İki Araçla Başlayıp, Milyon Kazandılar

2 Ocak 2008 Çarşamba



İki otomobille çıkılan yolda bugün 6 bin 700 araçlık bir filo sahibi olan dört arkadaş, bu yıl 120 milyon dolarlık yatırıma hazırlanıyor. Farklı bir sektöre girip kazanmanın, niş alanlarda başarıyı yakalamanın reçetesi nedir? Girişim hikâyelerine bakıldığında azim, kararlılık, doğru pazar araştırmaları gibi faktörler ilk sırada geliyor. Bunların hepsi yeterli midir bilinmez ama iş hayatında başarılı olmanın bir diğer yolu da çocukluk hayallerini gerçekleştirmek. 15 yıl önce kurulan ve bu yıl için 60 milyon dolarlık ciro yakalamayı hedefleyen Beyaz Filo’nun başarı için yarattığı reçete, emsallerinden oldukça farklı: Dört çocukluk arkadaşı, iki araç ve biraz girişimci ruhu...
1993 yılında kongre turizminde faaliyet göstermek için Flap Turizm’i kuran Gürkan Gençler, Can Teoman, Metin Tansu ve Turgut Fırat bu firmanın yanı sıra o yıllarda henüz bir sektöre dönüşmemiş olan günlük araç kiralama işine girmeye karar verir. Beyaz Turizm adlı bir şirket kuran dört arkadaş, zamanla işlerini büyüterek uzun dönemli oto kiralama hizmetine dönüştürmüş. Şu anda 550 müşterilik bir portföye ulaşan şirket, 95 çalışanıyla Vakıfbank, Akbank, Ziraat Bankası ve Sabancı Holding gibi firmalara hizmet veriyor. Yeni bir alana girerken aynı beklentilere sahip ortaklar seçmenin önemli olduğunu vurgulayan Beyaz Otomobil Kiralama Turizm ve Sigortacılık Hizmetleri Genel Müdürü Gürkan Gençler, "Ben, Can Teoman, Metin Tansu ve Turgut Fırat kendi şirketimizi kurarak sevdiğimiz işi yapmak istediğimizi fark ettik. Birbirimize duyduğumuz güven, dört kişinin aynı amaca hizmet etmesi, yaptığımız sağlıklı iş bölümü ile eğlenerek çalışmak oldukça avantajlı bir durum oldu" diyor.
140 Milyon Dolar Yatırım
2004 yılında tüm işleri Beyaz Oto çatısı altında toplayan şirket, toplam 140 milyon dolarlık yatırımla 6 bin 700 araçlık bir otomobil parkına ulaşmış durumda. Beyaz Filo bu yıl içinde, 120 milyon dolarlık araç yatırımı yapmayı planlıyor. Ankara ve İstanbul servisleriyle araç bakım ve onarımlarını kendi bünyesinde yapan şirket, İzmir ve Antalya’ya da yayılmaya hazırlanıyor. Türkiye’de ticari araçlar konusunun gelişme aşamasında olduğunu belirten Gürkan Gençler, "2007 sonrasında filo ve ticari araç kiralama yönteminin hemen her firma tarafından kullanılmaya başlanacağını düşünüyoruz. Dünyada trend bu yönde, Türkiye de dünyayı hızla takip edecektir" diyor.
Eylül 2006 tarihinde "İş Girişim Sermayesi" ile Beyaz Filo grubu içinde hisse sözleşmesi imzalayan şirkete, İş Girişim tarafından 4 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Aktarılan 4 milyon doları tamamen sermaye artırımında kullandıklarını belirten Gençler, "İş Girişim Sermayesi, bugüne kadar 800 şirketi inceledi, sadece yedisine ortak oldu. Bu şirketlerden biri olmak bizim için ayrı bir önem taşıyor. Biz bu işe iki araçla başladık ancak işin içine girince bu alandaki ihtiyacı ve sunulan hizmetin önemini keşfettik. Bundan sonraki hedefimiz, İş Girişim Sermayesi ortaklığında, şirket değerimizi maksimize ederek sektörün en karlı firmalarından biri haline gelmek" diyor.
Kaynak: Sabah İş’te İnsan Gazetesi/İpek Alpkökin

0 yorum: