Liman artığı konteynırlar 160 bin dolarlık eve dönüşüyor

24 Mart 2008 Pazartesi


Tuğlalarla örüleninden prefabriğine kadar bir çok farklı malzeme ile yaşam alanları oluşturan mimarlar, şimdi de deniz taşımacılığı yapan şirketlerden topladıkları konteynırları eve dönüştürüyor. Hem bilindik evlere göre daha ucuz ve dayanıklı olması, hem de bir gemi, kamyon ya da trenle bir yerden başka bir yere taşınabilir olması mimarlık ve inşaat alanında yeni bir inovasyon olarak gösterilen konteynır evlerin en önemli avantajları arasında. Konteynır ev inovasyonunda Çin'in dolaylı yoldan da olsa payı yok değil.

Çin, son bir kaç yıldır yaşadığı ihracat patlamasıyla ABD limanlarında konteynır kalabalığı yaratmış ve mimarlara ilham vermiş durumda. Mimarlık alanında inovasyona yol açan bu konteynırlar ABD limanlarında boşaltıldıktan sonra ya geri gönderiliyor ya da liman işletmeleri tarafından mimarlara satılıyor. Konteynırların tanesi ise genellikle 1500 ila 2 bin dolar arasında alıcı buluyor. Üstelik bu konteynırlar, fırtınalar, sellere, hatta yangınlara karşı bile dayanıklı. Konteynır evler estetiği ve hayata post modern yaklaşımı ile alıcı buluyor. Bu evlerin fiyatı ise en az bilindik tuğla evler kadar pahalı. Konteynırlardan inşaa edilmiş 3 oda bir salon ve iki banyolu bir evin fiyatı 76 bin dolardan 160 bin dolara kadar değişiyor.

Askeriye gibi kurumların 1980'li yılların başından bu yana konteynırları geçici ofis ya da dış kabini olarak kullandığı biliniyor. Ancak bu uygulamanın günlük yaşama uyarlanması henüz çok yeni. Son bir kaç yıl içinde ortaya çıkan "Konteynır Mimarlığı" olarak adlandırılan mimarlık dalı, bu konteynırları yeni formlarla pratik hayata kazandırmaya başladı. New York'tan Yeni Zelanda'ya kadar bir çok konteynır mimarı halen deniz ticaretinin artıkları olan konteynırlardan yeni tip evler yaratma hayali peşinde.
Referans

0 yorum: