Ekonomik güç sahibi olma arzusu, bir çok girişimcinin bilgi ve becerilerine güvenerek kendi işini kurmak için motive etmektedir. Son zamanlarda artan hizmet sektörüne yönelik talep, küçük işyerlerinin sayısının çok hızla büyümesine neden olmuştur.
Yeterli bilgi ve beceri sahibi olmayan bazı girişimcilerin başarısızlığa uğramasına rağmen, küçük işyerleri çabalarını doğru bir şekilde yönlendirmeleri halinde karlı işletmeler olabilirler. İş hayatında başarı kaza ile olmaz. Hem iş konusu üzerinde hem de yöneticilik konusu üzerinde bilgi beceri sahibi olmak gerekir.
Bir çok kişinin iş konusu ile ilgili iyi fikirleri vardır, ama bu iyi iş yönetim becerilerine sahip olmak demek değildir. Eğer karlı bir işi yürütebileceğinizi düşünüyorsanız, mutlaka bir “İş Planı” ile başlamalısınız.
Zaman Yönetimi
İster tecrübeli ister tecrübesiz bir işadamı olun, küçük bir işletmenin planını yaparken ilk olarak üzerinde düşünmeniz gereken konu zamanınızın planlanması olmalıdır. Bazı kişilere, disiplin içinde iş saatlerine uygun şekilde çalışmak zor gelir. İşinize ne kadar zaman ayıracağınıza karar verebilmek için, taslak bir haftalık plan hazırlayarak başlayın. Bunu yaparken, muhtemel sorumluluklarınızı listeleyin ve karşılarına ne kadar zaman ayırmanız gerektiğini belirtin.
İşyeri Mekanının Değerlendirilmesi
Yapmayı düşündüğünüz iş ile ilgili olarak negatif ve pozitif unsurları belirledikten sonra , potansiyel problem olabilecek yasal ve toplumsal konuları inceleyiniz. Planladığınız işin yapılmasını engelleyici hususlar ya da bunları gidermek için çok yüksek maliyetli tadilatlar gerekebilir. Ülke kanunlarını ve belediyenin kurallarını araştırmak gerekir.
İş Planı Hazırlamak
Neden bir iş planı hazırlamalısınız? İş planı yaparak düşünceleri yazıya dökme işlemi, kendinize bir hedef belirlemenizi, işinize eleştirisel ve duygusal olmayan bir bakış açısı ile bakmanızı sağlar. Doğru hazırlanması ve kullanılması halinde bir iş planı, işinizi başarı ile yürütebilmeniz için çok yardımcı olacak bir araçtır. İyi hazırlanmış bir iş planı, işiniz için gerekecek finansmanın bulunabilmesi için, fikirlerinizin başkalarına ulaştırılmasını sağlar.İş hayatında başarı şansınızı artırır.
BAŞARILI GİRİŞİMCİ OLMAK
4 Mart 2008 Salı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder