22 bin ’süper zengin’in 100 milyar doları var

5 Şubat 2008 Salı

Akbank’ın Private Banking’den (özel bankacılık) sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fikret Önder, ünlü İngiliz finans dergisi Euromoney’den aldığı ödül sonrası yaptığı değerlendirmede, "Araştırmalara göre Türkiye’de servetleri toplamı 100 milyar doları aşan 22 bin ’süper zengin’ aile var. Bunların 3 bininin 8 milyar dolarlık servetini biz yönetiyoruz" dedi.
AKBANK’ın Private Banking’den (özel bankacılık) sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fikret Önder, "Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de ’süper zengin’ diye tanımlanabilecek 22 bin aile var. Bunların servetleri 100 milyar doları aşıyor. Türkiye’deki ’özel bankacılık’ birimleri bu paranın 15 milyar dolarını yönetiyor. Bu rakamın 8 milyar dolarlık bölümü Akbank Private Banking tarafından yönlendiriliyor" dedi.
EN AZ 500 BİN DOLAR: İngiliz finans dergisi Euromoney’den "Türkiye’nin En İyi Private Banking Ödülü"nü alan Akbank’ın Genel Müdür Yardımcıları Fikret Önder ile Hayri Çulhacı (Strateji ve Kurumsal İletişimden Sorumlu), bir sohbet toplantısı düzenledi. Fikret Önder, Akbank’tan "özel bankacılık" hizmeti alma alt sınırının 500 bin dolar olduğunu vurguladı. Önder, Akbank’ın Private Banking bölümünü Türkiye’de "ekonomik kıyametin koptuğu" 2001 yılı mart ayında oluşturduklarını hatırlatarak, şunları söyledi: "2007 yılı sonu itibariyle 3 bin Private Banking müşterimiz var. Bunlar arasında kamu kurumları da, vakıflar da yer alıyor. Söz konusu kurum ve kişilerin 8 milyar dolarlık nakit varlığını yönetiyoruz. Bu paranın yarısı kurumsal yatırımcılarımıza ait."
NAPOLYON’UN SÖZÜYLE: Fikret Önder, Akbank Private Banking’le ilgili sunumuna başlarken Napolyon Bonapart’ın, "Olağanüstü durumlar, olağanüstü çözümler bulmamızı gerektirir" sözünü kullandı. Önder, ’süper zengin’lerin parasını yönetirken, doktor titizliğiyle çalıştıklarını vurgulayarak, "Nasıl ki bir doktor hastasına ilaç verirken veya bir tedavi yöntemi uygularken karaciğerinin durumunu sorarsa, biz de miktarını bilmesek de müşterimizin diğer yatırımlarını nerelere yönlendirdiğine bakarız."
2 MİLYON DOLARLIK EV YETMEZ: Dünyada 10 milyon ’süper zengin’ ailenin 37.2 trilyon dolar serveti bulunduğuna dikkat çeken Önder, şöyle konuştu: "Bu servetin yüzde 50’si Private Banking hizmeti alır. Bu servetin yüzde 64’ü ABD, Japonya, Almanya, İngiltere ve Fransa kaynaklıdır. Son yıllarda Çinli zengin sayısının arttığı gözleniyor. Biz Türkiye’de 500 bin dolar tasarrufa yönlendirebileceği varlığı olanı potansiyel müşteri görürüz. Örneğin, 2 milyon dolarlık kendi evinde oturan birisi tek başına bu varlığı ile bizim müşterimiz olamaz. Ama oturduğu eve ek olarak 500 bin dolarlık bir evi daha varsa o zaman müşterilerimiz arasına girebilir."
60 MÜŞTERİYE 1 YÖNETİCİ: Fikret Önder, İstanbul’da merkez, Suadiye, Nişantaşı, Ankara, İzmir, Adana ve Bursa’da Private Banking şubeleri olduğuna dikkat çekerek, şunları dile getirdi: "Özel müşteri yöneticisi başına 60 müşteriye hizmet veririz. Müşteri gizliliği ve buna bağlı karşılıklı güvene özen gösteririz. İsteyene Güney Afrika Borsası’nda bile hisse senedi alım satımı hizmeti veririz."
’Her ihtimale karşı’ dışarda 70 milyar dolar tutuyorlar
FİKRET Önder, Türkiye’deki 22 bin "süper zengin" ailenin 100 milyar doları aşan servetinin 60-70 milyar dolarını "her ihtimale karşı" yurtdışında tuttuğunu belirterek, "Private Banking hizmetlerinin önünün daha da açılmasıyla Türkiye’ye bir miktar da olsa dönüş yapabileceğini söyledi.
5 milyon dolarla giden kendini Erol Sabancı gibi hissedebilir
AKBANK Private Banking’den sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fikret Önder, 5 milyon dolar veya 5 milyon YTL ile kendilerine başvuran müşterilerine "Servet Danışmanlığı" hizmeti de verdiklerini ifade ederek, "Bu müşterilerimiz isterlerse kendilerine özel servet danışmanlığı hizmeti de veriyoruz. Bu müşterilerimiz ayrıca Sabancı Holding’in vergi danışmanıyla birebir görüşüp hizmet alabilir. Akbank’ın ekonomisti ile birebir görüşebilir. Aile servetinin korunması ve gelecek nesillere en uygun şekilde aktarılması misyonu konusunda yardım alabilir. Bu müşterilerimiz için 20 müşteri başına bir müşteri ilişkileri yönetmeni düşer" dedi. Önder, "5 milyon dolarla size gelen Erol Sabancı’nın danıştığı vergi uzmanı ile ekonomiste ulaşabiliyor mu, bu konuda onunla aynı şansı yakalayabiliyor mu?" sorusuna "Evet" yanıtı verdi.
Parasını Türkiye’ye getiren yabancı yatırımcı kendini ihbar etmek zorunda
FİKRET Önder, AB’de örneğin parasını İngiltere’de değerlendiren bir Alman’ın durumunun ülkesine raporla bildirilmesi uygulamasına geçildiğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Bizde de bu yönde uygulamaya geçildi. ’Paramı sizde değerlendirmen istiyorum’ diye gelen bir Alman’a, ’Kendi ülkenden bir mukimlik belgesi getir’ diyoruz. Yani, kendisini ülkesinde ihbar etmesini istiyoruz, parasını Türkiye’ye getirdiği konusunda. Böyle yapmasak daha fazla Avrupalının parasını çekme şansımız olabilir. Maliye bu önlemi ’bıyıklı yabancı’ dediğimiz Türkler’in dışardaki paralarını içerde değerlendirmeye getirmelerine dönük attı ama yabancılar için caydırırcı yönü var."
Dünyada kriz derinleşirse Türkiye de zarar görebilir
AKBANK Strateji ve Kurumsal İletişimden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hayri Çulhacı, bir soru üzerine global dalgalanmanın Türkiye’ye etkilerini şöyle değerlendirdi: " Türkiye, geçmişte global dalgaların olumsuz etkilerine daha açıktı. Bu kez öyle değil. Bazı gelişmekte olan ülkelerle birlikte Türkiye de global dalgadan daha az etkileniyor görüntüsü veriyor. Eğer dünyada kriz daha da derinleşirse Türkiye’nin de bundan etkilenmemesi mümkün değil. Türkiye’nin, ’kriz bize dokunmuyor’ havasında hareket etmeyip önündeki reformları gerçekleştirmesi, mali disiplini elden bırakmaması gerekiyor."
1 milyar dolara yakın servetini yönettiğimiz müşterimiz de var
AKBANK Private Banking’ten sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fikret Önder, "Sabancı Ailesinin fertleri kişisel nakit varlıklarını sizin aracılığınızla mı değerlendiriyor?" sorusuna, "Müşteri sırrına özen göstermek zorundayız" yanıtı verdi. Önder, "Yönettiğiniz en büyük kişisel servet nedir?" sorusunu ise, "1 milyar dolara yakın" diye yanıtladı.
Türkiye’nin en iyi ’Private Banking’ ödülü Akbank’a
ÜNLÜ İngiliz finans dergisi Euromoney, Akbank Private Banking’e "Türkiye’nin En İyisi" ödülü verdi. Londra’da Christ Church Spitalfields Venue’de düzenlenen törende ödülü Akbank Private Banking’ten sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fikret Önder aldı. Akbank Strateji ve Kurumsal İletişimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hayri Çulhacı da törende Önder’e eşlik etti.

0 yorum: