'Oyakbank bize Noel hediyesi oldu'

18 Ocak 2008 Cuma

Oyakbank'ı 2.7 milyar dolara satın alan ING Grubu, 5 yıl içinde bankaya 900 milyon dolar sermaye koyacak. Bankanın yeni adı ise ING Bank Türkiye oldu
Uzun dönem ordu kuruluşu OYAK'ın bünyesinde olduğu için farklı değerlendirmelere konu olan Oyakbank'ın yeni sahibi Hollandalı finans grubu ING'nin Yönetim Kurulu Üyesi Eli Leenaars, yıl sonunda verilen BDDK onayının kendileri için Noel hediyesi olduğunu söyledi.ING Grup Bireysel Bankacılıktan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Leenaars, Oyakbank'la gerçekleştirdikleri ortaklıktan dolayı son derece coşkulu olduklarını söyleyerek, "Beklediğimiz onayı 2007'nin son günlerinde aldık. 24 Aralık'ta gelen onay hepimiz için Noel hediyesi oldu" dedi.
Düzenlenen basın toplantısında Oyakbank'ın yeni planlarını Genel Müdür Hakan Eminsoy'la birlikte açıklayan Leenaars, ING Grubu'nun dünyadaki ekonomik ve finansal krizlerden en az etkilenen kurumlardan biri olduğunu vurgulayarak sermaye fazlasının bir kısmını Türkiye'de kullanacaklarını söyledi.
'Yeni satın alma fırsata bağlı'
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Leenaars, Türkiye'de yabancı bir banka ile ortaklık düşünüp düşünmediklerine ilişkin bir soruya "İnorganik bir biçimde büyümemiz söz konusu olursa, böyle bir fırsat çıkarsa bunu da değerlendiririz" şeklinde yanıtladı. Leenaars,"Halkbank özelleştirmesi ile ilgileniyor musunuz?" soruna karşılık olarak da "Biz her zaman fırsatları gözlemleriz. Türkiye'de de istisnai durum olmayacak. Eğer anlamlı gelirse ilerleriz, harekete geçeriz" dedi.Küresel piyasalarda yaşanan krize ilişkin soruları da yanıtlayan Eli Leenaars, 2008'de dış dünyadaki dalgalanmanın artacağını belirtti.
'Dolardaki düşüş bize yaradı'
Türkiye'deki aşırı değerli YTL'nin Oyakbank için ödeyecekleri parada kendilerini avantajlı duruma getirdiğini söyleyen Leenaars, bunu şu ifadelerle açıkladı:"Euro şirketi olmamıza rağmen Türkiye'de dolarla yatırım yaptık. Dolardaki düşüş nedeniyle son 6 ayda yatırım maliyetimiz önemli ölçüde azaldı ve bundan yararlandık. İyi bir işlem yaptığımızı düşünüyoruz. Döviz piyasasında farklı dinamikler söz konusu. Tabii ki Türkiye'de oluşan uzun dönemli iniş çıkışlar bizi de endişelendiriyor. Bu gelişmeleri dikkatle izliyoruz."
3 yılda 2 bin 500 kişi alınacak
Basın toplantısında Oyakbank'ın yeni adının 'ING Bank Türkiye' olacağı açıklandı.ING Bank Türkiye Genel Müdürü Hakan Eminsoy, bankanın Türkiye'de 3 yıl içinde 150 yeni şube açmayı ve 2012 yılına kadar pazar payını ikiye katlamayı hedeflediğini bildirdi. Eminsoy, 3 yıl içinde 2 bin 500 kişiye yeni istihdam sağlamayı planladıklarını da kaydetti.Gelecek bir yıl içinde şube dönüşümü ve tanıtım için 14 milyon euro'luk bir harcama yapacaklarını belirten Eminsoy, bankanın sağlıklı büyümesine paralel olarak ihtiyaç duyulan sermayenin de Türkiye'ye hemen getirileceğini belirtti.Eminsoy, "İş planımıza bakarak söylemek gerekirse, yaklaşık 900 milyon dolarlık sermayeye ihtiyaç duyulacaktır. Dolayısıyla bu sermaye de büyüme paralelinde Türkiye'ye aktarılacaktır. Bu sayı, fonlamanın haricindedir. Yani bankanın büyümesinin fonlama ihtiyacı ayrıca karşılanacaktır. Bu açıkladığım planlar 5 yıllıktır, 2012 'ye kadar" şeklinde konuştu.
Kaynak: Milliyet

0 yorum: