Microsoft, Yahoo’ya 45 milyar dolar Teklif

2 Şubat 2008 Cumartesi

Dünyanın en büyük internet şirketlerinden biri olan Yahoo’ya, yazılım devi Microsoft’tan nakit ve hisse olarak 44.6 milyar dolarlık teklifi geldi.
Hisse başına 31 dolar anlamına gelen teklif, Yahoo’nun perşembe günü Nasdaq’taki kapanış fiyatının yüzde 62 üzerinde bulunuyor. Hisse değerinin yüzde 62 üzerinde teklif ile Yahoo’yu almak konusunda ısrarlı olacağı işaretlerini veren Microsoft’un CEO’su Steve Ballmer, "Yahoo’ya çok büyük bir saygı duyuyoruz. Birlikte tüketiciler, yayıncılar ve reklamcılar için heyecan verici çözümler üretebiliriz. Bunu yaparken kendimizi online hizmetler piyasasındaki rekabette daha iyi konumlandırabiliriz" dedi.
1 MİLYAR DOLAR TASARRUF:
Microsoft, belirlediği dört alanda birleşen şirketlerden yıllık 1 milyar dolar tasarruf elde edeceklerini açıkladı. İnternet son 10-15 yılda pek çok başarılı şirketin kurulduğu bir alan olurken, sert rekabet ve değişen şartlar ile her an her şeyin yaşanabildiği, yeni yıldızların çıktığı bir sektör olarak dikkat çekiyor. Microsoft, bir yıl önce teklif götürdüğünde Yahoo’nun yönetim kurulu doğru zaman olmadığını söylemişti. Şimdi hisselerinin yükselmesine sebep olan teklifi kabul etmesine kesin gözüyle bakılıyor. Yahoo bu hafta, iş gücünü yüzde 7 küçülterek bin kişinin işine son vereceğini açıklamıştı.
YENİ OYUNCULAR ZORLUYOR:
İnternette arama motoru alanında Yahoo’nun büyük çabalarına rağmen Google rakipsiz kaldı. Microsoft’un MSN Messanger’ı chat (sohbet) alanında Yahoo’yu uzun yıllar geride bıraktı. Facebook iletişim portalının ortaya çıkması ise MSN’in yara almasına sebep oldu. Youtube ise video paylaşımında bir devrim yaratarak online reklam verenlerin yeni gözdelerinden biri oldu. Kesintisiz yeni gelişimlerin yaşandığı internette başarı da başarısızlık da çabuk geliyor.
GOOGLE NE KADAR EDER:
Yahoo çok değil 10 yıl önce büyük bir başarı hikayesi olarak konferanslara, yüksek lisans ve doktora tezlerine konu olurken, internetin yeni şövalyelerinin hızına yetişemeyince yatırımcılar şikayetçi olmaya başladı. Yahoo’nun kárlılığındaki azalmaya rağmen hisse değerinin yüzde 62 üzerinde teklif alması, piyasa değeri 50 milyar doları aşan dünyanın en büyük arama motoru Google’a bir talip çıkması durumunda ne kadar edeceği sorusunu akıllara getirdi. Microsoft’un Yahoo teklifinin ardından Google’ın hisseleri ise yüzde 8 düşerek, 45.30 dolardan işlem gördü.
Yüzde 62 üstünde teklifle hisseler yüzde 56 yükseldi
MICROSOFT’un teklifi Yahoo’nun perşembe günü Nasdaq’taki kapanış fiyatının yüzde 62 üzerinde bulunuyor. Microsoft gibi bir talibin çıkmasının ardından Yahoo’nun hisseleri yükselişe geçti. Sabah saatlerinde yüzde 56 yükselen Yahoo hisseleri 29.95 dolardan işlem gördü. Yahoo’nun hisseleri yükselerek neredeyse, Microsoft’un teklif ettiği 31 dolarlık fiyatın eşiğine geldi. Son 52 haftada Yahoo hisseleri en çok Ekim 2007’de yükselerek 34.08 doları görmüştü. Bunun ardından yüzde 46 değer kaybeden hisseler 10.27 dolar civarına kadar gerilemişti.

0 yorum: