları kazandıracak veya en önemlisi sizi yanlış yapmaktan alıkoyacaktır. Sektörle ilgili analizler, ayrıntılı girişim fikri planları, kaynak kitaplar, bültenler veya konuyla ilgili uzman kişiler size bu konuda yol gösterecektir.
2. Plan yapmak: Herkes plan yapar. Ancak bunu uzman kişilerin tavsiye ettiği yöntemlerle yapmak ve bunları daha sonra ayrıntılı iş planları çerçevesinde kurgulamak gerekmektedir.
Tek başına plan veya sonuç önemli değildir. Belirleyici unsur zihinsel hazırlıktır. Günümüzde "plan" kelimesi eski siyasi sistemleri çağrıştırsa da, plan yapmak her zaman için vazgeçilmez bir araçtır.
3. Olasılık durumları: İşinizle ilgili risk senaryoları hazırlamalısınız. Örneğin; İstediğim sayıda müşteri toplayamazsam ne gibi durumlarla karşılaşabilirim? Ödemelerde meydana gelebilecek gecikmelere karşı yeterli özsermayem var mı? İşim eğer, umduğumun aksine çok hızlı büyürse, gelen teklifleri nasıl değerlendirebilirim?
4. Test etmek: İşe koyulmadan önce birçok girişimci, test etmeyi (nabız yoklamak) nedense ihmal ediyor. Yatırım yapmadan önce, eğer imkanınız varsa küçük bir pazar araştırması yapabilirsiniz. Örneğin gazeteyi, interneti ve diğer medyaları kullanarak insanların tepkisini ölçebilirsiniz.

0 yorum: