İhracat 2007’de 100 milyar doları aştı

3 Ocak 2008 Perşembe



İhracat 2007 yılında yüzde 23.5 artışla 105.9 milyar dolara ulaşarak yeni bir rekor kırdı.
İSTANBUL - Türkiye ilk kez 100 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ihracat 2007’nin tamamında yüzde 23.49 artışla 105.9 milyar dolar düzeyine yükseldi. Aralık ayında ihracat yüzde 7.6’lık artışla 9.4 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. İhracat rakamlarının açıklandığı toplantıda konuşan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, bu yıl 125 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerini söyledi.
2007’nin tamanında tarım sektörü ihracatı yüzde 16.32 oranında yükselirken, en çok ihraç edilen ürün, yaş meyve ve sebze oldu. Toplam ihracatın yüzde 87’sini gerçekleştiren sanayi sektörünün performansı ise, yüzde 24.24 oranında arttı. Sanayi içinde, makine ve makine aksamlarının ihracatı yüzde 43.22 oranında yükseldi. Madencilik sektörü ihracatı da, yüzde 30.52 oranında arttı.
Geçen yıl en fazla ihracat artışı olan sektörler arasında yüzde 31.85’lik artışla fındık ve mamulleri, yüzde 30.08 ile kimyevi maddeler ve mamulleri, yüzde 23.87 ile halı, yüzde 22.99 ile taşıt araçları ve yan sanayi dikkati çekti.
Aralık ayında miktar olarak en fazla ihracat ise 8 milyar 200 milyon 290 bin dolar ile sanayi sektöründe oldu. Sanayi sektöründe 12 aylık ihracat 92 milyar dolara yaklaştı.
Geçen ay, taşıt araçları ve yan sanayi sektörü 2 milyar 36 milyon 20 bin dolar, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü 1 milyar 307 milyon 445 bin dolar ve kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü ise 1 milyar 83 milyon 318 bin dolarlık ihracat yaptı. Aralık ayında en fazla ihracat düşüşü ise yüzde 34.61 ile deri ve deri mamullerinde yaşandı.
ALMANYA İLK SIRADA
Yılın 12 ayında Türkiye’nin ihracatında ilk 20 ülke ise Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa, Rusya, İspanya, ABD, Romanya, Hollanda, BAE, Irak, Yunanistan, Bulgaristan, Belçika, İsrail, Ukrayna, Polonya, Suudi Arabistan, İran ve Cezayir olarak sıralandı.
TÜZMEN: DIŞ TİCARET GEMİSİNİ YÜZDÜRECEĞİZ
Devlet Bakanı Tüzmen, “2008, ticaretin siyasetin önüne geçtiği bir yıl olacak. 2007’de seçim geçimi geçti, şimdi geçim önümüzde. 2008, seçimler gibi hiçbir bahanemizin kalmadığı bir dönemdir” dedi. Yıl sonu için ihracatta konulan 100 milyar dolarlık hedefin 6 milyar dolar daha üstüne çıkıldığını belirten ve ihracatçıları tebrik eden Tüzmen, Türkiye’nin gerçekleştirdiği aylık ihracatının AB üyesi birçok ülkenin senelik ihracatından yüksek olduğuna dikkat çekti.
Dış ticaret gemisini yüzdürmek zorunda olduklarını ifade eden Tüzmen, şöyle devam etti: “Bu geminin motoru ihracat, biz bu gemiyi dalgalı fırtınalı denizde, dalgalı kura rağmen yüzdürüyoruz. 2008 yılı ihracat hedefini 125 milyar dolar olarak belirlemiş bulunuyoruz. Dış ticaret gemisini sizlerle beraber dalgalı kurda yüzdüreceğiz. Onun için bazı arkadaşlarımıza özel su altı eğitimleri de vereceğiz.
”SATICI: MB BAŞARISIZ, KİMSE ELEŞTİRMİYORTİM
Başkanı Oğuz Satıcı da kimseye haksızlık etmediklerini dile getirerek, “Son dört yıldır uğruna bedeller ödediğimiz enflasyon hedefi, bir türlü tutturulamıyor ve kimse de Merkez Bankamızı bu noktadan eleştirmiyor” şeklinde konuştu.
Satıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Uğruna bedeller ödediğimiz enflasyonla mücadele meselesindeki hedefleri tutturmak konusunda, Merkez Bankamız da o denli başarısız kalmaktadır. Biz çok çalışacağız. İş bilmez ekonomistlerimiz ahkam kesecekler, Türkiye ihracatını bizden daha iyi bilecekler, biz daha az bileceğiz ama daha çok doğru yapacağız. Hükümetimizden beklentimiz; artık ekonominin aynı eko sistem içerisinde yaşayan tüm aparatlarına daha dengeli, daha ayarlı bir yaklaşım içinde olmasıdır.”
kaynak : ntvmsnbc

0 yorum: