Sürü ekonomisi dönemi bitti, esnaf kümelenmeyi iyi algılamalı

24 Ocak 2008 Perşembe

Artık eskisi gibi sürü ekonomisi döneminin bittiğine dikkat çeken Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, dünyadaki modernleşmenin beraberinde getirdiği kümelenmenin esnaf tarafından iyi algılanması gerektiğinin altını çizdi. TESK Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın katılımıyla TESK binasında başladı.
Çağlayan, burada yaptığı konuşmada, bir esnaf ve esnaf çocuğu olarak, esnafın ekonomiye katkılarını ve 2001 krizinde ciddi şekilde krize uğramalarına rağmen, azmi elden bırakmayarak, devlete destek vermelerinin farkında olduğunu söyledi. Çağlayan, esnafa verilen kredi desteğinin yanı sıra değişim ve dönüşüm döneminde, KOSGEB desteğinin esnafa da kullandırılması ve bu dönemde esnafın çalışma biçiminin gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.
"Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" diyen Çağlayan, bundan önceki alışkanlıkların değişmesi gerektiğine işaret etti.
Globalleşen dünyada, Türkiye'deki ekonomik birimlerin, ekonominin aktörlerinin, esnafın, sanatkarın dünyadaki gelişmelere kayıtsız kalamayacağını ifade eden Çağlayan, Hükümet programında da en çok değinilen kesimin esnaf olduğunu söyledi.
"E-sicil belgesi ile hareketlilik izleniyor"
Esnafın, dünyadaki modernleşmenin beraberinde getirdiği bütünleşmeyi, yani kümelenmeyi iyi algılaması gerektiğini vurgulayan Çağlayan, programlarında, bu konudaki danışmanlık hizmetlerinin ve konuyla ilgili desteklerin verileceğini ifade ettiklerini anlattı. Bu konuda bir örnek veren Çağlayan, seçim döneminde Nallıhan'a gittiğini ve 3 oto elektrik dükkanını yan yana gördüğünü söyledi.
Buradaki esnafın, işlerinin iyi olmadığını söylediklerini aktaran Çağlayan, vatandaşların, artık iyileşen ekonomi dolayısıyla sıfır kilometre otomobil aldıklarını ve bu otomobillerin de 5 yıldan başlayan garantilerle satıldığını anlattı. Bu ortamda, elektrikçinin, motorcunun, şanzımancının, yani oto sistemiyle ilgili birimlerin bir araya gelmesi ve bütünleşmesi gerektiğini dile getiren Çağlayan, "bu konuda danışmanlık hizmetini kendilerine veriyoruz. Artık eskisi gibi sürü ekonomisi dönemi bitmiştir. Krediler, destekler konusunda esnafa yapılan uygulama, özel bir uygulamadır" diye konuştu.
Açılan ve kapanan bakkallar konusuna da değinen Çağlayan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığında, 1 milyon 863 bin esnafın, e-sicil belgesi bulunduğunu ve hareketliliğin izlendiğini kaydetti. Çağlayan, bu verilere göre, 77 bakkal kapanırken, 100 yeni bakkal açıldığını, iş hacminin sürekli geliştiğini söyledi.
"Geçen yıl piyasadan 40 milyar dolar çekildi"
Çağlayan bu arada, geçen yıl Türkiye'nin, Cumhurbaşkanlığı seçimine kilitlendiği dönemde piyasada, Türkiye'nin, esnaf kesiminin kalkınmasını istemeyen felaket tellallarının ortaya attığı bir sorun yaşandığını söyledi.
Söz konusu dönemde, bir kesimin, "Türkiye'de seçimlerin olmayacağı, seçim olsa bile Ak Parti'nin iktidar olamayacağını, Ak Parti iktidar olsa bile Silahlı Kuvvetlerin darbe yapacağı" söylentisini ortaya çıkardığını kaydeden Çağlayan, insanların bunun üzerine, ellerindeki Türk parasını dolara çevirdiğini ve piyasadan 40 milyar dolar para çekildiğini anlattı.
Bu paranın, damardan çekilen kan gibi olduğunu dile getiren Çağlayan, insanların, bir dönem alışveriş yapmadığını, bu ortamın da esnaf kesimini çok olumsuz etkilediğini söyledi. Çağlayan, "geçen sene, felaket tellallarının çıkardığı sorunun en büyük bedelini esnaf ödedi" dedi. Bakan Çağlayan, önümüzdeki dönemde önemli çalışmalar yapacaklarını sözlerine ekledi.
Dünya

0 yorum: