KADIN GİRİŞİMCİ İYİ OKU!!

16 Şubat 2008 Cumartesi

AB fonlarından finanse edilerek 4 kentte kurulacak olan iş merkezlerinde üç yılda 500 yeni kadın girişimcinin desteklenmesi hedefleniyor. Merkezlerde kadınlara değişik teşvikler verilecek.
Türkiye'nin 4 kentinde kadın girişimcilerin sayısını artırmak hedefiyle özel iş geliştirme merkezleri kurulacak. Avrupa Birliği (AB) fonlarından finanse edilerek Kütahya, Nevşehir, Çorum ve İstanbul'un Pendik ilçesinde kurulacak olan merkezlerde üç yılda 500 yeni kadın girişimcinin desteklenmesi hedefleniyor. "İş Geliştirme Merkezleri"nin organizasyonunu ise Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Geliştirme Birliği (KOSGEB) yürütecek.
Türkiye'de ilk kez 2003 yılında kurulan ve bugün sayısı 6'ya ulaşan iş geliştirme merkezleri (İŞGEM) kapsamında kadınlara özel olarak kurulacak yeni merkezler, "Kadın Girişimciliğinin Desteklenmesi Projesi" kapsamında "Avrupa Birliği katılım öncesi mali yardımlar"dan sağlanan bütçeyle hayata geçirilecek. Üç yıllık hedefle oluşturulan proje için 2006 yılında 2 milyon 220 bin euroluk harcama yapıldı. Projenin toplam büyüklüğü ise 3.5 milyon euro.
İş geliştirme merkezlerinde kadın girişimcilere yönelik değişik teşvikler uygulanacak. Her bir İŞGEM’de en az 20 işletmeye yer verilmesi öngörülüyor.
Organizasyonu yapacak olan KOSGEB'in Başkanvekili Bayram Mecit, kadın girişimciler için kurulan İŞGEM'lerin kısa sürede başarıya ulaşacağını belirtiyor. Bir yıldır altyapı çalışmaları ile uğraştıklarını söyleyen Mecit, kadın girişimcilerin, ellerindeki her tür projeyle kapılarını çalabileceklerini söylüyor. Mecit, "Param yok, bilgim yok gibi bahaneleri ortadan kaldırıyoruz. Bunun da ötesinde kadınları cesaretlendirmek istiyoruz. Çünkü kadınların iş disiplini gerçekten çok yüksek. Birçok alanda erkeklerden daha kolay başarıya ulaşabilirler" diyor.
Başvuruların KOSGEB merkezlerine ve şu anda faaliyet gösteren 6 İŞGEM'e yapılabileceğini anlatan Mecit, projenin ayrıntılarını ise şöyle özetliyor:
"Başvurular başlayabilir. Gelen başvuruları önce uzman ekibimiz tarafından değerlendireceğiz. Eksikleri varsa yol göstereceğiz. Tabii her projeyi kabul edemeyeceğiz. Ancak onlara da başka imkânlar sunmayı planlıyoruz. Projesi kabul edilen kadın girişimciye projesine göre ücretsiz yer tahsis edeceğiz. Bu yerler üretime de uygun olarak inşa edildi. KOSGEB'in 48 ayrı alandaki desteklerinden de işkollarına göre yararlanmaları mümkün olacak. Örneğin paketleme konusunda yatırım hedefleyen bir kadın girişimciye sektöre ait bilgi ve portföy de sunacağız. 3 yıl sürecek bu desteklerin sonunda girişimci yerini başka girişimcilere bırakmak üzere İŞGEM'den ayrılacak."
Kütahya'da hedef 100 kadın"İş Geliştirme Merkezleri"nden birinin kurulacağı Kütahya'nın Belediye Başkanı Mustafa İça, merkezin kentin kaderini değiştirebileceğini söylerken ilk aşamada çevre iller de dahil olmak üzere 100'e yakın kadın girişimciye ücretsiz olarak, bina temini, ortak makine-ekipman kullanımı, sekreterya hizmetleri, işletme geliştirme danışmanlığı sağlayacaklarını ifade ediyor ve şunları söylüyor:
"İŞGEM'ler, küçük girişimcinin iş kurmasını ve gelişmesini destekleyen, dolayısıyla da işletmelerin hayatta kalma ve büyüme olanaklarını artıran bir proje. Kütahya kadını çalışmayı seven bir gelenekten geliyor. Ağırlıklı yatırımı ise çini ve işlemeli tekstil üzerine bekliyoruz."
Öte yandan Pendik Belediyesi ise 35 kadına ücretsiz yer için Kiptaş Sosyal Konutları Ticaret Merkezi'ni tahsis etti. Bu merkez de kısa süre içinde faaliyete geçmeye hazırlanıyor.
İŞGEM'LERİN İSTİHDAM SAYISI
Tarsus 290
Van 200
Adana 285
Ereğli 105

Mersin 0
Eskişehir 59
İŞGEM'de istihdam maliyeti düşük Bu arada 2003'te başlayan İş Geliştirme Merkezleri Projesi (İŞGEM), küçük bir yatırımla istihdam sağlanmasında oldukça başarılı bir model olarak öne çıkıyor. Türkiye'de bir kişilik istihdam yaratmak yaklaşık 130 bin dolara mal olurken İŞGEM'lerde bu rakam 4261 dolara kadar düşüyor. Şimdiye kadar açılan 6 İŞGEM'de sadece 5 milyon dolarlık yatırımla 1200 kişiye iş sağlandı. İŞGEM'lerde girişimciler 3 yıl sonra bölgeden ayrılarak yerlerini yeni girişimcilere bırakıyor. İŞGEM'ler “işletme kuluçkaları” ya da “KOBİ fidanlığı” olarak da adlandırılıyor. Bu merkezler, bünyelerinde barındırdıkları yeni işletmelere, yönetim danışmanlık desteği, finans kaynaklarına erişim imkânı, uygun koşullarda işyeri mekânı ve ofis hizmetleri sağlıyor. Dünyada faaliyette bulunan 4 bin civarında İŞGEM bulunuyor. Türkiye'de ise Eskişehir, Adana, Ereğli, Van, Mersin ve Tarsus olmak üzere 6 adet İŞGEM bulunurken, Elazığ, Yozgat, Diyarbakır, Samsun ve Van'da da ikinci bir merkezin açılması planlanıyor. Engelliler ve emeklilere yönelik projeler de hazırlık aşamasında.
KADIN GİRİŞİMCİLERE UYGULANACAK TEŞVİKLER
* Projesine göre ücretsiz yer tahsis edilecek.
* İşyeri ofis harcamaları karşılanacak.
* İş kurma ve yatırım yaptığı sektör hakkında eğitimler verilecek.
* İşyerinde 5 kişiye kadar çalışanın yarım maaşı ve sigortası ödenecek.
* Çalışanlara ücretsiz yemek, şirkete ise reklam ve tanıtım desteği sağlanacak.
* Sekreterya hizmetleri, işletme geliştirme danışmanlığı gibi hizmetler de sunulacak.
* 3 yıl sürecek destekler sonunda girişimci İŞGEM'den ayrılacak.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Kosgeb'in sitesinde konuyla ilgili bilgi bulamadım detayları nereden öğrenebiliriz?
teşekkürler

pazarlamadaöncü dedi ki...

eğer kosgeb şube müdürlüklerine gider danışırsanız bilgiyi alabileceğinizi düşünüyorum.