Yıllık ihracat 110 milyar dolara dayandı, 2008’e hızlı giriş yaptı

2 Şubat 2008 Cumartesi

Türkiye geçen yılı 109 milyar 166 milyon dolarlık ihracatla kapatırken, 2008’in ilk ayında da 9 milyar 820 milyon dolarla başladı. Bayram nedeniyle 2007 Ocak’ında sınırlı ihracat yapılmış olması, bu yılın ocak ayındaki artışı yüzde 50’ye yaklaştırdı.
TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) açıkladığı verilere göre, ocak ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 49.27 artışla 9 milyar 820 milyon 192 dolar olarak gerçekleşti. Böylece ocak ayı itibariyle son bir yıllık ihracat yüzde 24.86 artışla 109 milyar 166 milyon 926 dolara ulaştı. Türkiye’nin yeni yıla hızlı bir giriş yapmasında ise, geçen yılın ocak ayı ihracatının bayram nedeniyle düşüm çıkması etkili oldu.
YÜZDE 86’SI SANAYİDEN: TİM’in Eskişehir Genç İşadamları Derneği’nin ev sahipliğinde Eskişehir’deki Paşabahçe Şişecam Cam Fabrikası’nda açıkladığı rakamlara göre, ocak ayında 9.8 milyar dolarlık ihracatın 8 milyar 400 milyon dolarla yüzde 86’sını, tarıma dayalı işlenmiş ürünler ve kimyevi maddeler de dahil olmak üzere sanayi ihracatı oluşturdu. Tarım sektörünün 1 milyar 196 milyon, madencilik sektörünün 233.5 milyon dolarlık ihracat yaptığı ocak ayında, sanayi grubundaki ihracatın 1 milyar 39.4 milyon dolarını kimyasal maddeler, 768.9 milyon dolarını tarıma dayalı işlenmiş ürünler, 6 milyar 592.4 milyon dolarını ise doğrudan sanayi mamulleri oluşturdu. Bu kapsamda alt sektörlere göre en yüksek ihracatı 2 milyar 152.4 milyon dolarla taşıt araçları ve yan sanayii gerçekleştirdi. Hazır giyim ve konfeksiyon aylık 1 miyar 445.5 milyon dolarlık ihracatla ikini sırada yer aldı. 2008 yılının ilk ayında geçen yılın aynı dönemine göre en fazla ihracat artışı sıralamasında yüzde 105.96’lık artış ile canlı hayvan, su ürünleri ve mamulleri ilk sırada yer aldı.
TAŞIT ARAÇLARININ YILI: Son 12 aylık döneme de alt sektörler itibariyle bakılınca, en yüksek ihracat tutarına 22 milyar 178.4 milyon dolarla taşıt araçları ve yan sanayii ulaştı. Sektör önceki bir yıllık döneme göre yüzde 37.7 ihracat artışı kaydetti. İkinci sırada yer alan hazır giyim ve konfeksiyon sektörü de ihracatını yıllık bazda yüzde 16.2 artırarak 16 milyar 418.6 milyon dolara yükseltti. Yıllık ihracat tutarında bu sektörleri 11 milyar 697.6 milyon dolarla demir çelik izledi. Sanayi dışındaki ihracatın 11 milyar 716.8 milyon dolarını tarım sektörü gerçekleştirdi. Sektörün yıllık ihracatı yüzde 17.5 artış gösterdi. Madencilik sektörünün ihracatı da son bir yılda yüzde 29.1 artarak 2 milyar 776.7 milyon dolar oldu. Türkiye ihracatında (kümülatif olarak) ilk sırayı Almanya alırken, bunu İngiltere, İtalya, Fransa ve Rusya izledi.
Şişecam’a ’LCD camı yatırımı yapın’ çağrısı
ŞİŞEcam yetkililerine de seslenen Kemal Unakıtan, LCD camı yatırımı yapmasını istedi. Unakıtan, "Türkiye’nin teknolojide daha nitelikli olduğu şu günlerde Şişecam’dan ayrı bir atılım bekliyorum, o da LCD camı yatırımı. Bu konuda bir adım atıldığın takdirde, Türkiye teknolojik anlamda çok büyük bir adım atmış olacak" dedi.
Biz dikkatli olacağız, siz de panik yapmayın
MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, küresel dalgalanmaya ve dış şoklara karşı hükümetin dikkatli olacağını söylerken, "iş dünyasına da ne rehavete ne de paniğe kapılmayın" mesajı verdi. İhracat rakamlarının açıklandığı toplantıda konuşan Unakıtan, şunları söyledi: Türkiye’nin rekabet gücünü artırmak için maliyetleri düşüren tedbirler alacağız. Türkiye’nin küresel dalgalanmalara ve dış şoklara karşı karşı yeteri kadar dayanıklılığa sahip. Bunları üzerine basa basa söylüyorum. Türkiye küresel dalgalanmaları çok dikkatli takip eden bir ülke olacaktır. Bunu nasıl takip edeceğiz? Devamlı dikkatli olacağız. Gelecek menfi etkileri en aza indirmeye çalışacağız.
PANİĞE GEREK YOK: Türkiye’nin paniğe kapılmasına hiç gerek yoktur. Türkiye’nin önündeki günler iyi günler olacaktır. Bu bakımdan rehavete kapılmayalım ama paniğe de kapılmanın gereği yoktur. Türkiye iyi yoldadır, doğru yoldadır. O bakımdan hiç kimse korkuya kapılmasın.
EN ŞANSLI DURUMUMUZ: Türkiye’nin küresel dalgalanmalardan etkilenmemesi mümkün değil. Ancak bunu en az hasarla atlatmayı başaracağız. Eğer Türkiye mali disiplinden taviz vermezse, yapısal reformlar ve özelleştirmelere devam ederse, yabancı sermaye çekmeye devam ederse Türkiye bu konuda şimdiye kadarki en şanslı durumunda oluyor.
REFORMLARDAN TAVİZ YOK: Hükümetin bir üyesi olarak söylüyorum, 2008 yılında Türkiye yapısal reformları çok daha fazla yapan bir ülke olacak, mali disiplinden taviz vermeyen, özelleştirmeleri en yüksek düzeyde yapan bir ülke olacak. Türkiye şimdiye kadar ne özelleştirme yapmışsa, yıl bazında bunun çok daha fazlasını 2008 yılında yapacak."
TİM’den ’gündemimiz ekonomi olsun’ uyarısı
TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, konuşmasında isim vermeden türban tarışmalarını hatırlatarak, "Gündemimiz ekonomi olsun" çağrısı yaptı. ABD’nin gireceği olası bir resesyondan Türkiye’nin ihracat anlamında daha az etkilenmesi beklense de tüm dünyaya yayılabilecek bir durgunluğun Türkiye’ye de yansıyacağına dikkat çeken Satıcı, şöyle konuştu: "Tüm dünyada bu tür gelişmeler yaşanırken Türkiye’nin kendi iç gündemine kapanmasını hiç de uygun bulmuyoruz. Dünya ekonomileri geleceklerini tayin etmek için yaşanan gelişmeleri büyük bir dikkatle takip ederken biz yine iç siyasi meselelerimizle yatıp kalkıyoruz. Halbuki 2007 yılında demokratikleşme yolunda ciddi adımlar attık. Siyasette gerekli sınavları geçtik, aştık. Artık siyaseti geride bırakarak 2008 yılında bu bu başarının semeresini toplamamız gerekiyor. Türkiye işsizliği nasıl yenmeli? Türkiye nasıl daha fazla yabancı sermaye çekmeli? İçeride yatırımları nasıl arttırabiliriz? Yeni rekabetçilik alanları nasıl yaratırız? Türkiye’nin ihracat pazarlarını nasıl genişletebiliriz? Türkiye’de üretimi ve yatırımı engelleyen unsurları nasıl ortadan kaldırabiliriz? İşte, üzerinde gece gündüz, 24 saat, hiç durmadan düşünmemiz ve kafa patlatmamız gereken sorular bunlardır."
Hedef için günde 350 milyon dolar ihracat şart
DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen, konjonktürel gelişmelerin ve piyasa dalgalanmalarının kendilerini 500 milyar dolarlık ihracat hedefinden alıkoyamayacağını söyledi. "2008 yılı için ihracat hedefimiz 125 milyar gibi iddialı bir miktar. Bu hedefi gerçekleştirmek için günlük 350 milyon dolar ihracat yapılması gerekiyor" derken, şunları söyledi:
BAŞKA ÇIKIŞ YOK: Türkiye’nin ihracattan başka çıkışı yok. Ekonomik ve sosyal hadiseleriyle en iyi şekilde işin en üst noktaya taşınması için ihracat artışını sürdürmemizin dışında başka çıkışımızın olmadığını artık herkes fark etti. Türkiye’nin sürekli döviz girdisine ihtiyacı var. Bunun birinci unsuru ihracat artışı, ikincisi turizm, üçüncüsü yabancı sermaye ve özelleştirmedir. Bu alanlarda top yekun seferberlik ilan etmiş durumdayız.
Kemal ATLAN Hakan TÜRKTAN/Hürriyet

0 yorum: