Türk markaları, dünya tüketicilerinin tercih ettiği markalar haline geliyor.İşte o markalar.

11 Ocak 2008 Cuma

Türk şirketleri Dünya pazarlarında büyümesini sürdürürken, Türk markaları da dünya tüketicilerinin tercih ettiği markalar haline geliyor. Üretiminin yüzde 90'ını ihraç eden Vestel, tüm kıtalarda toplam 106 ülkeye ürün satıyor. Vestel, ihracatının yüzde 80'ini AB üyesi ülkelere yapıyor. Yurt dışında yılda yaklaşık 20 milyon adet cihaz satışı yapan Vestel, son 12 yılda 106 ülkeye gerçekleştirilen ve 12,5 milyar doları aşan ihracatı ile dayanıklı tüketim malları sektöründe 7 yıldır üst üste ihracat birinciliğini koruyor.
Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkan Vekili ve Dış Ticaret Başkanı Turan Erdoğan, bu yıl itibariyle yeni bölgelere odaklandıklarını, Hindistan'a ve Asya Ülkelerine ihracatı başlattıklarını bildirdi. Erdoğan, ''Bu bölgelerde büyük potansiyel görüyoruz. Avustralya, Orta Doğu ve Doğu Avrupa'da önemli artışlar bekliyor ve sonuçlarını da alıyoruz'' dedi.
Dünya elektronik eşya üretiminin yüzde 6'sının, Avrupa elektronik eşya üretiminin yüzde 28'inin, beyaz eşya tarafında ise başlıca ürün olan buzdolabında Avrupa üretiminin yüzde 11'inin Vestel tarafından gerçekleştirildiğini ifade eden Erdoğan, ''Dijital ürünlerde İngiltere'de yüzde 50, AB'de yüzde 20 pazar payına ulaştık. Avrupa TV pazarında yüzde 28 paya sahibiz. CRT TV'de yüzde 40 pazar payıyla Avrupa'da açık ara pazar lideri konumundayız. LCD TV'de ise Avrupa pazarında yüzde 12 payla 4. sıradayız, İngiltere pazarında ise yüzde 20 pazar payına sahibiz. Beyaz eşya tarafında başlıca ürünümüz olan buzdolabında Avrupa pazarındaki payımız yüzde 11'i buldu'' diye konuştu.
''VESTEL, AVRUPA'DA ELİNİ GÜÇLENDİRECEK''
Vestel'in özellikle flat paneller (LCD ve plazma) ve dijital dönüşümde liderliği yakalayarak Avrupa'ya dijital televizyon ihracatında Uzak Doğu üreticilerinin çok önüne geçtiğini söyleyen Erdoğan, ''Vestel, 2006 yılında ayrıca İskandinav ve Kuzey Avrupa ülkelerinde yüksek bilinirliğe sahip Finlux ve Luxor markalarını satın alarak bu markalar altında da üretim ve yurt dışı satışlarla pazar atağına geçti. Alman ekolünün hakim olduğu ülkelerde yaygın olan Graetz markasını da satın alan Vestel, böylelikle Avrupa'da elini güçlendirecek'' dedi.
Vestel'in 2008'de ihracat şampiyonluğunu korurken, Avrupa LCD TV pazarında 3. sıraya yükselmeyi, 2010 yılında da LCD pazarında 1 numara olmayı hedeflediğini ifade eden Erdoğan, Vestel'in 2007'de toplam 2,7 milyar dolar ihracat gerçekleştireceğini, 2008 yılı ihracat hedefinin ise 2,9 milyar dolar olduğunu, yeni yılda mevcut pazarlara ek olarak Rusya, Doğu Avrupa ve Hindistan ve Asya pazarlarına yönelik çalışmaların artarak devam edeceğini kaydetti.
ÜLKER
2007 yılında yurt dışı yatırımlara ağırlık veren Ülker Şirketler Topluluğu da, yılın son ayında Türkiye tarihinin ''en büyük'' yurt dışı satın almasını gerçekleştirdi. Yıldız Holding tarafından gerçekleştirilen satın alma ile Godiva, 850 milyon dolara topluluk bünyesine katıldı.
Yıldız Holding Üst Yöneticisi (CEO) Atilla Kurama, "Godiva, Ülker'in çikolata alanındaki başarısını pekiştirecek. Bu satın alma aynı zamanda bir Türk şirketinin dünya çapında sektöründe lider bir markayı satın alması ile de Türkiye'nin ve Türk şirketlerinin globalleşme anlamında katettikleri yol açısından da büyük önem taşıyor" dedi. Bölgesinde öncü ve lider bir gıda grubu olma vizyonu ile yurt dışı yatırımlarına başlayan Ülker Şirketler Topluluğu, bu vizyonla başladığı Mısır ve Pakistan yatırımlarını 2008 yılının ilk çeyreğinde üretime alınacak aşamaya getirdi.
Topluluk, bu iki ülkedeki tesislerin devreye girmesi ile yurt dışındaki operasyon sayısını 8 ülkeye yaymış olacak.
VİTRA
75'ten fazla ülkeye ihracat yapan Eczacıbaşı Yapı Grubu ise yurt dışında ürünlerini 150'den fazla mağazada ve 2 bini aşkın satış noktasında teşhir ediyor. İrlanda'nın Arklow şehrinde 1998 yılında kurulan ve bugün halen İrlanda'nın tek karo üreticisi konumunda bulunan VitrA Ireland Ltd'nin, pazar payının artmasıyla ortaya çıkan kapasite artırımı ve modernizasyon ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan yeni tesisle birlikte, yatırım değeri 20 milyon dolara, üretim kapasitesi ise 1 milyon 750 bin metrekareye ulaştı.
Grup, 2005 yılı sonunda Alman seramik sektörünün merkezi konumundaki Rheinland Pfalz bölgesinde kurulu Engers Keramik'i satın aldı. 1911'den beri faaliyet gösteren tesis yıllık 2,3 milyon metrekare üretim kapasitesine sahip.
''KÖLN MAĞAZAMIZI 'AMİRAL MAĞAZA' OLARAK DÜZENLİYORUZ''
2007 yılı Mart ayında İstanbul'da imzalanan anlaşma ile birlikte, dünyanın en eski ve bilinen seramik markası Villeroy&Boch Karo Bölümünün tüm üretim ve pazarlama faaliyetleri Eczacıbaşı tarafından yürütülüyor. Villeroy&Boch'un Almanya'da iki ve Fransa'da bir fabrikası bulunuyor.
Eczacıbaşı Yapı Gereçleri sektöründeki toplam ihracatın yüzde 50'sinden fazlasını gerçekleştiriyor. VitrA Almanya'da yüzde 13, Avusturya'da yüzde 10, İngiltere'de yüzde 6, ABD'de ve Fransa'da yüzde 3, İtalya'da yüzde 2, İsrail'de ve İskandinavya'da yüzde 8 ve Yeni Zelanda'da yüzde 10 pazar payına sahip. Eczacıbaşı Yapı Gereçleri Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Halen 5. sırada yer alan Vitra'nın, 2010 yılına kadar Avrupa'nın en büyük 3 seramik firmasından biri olmayı hedeflediğini bildirdi.
Yeni yılda, yurt dışındaki çalışmalarına Mayıs'ta açılacak Köln mağazası ve Moskova'da bu ay açılacak showroomla devam ettireceklerini söyleyen Bayraktar, ''Köln mağazamızı 'amiral mağaza' olarak düzenleniyoruz. Tüm modern tasarımlarımızı sergileyeceğimiz bu iki nokta, 2008'de Avrupa'daki yeni kapılarımız olacak'' dedi.
GOLDAŞ'IN GELECEK 3 YILDA BÜYÜME ALANI AVRUPA VE DOĞUSU
Beş kıtada 48 ülkeye ihracat yapan Goldaş ise gelecek üç yılda büyüme alanını Avrupa ve doğusu olarak belirledi. Goldaş Kuyumculuk Üst Yöneticisi (CEO) Sedat Yalınkaya, perakende sektöründe büyümenin grubun hedefleri arasında yer aldığını, hem yurt içi hem de yurt dışında yeni mağazalar açmayı sürdürdüklerini, Türkiye'nin yanı sıra Rusya, Çin, Almanya, Romanya, Ukrayna ve Çek Cumhuriyeti gibi potansiyeli yüksek pazarlarda bulunmaya özen gösterdiklerini belirtti.
Yalınkaya, "2008 yılında özellikle Çek Cumhuriyeti, Romanya, Almanya ve Ukrayna, büyümeyi hedeflediğimiz pazarlar arasında. Yeni pazarlarla büyümek her zaman gündemimizde ve iş hedeflerimiz arasında yer alıyor" dedi.
''MADENCİLİKLE İLGİLİ ÇALIŞMALARA ÇİN'DE BAŞLAMAYI PLANLIYORUZ''
Goldaş hisselerinin, İMKB'nin yanı sıra Frankfurt ve Berlin Borsaları ile ABD OTC piyasasında işlem gördüğünü söyleyen Yalınkaya, Goldaş'ın, Assortie ve diğer markalarının yurt içi ve yurt dışı operasyonlarına yenilerini ekleyerek, 2007'yi 150 civarında mağazayla kapatmayı hedeflediklerini, 2010 sonunda bin 450 mağazaya ulaşma hedefleri bulunduğunu bildirdi. Yalınkaya, ''Gelecek üç yılda büyüme alanımızı Avrupa ve doğusu olarak belirledik'' dedi.
Bu yıl ihracat yaptığı ülkeler arasına Endonezya, Vietnam ve Sri Lanka'yı da dahil ettiklerini belirten Yalınkaya, ''Grup olarak altının her aşamasında faaliyet gösteren şirketlerimizle üretimde, kıymetli maden ticaretinde ve perakendede önemli bir büyüklüğe ulaştık. Önümüzdeki dönemde Grup olarak, yurt dışında inşaat ve madencilik alanında da büyümeyi hedefliyoruz. Grup çatısı altında bulunan madencilik şirketlerimizin halen Türkiye, Mali ve Ghana'da altın sahaları bulunuyor. 2008'de ise madencilik ile ilgili çalışmalarımıza Çin'de de başlamayı planlıyoruz'' dedi.
MAVİ, 50'DEN FAZLA ÜLKEDE MÜŞTERİLERİYLE BULUŞUYOR
1991 yılında Sait Akarlılar tarafından kurulan ve dünyaya açılmaya blue jeansın anavatanı Amerika'dan başlayan Mavi Jeans de, bugün 50'den fazla ülkede 174'ü Mavi Shop olmak üzere 4 binin üzerinde satış noktasında müşterileriyle buluşuyor. Yurt dışında faaliyet gösteren 4 şirketi bulunan Mavi'nin en büyük pazarı, yüzde 60'lık payla Türkiye.
Yüzde 24'le ikinci büyük pazar olan Kuzey Amerika'yı, yüzde 14 ile Avrupa ve yüzde 2 ile Avustralya pazarı izliyor. Mavi'nin İstanbul, New York, Los Angeles, Vancouver, Montreal, Londra, Frankfurt, Berlin, Münih, Hamburg, Duesseldorf, Kopenhag, Brüksel, Sidney, Paris, Toronto, Milano, Amsterdam, Zürih ve Salzburg şehirlerinde showroomları yer alıyor. 2007 yılında tahminen 47 milyon dolarlık ihracat yapacak olan Mavi, 2008 yılında 58,4 milyon dolarlık ihracat hedefliyor. Mavi, 5 yıl içinde öncelikli pazarlarıyla birlikte Milano, Londra, Barselona gibi dünyanın moda merkezlerinde 40 mağaza açmayı planlıyor.
ARÇELİK, 106 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR
Arçelik, 5 kıtada toplam 106 ülkeye ihracat yaparken, dünyada yaklaşık 75 milyon hanede ürün ve hizmetlerini tüketicilerle buluşturuyor. Arçelik A.Ş, uluslararası markası Beko ile İngiltere soğutucular pazarında liderliğini sürdürürken, Belçika ve Litvanya fırın pazarınında da birinci sırada yer alıyor.
Türkiye pazarında Arçelik markasının ardından ikinci sırada yer alan Beko, Azerbaycan, Gürcistan ve Irak dayanıklı tüketim sektörünün lider markası konumunda bulunuyor. Sadece Beko ürünlerinin satışa sunulduğu "Beko özel mağazacılık" sistemini, Doğu Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri başta olmak üzere global pazarlara ihraç eden Arçelik, Türkiye sınırları dışında Sırbistan'dan Çin'e, Ukrayna'dan Lübnan'a uzanan bir coğrafyada 250'yi bulan Beko özel mağaza sayısını önümüzdeki 3 yıl içinde 30'u aşkın ülkede 500'e çıkarmayı hedefliyor.
Arçelik kendi markasının yanı sıra Beko, Blomberg, Elektra Bregenz, Arctic, Altus, Leisure, Flavel ve Arstil olmak üzere dokuz markasıyla 106 ülkede ürün ve hizmet sunuyor. Kendi alanında pazar liderliğini sürdürerek güçlü markaların üzerinde büyüme stratejisi izleyen Arçelik, uluslararası satış cirosunun yaklaşık yüzde 80'ini markalı satışlarla gerçekleştiriyor.
Uluslararası büyüme stratejisi doğrultusunda, Romanya'da Arctic'i satın alan ve yatırım yapan, Rusya'da buzdolabı, çamaşır makinesi ve televizyon üretim tesisleri bulunan Arçelik, Çin'i de yakından takip ediyor. Çin'de çamaşır makinesi üretim tesisine sahip olan ve ''Changzhou Casa-Shinco Electrical Appliances Co. Ltd'' şirketi hisselerinin yüzde 100'ünü 8 milyon dolar karşılığında satın alarak şirketin ismini ''Beko Electrical Appliances Co. Ltd.'' olarak tescil ettiren Arçelik, bu yatırım ile Çin piyasasında büyümenin yanı sıra Kuzey Amerika ve Asya-Pasifik bölgeleri için öngördüğü büyüme stratejisine bir ivme kazandırmayı hedefliyor.
Arçelik, 2002 yılında Almanya'daki Blomberg şirketini ve markasını satın aldıktan sonra, yine aynı yıl içinde İngiltere'deki Leisure ve Flavel ile Avusturya'daki Elektra Bregenz şirketini ve markasını bünyesine kattı. Son olarak Avrupa'nın en iyi tanınan köklü markalarından biri olan Grundig'i 2004 yılında İngiliz Alba şirketi ile ortak olarak satın alan Beko Elektronik A.Ş., 18 Aralık 2007'de yüzde 50 Alba hissesini de satın alarak Grundig Multimedia B.V.'nin ve Grundig tüketici elektroniği markasının tamamına sahip oldu. Ana ihracat hedefi konsolide net cirosunun en az yüzde 50'sini yurt dışı satışlardan elde etmek olan Arçelik'te, 2006 sonu itibarıyla yüzde 48 seviyesinde gerçekleşen bu oranın 2007 itibarıyla hedeflenenin üstünde gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.
TOFAŞ'TAN 75 ÜLKEYE İHRACAT...
Tofaş'ın ihracat hacmi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artarak yılın ilk dokuz ayında 100 bin 170 adede ulaşırken, Tofaş tarafından üretilen araçlar 75 ülkeye ihraç ediliyor. Bursa'nın ''her santimetre karesi dolana kadar yeni projeler üretmeyi'' hedefleyen şirketin Türkiye'den ihraç ettiği Doblo, Fiat'ın en başarılı ürünleri arasında yer alıyor.
MiniCargo projesi Tofaş tarihinde kilometre taşı olurken, birden çok marka için üretilmesi bakımından Türk otomotiv sanayinde bir ilk olan MiniCargo'nun fikri mülkiyet hakları Tofaş'a ait. Yılda 165 bin adet üretilecek ve üretim hayatı boyunca 1 milyon adetten fazla üretilmesi planlanan MiniCargo'nun üretiminin yüzde 90'ı ihraç ediliyor. Özellikle 2006-2010 dönemi arasında değişim ve yatırım hamlesi içinde olmayı planlayan ve 2007-2009 arasında toplam yatırımını 870 milyon avro civarına çıkaracak olan, 2007'de de 340 milyon avroluk yatırımı söz konusu olan Tofaş, yeni üretimlerin devreye girmesiyle yüzde 70'den fazlasını ihracatın oluşturduğu, 360 bine çıkacak kapasitesinin tamamını kullanan bir şirket haline gelmeyi hedefliyor.
TEMSA...
Fransa, Avusturya, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Romanya, İngiltere, İspanya, İtalya, Ürdün ve Dubai'de 11 temsilciliği ve toplam 40 ülkede 43 bayiden oluşan uluslararası bayi ağı bulunan Temsa'nın da, Mısır fabrikasının 2008 yılının ilk yarısında faaliyete başlaması hedefleniyor. Bu yıl Adana tesislerindeki üretiminden toplam bin adet otobüs ve midibüsü ihraç eden Temsa, Avrupa pazarında sahip olduğu pazar payını, yakın gelecekte yüzde 10'a çıkararak Avrupa'nın en büyük bağımsız otobüs ve midibüs üreticisi olmayı hedefliyor.
Otobüs üretiminin yüzde 75'inden fazlasını ihraç eden, ihracatının ise yüzde 85'i Avrupa ülkelerini kapsayan Temsa'nın Avrupa'ya ihracatının yüzde 50'sini Fransa, yüzde 25'ini Almanya ve yüzde 15'ini İtalya oluşturuyor. Temsa, Avrupa'da en güçlü olduğu pazar olan Fransa otobüs pazarında ikinci sırada yer alıyor. Diamond, Safari, Tourmalin, Metropol, Opalin ve Prestij adlı otobüs ve midibüslerini dünyanın 40'ı aşkın ülkesine ihraç eden Temsa'nın, Mısır'daki tesisin üretime başlamasıyla Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Körfez ülkelerinin de artan talebini karşılaması planlanıyor. Temsa, 2007 yılını 185 milyon dolar ihracat rakamı ile kapatmayı öngörürken, 2008 yılında 200 milyon dolar ihracat hedefliyor. -
ŞAHİNLER'İN ÜRÜNLERİNİ 50 MİLYONUN ÜZERİNDE İNSAN GİYİYOR
Yurt dışındaki tesislerinde Diesel, Zara, H & M, Mark's & Spencer, Nautica, Lee, Wrangler, Sara Lee, Disney, Tiffany, Puma, Fila, Tesco, WF Group, Brand Alliance, Express, GAP, Garry Weber, Marc'o Polo, More&More, Tommy Hilfiger, Macy's, Aeropostale gibi dünyaca ünlü yaklaşık 30 markanın üretimini gerçekleştiren Şahinler Holdingin Bulgaristan, Ürdün ve Mısır'da üretim tesisleri, aynı zamanda Çin, Hindistan ve Bangladeş'te de birer tedarik ofisi bulunuyor. Almanya, Avusturya, Slovenya, Hollanda, İsviçre, Fransa ve Amerika'da şirketleri olan Şahinler Holdingin ürünlerini, her yıl dünyada 50 milyonun üzerinde insan giyiyor.
Almanya, Avusturya, İsviçre, Slovenya ve Çek Cumhuriyetindeki 300 mağazasıyla müşterilerine ulaşan Adessa'nın, 2008 yılında mevcut ülkelerde yeni mağazalarının açılması planlanıyor. 2008 yılında Baltık Cumhuriyeti, Romanya, Bulgaristan, Polonya, Hırvatistan, Slovakya, Macaristan ve eski Doğu Bloğu ülkelerinde de yeni mağazalar açılması hedefleniyor. Şahinler Holding, Ürdün ve Mısır'da üretim yaparken Tayvan, Pakistan, Romanya ve Fransa'dan kumaş, Pakistan, Hindistan ve Mısır'dan iplik, İsrail'den paketleme ve aksesuar malzemeleri, Hindistan ve Kore'den boya, Çin'den kumaş, aksesuar ve tekstilde kullanılan muhtelif malzemeler satın alıyor.
Bu yıl sonu itibarıyla gerçekleştirdiği ihracat tutarı 250 milyon dolar olan Şahinler Holding, 2008 yılında 100 milyon dolar civarında yatırım gerçekleştirmeyi planlıyor.
TURKCELL GRUBUNUN 45 MİLYON ORANSAL ABONESİ BULUNUYOR
Türkiye dışında Ukrayna, KKTC, Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Moldova olmak üzere toplam 6 ülkede faaliyet gösteren Turkcell ise, Kazakistan, Azerbaycan, Moldova ve Gürcistan'daki GSM faaliyetlerine Fintur aracılığı ile iştirak ediyor.
Ukrayna'da life markasıyla faaliyet gösteren Astelit, 30 Eylül 2007 itibarıyla 7,6 milyon abonesiyle yüzde 14 pazar payına sahip iken, Turkcell'in Fintur aracılığıyla sahip olduğu Kazakistan'daki iştiraki Kcell ve Azerbaycan'daki Azercell, pazarlarında lider operatörler olarak, Gürcistan'daki Geocell ve Moldova'daki Moldcell ise ikinci en yüksek pazar payına sahip operatörler olarak faaliyet gösteriyor.
Turkcell, 2008'de yeni yurt dışı yatırımlar yapmayı planlıyor. Ukrayna ve KKTC'de doğrudan, Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Moldova'da Fintur aracılığıyla yatırımları bulunan Turkcell, Ukrayna'daki iştiraki Astelit'in yüzde 55'ine, Fintur'un ise yüzde 41,45'ine sahip.
AA
Morfikirler

0 yorum: