Bakkallıktan Perakende Zincirine

26 Mart 2008 Çarşamba


Ticarete 1981’de Bitlis’te bakkallıkla başlayan Hikmet Kiler’in çocukları şirketi hızlı büyüttü. İlk büyük mağazayı açarken Almanya, Hollanda, İngiltere, İtalya ve Fransa’da inceleme yapan Kiler Ailesi, İngiliz Sainsburry’den ilham aldı. Kiler’in en önemli başarı sırrı ise: Yüzde 60 peşin alım!
Hikmet Kiler, 1984’te de İstanbul’a 150 metrekarelik bir market açarak büyük denize demir atmış.

Şu anda iştirakler hariç 2500 çalışanı olan Kiler, 2003’te 150 milyon dolar olan cirosunu 2004’te 220 milyon dolara çıkardı. Kiler Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Kiler, başarı sırlarını böyle anlatıyor; “Biz 3 erkek 1 kız kardeşiz. 1994’e kadar orta ölçekli market-mağazalar açarak ilerledik ve böylece 4 Kiler oldu. 1994’te ise, radikal bir karar alarak o zamana kadar yaptığımız marketçiliği tamamen bıraktık. Daha büyük mağazacılığa geçme kararı aldık. Asıl büyüme de bundan sonra yaşandı.”
İlk büyük Kiler’i Bakırköy’de 1000 metrekarelik bir alanda açtıklarını anlatan Ümit Kiler, büyük mağazacılık yapmanın işi de zincirleme büyüttüğünü söylüyor; “İşimizi hiçbir zaman aile içinde ‘ortaklık’ olarak görmüyoruz. Aramızda birlik var. Ailenin birliği işin de birliği anlamına geliyor.” Kiler’in ikinci büyük mağazası 1995’te Avcılarda açılıyor. Ümit Kiler, E–5 karayolu üzerindeki 6500 metrekare kapalı alana sahip bu Kiler’in kendileri için dönüm noktalarından biri olduğunu belirtiyor; “Orada Kiler ismini, ’ucuzluk misyonunu’ çok iyi duyurabildik. Avcılardaki başarıdan sonra daha profesyonel düşünerek Almanya, Hollanda, İtalya, Fransa ve İngiltere’ye gidip; kendimiz için en uygun perakende modelini aradık. Bugün müşteri bağımlılığımız yüzde 60’ýn üzerinde seyrediyor.”
Kiler’in “ucuz büyük mağaza” konseptine oturduğunu savunan Ümit Kiler, bunu başarmak için basit bazı prensipleri uyguladıklarını anlatıyor; “Biz alımlarımızın yüzde 60-80’ini nakit-peşin öderiz. Piyasada bu konudaki ortalama oran yüzde 20’lerdedir. Peşin alım oranımızın yüksekliği bize çok büyük fiyat avantajı sağlıyor.“
Kiler’in sebze ve meyve organizasyonunda da radikal bir karar alarak İstanbul Hali’ni devreden çıkardığını söyleyen Ümit Kiler; “Antalya’da kendi büromuzu kurduk ve Antalya Hali içinde büyük bir depo aldık. Kendi araçlarımızla kendi sebze ve meyvemizi tarladan alıp Antalya Hali’ne getiriyoruz. Bu operasyon sayesinde fiyat ve kalitede çok büyük avantaj sağladık” diyor.
Kaynak: KobiFinans Dergisi 13. Sayı

0 yorum: