Satışlar Nasıl Gidiyor!!!

31 Mart 2008 Pazartesi

Merhaba… “İşler nasıl?”, “Hayat nasıl gidiyor?”, “Mutlu musun?” gibi sorulara son zamanlarda hep benzer cevaplar alıyorum. “İdare eder…” Kim kimi idare ediyor? Ya da idare ederek nereye varırız, bilemiyorum. Bu yazı da galiba bu hafta için idare eder…
Geçen hafta Expo Channel’daki program konuğum beni gerçekten çok etkileyen bir kişiydi. “Dünyanın en akıllı insanı” diyerek uzun bir süre hafızaları karıştıran Erdal Demirkan ile çok hoş bir program yaptık. Programa canlı yayın olarak bağlanan beş kişiye de kitap hediye ettik.
Onun kitabında yazdığı ve söylediği bir söz bu haftaki yazı konusuna ilham oldu. “Aldığın oksijenin karşılığını ver” Yani, ne yaparsan yap karşılığını elinden geldiğinin fazlasıyla yap. Aksi taktirde idare ederci olursunuz.
İnsanların yapabileceklerinin altında iş çıkartmaları genelde çok görülen bir durum. Durumu idare etmek, günü kurtarmak gibi deyimler iş hayatında çok konuşulan sözler. Az ile yetinmek çalışanların ve iş verenlerin işine gelir. Azını yapmak varken niye çoğu için uğraşalım düşüncesiyle de çok çalışanların önü kesilir.
Herkesin çok kullandığı “idare eder” sözünün satıştaki karşılığını irdelemek bu haftaki konumuz. Bir satışın idare eder olması için neler gerektiğini birlikte inceleyelim.
İdare eder satış nedir?
1. Çalışıyormuş gibi yapıp bilgisayarda sörf yapıyorsa,
2. Eğer müşterinize sadece ürünü anlatıp, kenara çekiliyorsa,
3. Bir satış elemanı, ürünle ilgili bilgileri “zamanla öğrenirim” diyorsa,
4. Rakiplerinin ne yaptıkları konusunda bir çaba göstermiyorsa,
5. Kendisinin gelişebileceği kadar geliştiğini ve bundan sonra daha fazla bir şey öğrenmesi gerekmediğini söylüyorsa,
6. Ekip içerisinde olumsuz bir hava yaratıp, destek olmak yerine köstek oluyorsa,
7. Yeni müşteri bulmak yerine eskiler ile yetiniyorsa,
8. “Tahsilat benim işim değil, ben satışıma bakarım” derse,
Hadi, şimdi elinizi vicdanınıza koyun ve yukarıdaki gibi idare eder satış mı, yoksa elinizden geldiğinin faydası ile satış mı yapıyorsunuz diye düşünün ve cevabınızı kendinize verin. Biz duymayalım…
Bu haftaki yazı biraz kısa oldu ama idare edersiniz değil mi?
Bana her konuda yazabilirsiniz. Tek yapmanız e-posta yollamanız. Bu arada, eğitim ve çalışmalarımla ilgili bilgi isteyenler www.hakanomergider.com sitesine bakabilirler.
Unutmayın, “Satış Kumar Değildir, Profesyonel Destek Gerekir!”
Hakan Ömer GİDER/yenibiris.com

0 yorum: