15 ilde 750 milyon YTL'lik 'marka kent' yatırımı

5 Şubat 2008 Salı

Turizm Bakanlığı 'marka kent' olarak belirlediği 15 ile 2023 yılına kadar yaklaşık 750 milyon YTL'lik yatırım yapacak. Mardin, Amasya ve Bursa'nın da aralarında bulunduğu marka kentlerin her birine en az 50 milyon YTL yatırım öngörülüyor.
Hükümet, turizm gelirini artırmak için belirlenen 15 "marka kent"e 2023 yılına kadar 750 milyon YTL'nin üzerinde yatırımı öngörüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sürdürdüğü Marka Kent Projesi'nde kültür turizminin canlandırılması amacıyla Adıyaman, Amasya, Bursa, Edirne, Gaziantep, Hatay, Kars, Konya, Kütahya, Manisa, Mardin, Nevşehir, Sivas, Şanlıurfa ve Trabzon şehirleri seçildi. Bakanlık yetkilileri, bu kentlerin seçiminde kültürel ve tarihi geçmişin kıstas olarak alındığını söylerken, şehirlerin her birine en az 50 milyon YTL yatırım yapılacağını kaydetti. Böylece kentlerde önemli istihdam yaratılacağı da belirtiliyor. Bakanlık, son olarak markalaşacak bu şehirlerin turizm çekim noktalarını belirledi. Önümüzdeki günlerde de kent toplantılarıyla sivil toplum ve iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla kentlerin ihtiyaç duyduğu projeler belirlenerek, bunlar için kaynak arayışı başlayacak. Hükümet, 2023 yılında 60 milyonun üzerinde turist sayısına ulaşmayı hedeflerken, turist başına 1350 dolarlık harcamayla yaklaşık 86 milyar dolar turizm geliri elde etmeyi amaçlıyor.
İlk toplantı Amasya'da
Bir bakanlık yetkilisi, kentlerin seçiminde esas olarak tarihi geçmişlerinin göz önünde bulundurulduğunu söylerken, "Bakıyorsunuz kimileri Osmanlı başkenti olmuş, kimi şehzadeler şehri diye tanımlanırken kimisi de Mevlana ile anılıyor. Buralara turist de geliyor, ancak amaç kültür turizmini ileriye taşımak" dedi. Önümüzdeki günlerde projeye destek için yerelde "kıvılcım ortaya çıkaracak" kent toplantıları düzenlemeye başlayacaklarını kaydeden yetkili, böylelikle her kent için eylem planı ve alt projeler çıkarılacağını belirtti.Yetkili, "İlk toplantının 8 Şubat'ta Amasya'da yapılması planlanıyor. Toplantılarda önce projeler belirlenecek, ardından her marka kent bunlar için kaynak arayışına girecek. Projelerden kimi Bakanlık tarafından, kimi AB, UNESCO gibi kurumlardan dış kaynakla desteklenecek. Kiminin finansmanı da kentteki sanayiciler tarafından temin edilecek" dedi. Yetkili, özellikle yerel iş dünyasının projeye desteğini önemsediklerini vurguladı. İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya'nın da şehir turizminin destekleneceği kentler olarak belirlendiğini hatırlatan yetkili, "Ancak bu kentler çok büyük ölçekli olduğu için onları sonraya bıraktık" dedi.
Turizm çekim noktaları
* Adıyaman: Nemrut Dağı, en eski uygarlıklardan Kommagene'nin eserleri, müze ve örenleri, dokumaları, Nemrut Dağı Milli Parkı, Atatürk Barajı'nda gastronomi ve su sporları.
* Amasya: Şehzadeler Şehri teması, Sultan 2. Beyazıt Külliyesi, bimarhane ve camileri, Ferhat Su Kanalı, Kral Kaya Mezarları, Amasya Müzesi'nin Mumyalar Bölümü, Amasya evleri, Borabay ve Yedikır Baraj gölleri.
* Bursa: İslam Eserleri Müzesi, Yeşil Türbe, İpek Han, Oylat ve Çekirge kaplıcaları, Uludağ Milli Parkı, ipek dokumacılığı ve çiniciliği.
* Edirne: Türk İslam Eserleri, Balkan Savaşı ve Sağlık Müzeleri, Selimiye Camii, Eski Camii, Üç Şerefeli Camii ve II. Bayezit Külliyesi, Kırkpınar Yağlı Güreşleri, Keşan ve Enez'deki plajlar, sınır ülkeleriyle fuar ve kongre turizmi.
* Gaziantep: Mozaik Müzesi, Gaziantep Kalesi, mutfağı ile gastronomi turizmi, uluslararası havaalanı, kongre ve fuar turizmi, sağlık turizmi, bakır ve ahşap işçiliği
.* Hatay: St. Pierre Kilisesi, Seleukeia Pierria ören yeri, Vespasianus Tüneli ve Habib-i Neccar Camii, Güzelyayla ve belen yaylaları, Samandağ, Çevlik, İskenderun-Arsuz plajları, Cilvegözü sınır kapısı, Erzin, Kırıkhan ve Hamamat kaplıcaları, Suriye mutfağının geliştirilerek sunumu, ipek dokumacılığı.
* Kars: Rus mimarisi taş yapı evleri, Ani Harabeleri, Kars Kalesi, ilk Türk Camii Ebu Menucehr ve Havariler Kilisesi, Sarıkamış Süphan Cıbıltepe Balıkdağ Çamurludağ Turizm Merkezi, halı ve kilimleri, kaşar peyniri, balı.
* Konya: Mevlana unsuru, cami, saray ve hanları, Çatalhöyük, Kilistray mağaraları, tandır kuzu (çebiç), toyga çorbası, etli ekmek, arabaşı çorbası gibi yemekleri içeren mutfağı.
* Kütahya: Aizonai antik kenti, Frig Vadisi'ndeki peribacaları, mağara ve kaya mezarları, çini müzesi, tarihi konakları, Kurtuluş Savaşı şehitlik ve anıtları, Harlek ve Simav kaplıcaları, çini ve porselen ürünleri.
* Manisa: Müzesi, Muradiye ve Sultan Cami ile külliyesi, hamamları, sinagog, St.Jean Kilisesi ve Artemis tapınağı, Spil Milli Parkı, Salihli Kurşunlu, Kula Emir kaplıcaları, el dokuma halıları.
* Mardin: Süryani kültürü, Darülzafaran ve Mor Gabriel Manastırı, Kasımiye ve Zinciriye Medreseleri, Kızıltepe, Midyat, Nusaybin, Savur, Derik ilçeleri doğal güzellikleri, gümüş işlemeciliği.
* Nevşehir: Kaya kiliseleri, Özkonak, Derinkuyu ve Kaymaklı yer altı şehirleri, Bizans duvar freskleri, Hacıbektaş Müzesi, Damat İbrahim Paşa Cami ve Külliyesi, çanak-çömlek, bakır ve oniksten süslemeler, yöre üzümünden şaraplar.
* Sivas: Ulu Camii ve Darüşşifası, kangal köpeği, Kangal Balıklı Kaplıcası ile Sıcak ve Soğuk çermikleri, Eğriçimen Yaylası, el dokuma halıcılığı ve aşıklık geleneği.
* Şanlıurfa: Makam ve türbeleri, Urfa taşından mimarlık örnekleri, geleneksel el sanatları ve mutfağı, Karacadağ Kayak Merkezi, Karaali Kaplıcası, Atatürk Barajı ve Halfeti İlçesi'nde su sporları, Ceylan, At, Kelaynak, Keklik gözlemi.
* Trabzon: Sümela Manastırı, Ayasofya Müzesi, geleneksel Türk evleri, yaylaları, taş ve ahşap işçiliği, dokumacılık ve hasır bilezik yapımı, deniz ürünlerinin de yer aldığı mutfağı.
Referans

0 yorum: