Tüketiciler bozuk para taşımaktan hoşlanmıyor/ MasterCard araştırdı; 'nakit tarihe karışacak'

15 Ocak 2008 Salı



MasterCard Worldwide'nin yaptırdığı "Küresel Nakit Kullanımı" araştırmasına göre, tüketiciler üzerlerinde bozuk para taşımaktan hoşlanmıyor ve ileriki yıllarda nakit kullanılmayacağına inanıyor. MasterCard, 13 ülkede nakit kullanmaya alternatif ödeme yöntemlerine karşı küresel eğilimin ölçülmesi ve tüketicilerin temassız ödeme gibi yeni teknolojilere yönelik ilgisinin belirlenmesi amacıyla KRC Araştırma'ya bir araştırma yaptırdı. Araştırmaya göre, bugün tüketiciler 5 yıl öncesine oranla nakit ödeme yapmayı daha az tercih ediyor. Katılımcıların yüzde 56'sının ödemelerde nakit ve çeklerin yerini banka ve kredi kartlarının alacağına, tümüyle nakitsiz bir toplum oluşacağına inandığı belirtildi.
Katılımcıların yüzde 75'inin yakın gelecekte yanlarında büyük miktarda nakit bulundurmalarına gerek kalmayacağına inandığı, yüzde 66'sının bir şeyler alırken 5 yıl öncesine oranla daha az nakit ödeme yapmayı tercih ettiği bildirildi. Araştırma sonuçlarının, MasterCard PayPass kullanımındaki artışı ve MasterCard PayPass'in dünya çapındaki yaygınlığını gösterdiği ifade edildi. Katılımcıların yüzde 49'unun, eğer bankaları temin ederse temassız kart kullanabileceklerini belirttiği, yine yüzde 47'sinin ise temassız kartlardan teknolojinin en büyük faydalarından birisi olarak söz ettiği kaydedildi.
Türk halkı da 'nakitsiz gelecek' diyor
Araştırma sonuçlarının, geçtiğimiz günlerde MasterCard Türkiye Ofisi tarafından açıklanan MasterIndex sonuçlarıyla birebir uyum gösterdiği, MasterIndex'de, Türk halkının yüzde 40'ının 35 YTL'nin altındaki harcamalarını da kredi kartı ile gerçekleştirdiğinin belirtildiği ifade edildi.
Türk halkının büyük çoğunluğunun, düşük tutarlı alışverişlerini gerçekleştirdikleri gazete bayii ve büfe gibi bozuk paranın sıkça kullanıldığı iş yerlerinde kredi kartı kabul edildiği takdirde bu iş yerlerinden gerçekleştirdikleri alışverişlerinde kredi kartlarını kullanacaklarını belirttiği kaydedildi. Tüketicilerin, düşük tutarlı alışverişlerinde kredi kartı kullanmalarının nedenini bozuk para taşıma derdinden kurtulmak ve hızlı işlem yapmak olarak gösterdiği belirtildi.
MasterCard Worldwide Gelişmiş Ödeme Sistemleri Grup Yöneticisi Art Kranzley, yaptığı değerlendirmede, MasterCard PayPass'ın 20 milyon cihaza ulaşmasının, insanların ödeme yaparken kullandıkları yöntemleri nasıl değiştirmekte olduklarını gösterdiğini kaydetti. Kranzley, "MasterCard, nakit ödemenin yerini alacak yeniliklerle dolu bir yöntemin öncülüğünü yaparken, küresel ticareti de daha verimli hale getiriyor. Tüketiciler açısından ise daha hızlı, kolay ve güvenli alışveriş yapmalarını sağlayarak dünya çapında ticaretin gelişmesine katkıda bulunuyor" dedi.
MasterCard WorldWide, Global PayPass Grup Başkanı Cathleen Conforti de MasterCard PayPass'ın, nakit ödemeler yerine kolay ve uygun bir alternatif sağlamak üzere tasarlandığını belirterek, temassız ödeme yöntemlerinin taksiler ve otomatlar gibi transit noktalarda daha da yaygınlaştırılması yönündeki öncü çalışmalarının süreceğini bildirdi.
kaynak: Dünya

0 yorum: