4500 kadın Avrupa Birliği fonuyla girişimciliği öğrenecek

2 Şubat 2008 Cumartesi

TESK'in 4.5 milyon euro bütçeli projesiyle kadınlara 'kendi işimi kurmalı mıyım', 'kendi işimi nasıl kurarım' ve 'kendi işimi nasıl başarıyla yürütürüm' başlıklı eğitimler verilecek.Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK), kadınların iş hayatında daha aktif rol almaları için kolları sıvadı. TESK, yıl sonuna kadar 4500 kadına Avrupa Birliği (AB) desteğiyle girişimcilik eğitimleri verecek. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, "Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi Projesi" ile 25 ilde eğitim merkezleri kurularak, 4500 kadına girişimcilik eğitimleri ve 1500 kadına da danışmanlık ile koçluk hizmeti verileceğini kaydetti. Projeyle kadınların iş hayatında daha aktif rol almasını sağlamayı amaçladıklarını vurgulayan Palandöken, böylelikle esnaf ve sanatkârlarla mikro işletmelerin gelişiminin de destekleneceğini söyledi. Palandöken, proje kapsamında eğitim ve danışmanlık hizmetiyle teorik bilgi edinen kadınların girişimci olabilmesi için özel mikro kredi imkânlarının yaratılmasının önemi üzerinde dururken bu konuda finans kuruluşlarına destek vermeleri çağrısı yaptı.
Bütçesi 4.5 milyon euro

Projenin dün Ankara'da gerçekleştirilen tanıtım toplantısında konuşan Palandöken, 2002-2004 yılları arasında 5 ilde yine kadın girişimciliğinin desteklenmesi hedefiyle yürüttükleri AB projesinin somut sonuçlara ulaşması ve daha geniş bir coğrafyada uygulanabilmesi için yeni bir proje hazırladıklarını söyledi. Palandöken, söz konusu projenin AB tarafından kabul edilerek temmuz ayında uygulanmaya başlandığını bildirdi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan da projenin yaklaşık 4.5 milyon euro bütçeyle yürütüleceğini söylerken mevcut rakamların Türkiye'de kadın girişimciliğinin gelişimine şiddetle ihtiyaç olduğunu gösterdiğini kaydetti. Çağlayan, işgücü istatistiklerine göre 25 milyon çalışanın yüzde 73'ünün erkeklerden oluştuğuna işaret ederken çalışan kadınlar arasında da sadece yüzde 1,2'lik kesimin işveren ve yüzde 13'lük kesimin serbest meslek sahibi olduğunu belirtti. Bakanlığın e-esnaf ve sanatkâr veritabanı verilerine göre 1 milyon 856 bin esnaf ve sanatkârdan 149 bin 772'sinin kadın olduğunu kaydeden Çağlayan, kadın esnafın yaptıkları işlere göre dağılımını ise şöyle sıraladı: 28 bin 909 bakkal, 1038 fırıncı, 1250 kantinci, 2767 pazarcı, 4477 lokantacı, 6789 tuhafiyeci, 1867 emlak komisyoncusu, 4641 konfeksiyon imalatçısı ve satıcısı, 3997 terzi, 12 bin 821 kuaför ve benzeri.
Avrupa'da kadın istihdamı yüzde 55


Bakan Çağlayan, Türkiye'de kadınların siyasi ve sosyal hakları yasal olarak birçok Avrupa ülkesinden önce elde etmesinin kökeninde Türk milletinin ayrımcılığı reddeden anlayışa sahip olmasını gösterirken "Ancak kadının toplumsal kalkınmamızdaki rolü, daha da gelişeceği yerde kifayetsiz iktidarlar yüzünden bir dönem akamete, kesintiye uğramıştır" dedi. Bu yüzden kadınların toplum hayatında üstlendikleri rolün henüz istenen seviyeye ulaşmadığını vurgulayan Çağlayan, "Siyasi irade olarak bizim verdiğimiz en büyük mücadelelerden biri kadına karşı her türlü ayrımcılığın ve şiddetin bütünüyle soyutlanması, tecrit edilmesidir" dedi. Çağlayan, kadınların işgücüne katılımından mahrum bırakılmasına karşı oldukları gibi kadın işgücünün ucuz emek olarak istismar edilmesinin de şiddetle karşısında olduklarını vurguladı.
Hollanda Büyükelçisi Marcel Kurpershoek ise kadınların işgücüne katılım oranının Türkiye'de 1/4 oranda, Avrupa'da ise yüzde 55 olduğunu söylerken projenin bu tablodaki iyileştirmenin yanında bölgesel kalkınma açısından da önem taşıdığını vurguladı.
TESK, Esnaf ve Sanatkâr Odaları ile Hollandalı ECORYS araştırma ve danışmanlık firmasının yürüteceği proje çalışmalarında "kendi işimi kurmalı mıyım" ve "kendi işimi nasıl kurarım" başlıklı iş kurma eğitimleriyle "kendi işimi nasıl başarıyla yürütürüm" başlıklı profesyonellik eğitimi ve deneyim paylaşma grupları ile danışmanlık, koçluk ve mentorluk hizmetleri verilecek.
25 ilde merkezler hizmet verecek


Proje çerçevesinde 9 Kadın Girişimciliği Destekleme Merkezi Adana, Ankara, Antalya, İstanbul, Konya, Manisa, Malatya, Nevşehir ve Samsun'da hizmet verecek. Ayrıca bu 9 merkeze bağlı 16 "bağlı merkez" ise Amasya, Balıkesir, Düzce, Erzurum, Eskişehir, Hatay, Kastamonu, Kırklareli, Muğla, Ordu, Tekirdağ, Tokat, Tunceli, Sivas, Uşak ve Yozgat'ta hizmet verecek. Merkezlere bir iş fikri olup bunun uygulanabilirliğini sorgulayanların yanı sıra işini kurmuş ve bunu büyütmek isteyenler de başvurabilecek. Erkekler de yüzde 20'lik oranı geçmeyecek şekilde merkezlerden yararlanabilecek. Daha fazla bilgi için http://www.kadindestek.com/ internet sitesi ziyaret edilebiliyor.

Kadın esnafın yaptıkları işe göre dağılımı
Bakkal 28.909
Fırıncı 1038
Kantinci 1250
Pazarcı 2767
Lokantacı 4477
Tuhafiyeci 6.789
Emlak komisyoncusu 1867
Konfeksiyoncu 4641
Terzi 3997
Kuaför 12.821
Kaynak: Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
www.morfikirler.com

0 yorum: