Otomotivin Kadın Patronu

31 Mart 2008 Pazartesi


Küçük ve orta ölçekli işletmeler arasında iş kadınlarını görmeye çoktan alıştık. Gün geçtikçe kadınlar tarafından kurulan işletmeler çoğalırken, ciro ortalamasında hatırı sayılır bir yere sahipler. Ancan tablo yine de göründüğü kadar parlak değil......
Yapılan son araştırmalara göre Türkiye`de kadın girişimci ortalaması yüzde 7 civarında. Avrupa Birliği ülkelerinde ise bu rakam yüzde yirminin üzerinde.
Türkiye`deki kadın girişimcilerin meslek dağılımlarına bakıldığında hizmet sektörü çoğunlukta. Onlar arasında ise kadınlar genelde reklam, organizasyon ve turizm gibi hizmet sektörlerinde faaliyet gösteriyorlar. Hatice Turan gibi `istisna` girişimcileri saymazsak...
Turan, yaklaşık 10 senedir başında olduğu Citroen Çağdaş Otomotiv ile erkek egemen otomotiv sektöründe adından söz ettiriyor.
Sayın Hatice Turan; `erkek işi` denen otomotiv sektörünün nadir kadın patronusunuz. Başarınızın sırrı nedir?İşin sırrı, olumlu özelliklerinizi işinize yansıtmak ve bundan katma değer elde etmek. Ben aslında avukatım. Belki hukukçu oluşumdan kaynaklanan başarı hırsım var. Bununla berber yeniliklere açık ve sosyal iletişime önem veren biriyim. Ama en önemlisi tüm bu özelliklerimi iş dünyasına aktarabiliyorum. Yani hırslı yapımı profesyonel dünyaya aktararak bundan değer elde ediyorum.
Sizce kadınlar iş dünyasında neden gerektiği kadar temsil edilemiyor?Son zamanlarda hızla değişmesine rağmen ataerkil toplumumuzun kadını işte değil, evde görmek istemesinin sancılarını ekonomi ve iş dünyamızda yaşıyoruz. Kadın girişimciler deneği tarafından yapılan bir araştırmaya göre tüm Avrupa Birliği ülkelerinde kadın girişimci oranı yüzde 25`in üzerinde. Ülkemizde ise sadece yüzde 7. Bu noktada rakamlar sözün ötesine geçiyor ve gerçekleri su yüzüne çıkarıyor.
Bir elin parmakları kadar sayılabilecek olan kadın girşimcilerin Türk iş dünyasının neresinde olduğunu soruyorsanız, işte size yanıt: Onlar hiçbir mücadele ve zorluktan yılmadıkları iş dünyasının en ön saflarında, gizli kahramanlar olarak çalışıyor.

0 yorum: