Çalışanların, işe girdikten on sekiz ay sonra neden ve ne şekilde işten ayrıldıkları incelenmektedir. Araştırmacı David Dickter, yirmili yaşlarının sonlarında olan kişilerin neden daha fazlasını istediklerini incelediği araştırma bulguları aşağıda verilmiştir.
Genç çalışanlar, işe başladıklarının on sekizici ayında işten ayrılmaya daha yatkındırlar. Bu bilgi, Ohio Eyalet Üniversitesi araştırmacılarından David Dickter’in yaptığı bir çalışmanın bulgularından gelmektedir. Bu çalışmada, yirmili yaşlarının sonlarındaki çalışanların neden ve ne zaman, daha iyi imkanlar peşine düşmeye başladıklarını öğrenmeyi hedeflemektedir. Dört yılı aşkın bir süre içinde 1000’den fazla kişinin kariyer aşamalarını inceleyen Dickter, aşağıdaki bulgulara ulaşmıştır:
İşe yeni başlamış bir çalışanın işten ayrılma eğilimi ilk on sekiz aylık süreç içinde artış göstermektedir. Daha sonra da bu eğilim dramatik bir düşüşe geçmektedir.
İlk iki yıllık içinde çoğu genç çalışan, işinden istifa etmiş bulunmaktadır.
Kariyerlerinde daha parlak olan çalışanların daha çabuk istifa etmeleri ve kendileri için daha uygun olan iş olanaklarının peşine düşmeleri olasılığının yüksek olduğu fikri akla gelse de, en iyilerin işlerini kendi istekleriyle bıraktıkları nadir rastlanan bir durum olmaktadır.
Çok fazla sayfadan oluşan özgeçmişlere sahip kişilerin işe alınması konusunda dikkatli olunması gerekmektedir. Bir kişinin geçmişte ne kadar fazla işi olmuşsa, o kişinin o esnadaki işinden ayrılması ihtimali de o kadar yüksek olacaktır. Organizasyonel psikologların bu durum ile ilgili kullandıkları mesleki terim nedir? “Aylak etkisi” !
Psychology Today’den çevrilmiştir.
kaynak : http://www.veritaspsikiyatri.net/
İstifa Etme Zamanı
7 Şubat 2008 Perşembe
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder