'Cari açık, reel sektörün yüklerini artırıyor'

14 Ocak 2008 Pazartesi



TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi Toplantısı Ortak Bildirisinde, ekonomide iki temel kırılganlık kaynağı olan kamu bütçe açığı ve cari açığın, reel sektörün üzerindeki yükleri artırdığı belirtildi. Yayımlanan bildiride, 2007'de kamu bütçe açığındaki artışın, faiz oranlarının yüksek seviyelerde kalmasına yol açtığı ve reel sektörün finansman maliyetlerini artırdığı kaydedildi. Yüksek faiz oranının aynı zamanda yurt dışı fonların ülkeye girişini artırdığına işaret edilen bildiride, bu fonların kazandıkları yüksek faiz getirilerinin yeniden yurtdışına transfer edilmesinin cari açık sorununu daha da artırdığı ifade edildi.
Dış ticaret açığının rekor seviyelere ulaşmış olmasının, reel sektörün rekabet gücündeki kaybın açık göstergesi olduğu belirtildiği bildirgede TSE denetimi gibi ithalat üzerindeki her türlü denetimin kaldırılırken, ihracat yapan sektörlerin üzerindeki idari ve mali yüklerin aynen korunmasının haksız rekabete yol açtığı vurgulandı. Bildiride yer verilen görüşler şöyle:
"Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin kalkınması için GAP kapsamındaki sulama yatırımlarına öncelik verilmelidir. KOBİ destek kredilerinden kısıntı yapılmamalıdır. Sosyal güvenlik reformu bir an önce hayata geçirilmelidir. Elektrik fiyatlarının karşılaştırılması AB ülkeleri ile değil küresel piyasalardaki asıl rakibimiz konumundaki çevre ülkeleri ve Uzakdoğu ülkeleriyle yapılmalıdır."
Kaynak: milliyet

0 yorum: