.Dünya Bankası: Öğretmen maaşını düşürün

19 Ocak 2008 Cumartesi

DB Türkiye Direktörü Zachau, cari açıktaki riske dikkat çekerek, yüksek faiz dışı fazlanın sürmesi gerektiğini söyledi. Kıdem tazminatlarının azaltılmasını isteyen Zachau, öğretmen maaşlarının OECD standartlarına göre yüksek kaldığını belirtti.
Dünya Bankası’na göre Türkiye’nin Gayri Safi Milli Hasılası’ndaki büyüme yüzde 5.1’den yüzde 5.4’e yükselecek. Bankanın Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, başarılı reform ve makroekonomik gelişmelere rağmen cari açığın önemli bir risk teşkil ettiğini söyledi. Risklerin azaltılması içinse yüksek faiz dışı fazla vermenin gerekliliğine işaret etti
Türkiye’nin önündeki en önemli iki konunun iş piyasası ve eğitim olduğunu belirten Zachau, uyarı ve önerilerini de şöyle sıraladı:
* Kapsamlı bir işgücü piyasası reformu yapılmalı. Çok fazla olan kıdem tazminatları aşağı çekilmeli.
*Çalışma şartları esnetilmeli. yarı zamanlı işler getirilmeli. Sosyal güvence prim katkı payları azaltılmalı.
*Öğretmenlerin maaşları Türkiye’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası göz önünde bulundurulursa OECD standartlarına göre yüksek kalıyor, bu düzeltilmeli. *Öğrenci başarısı sistematik olarak ölçülmeli ve herkese duyurulmalı. Ortaöğretim müfredatı değiştirilerek, dershaneler sistemden çıkarılmalı.
Bu önerileri sıralayan Dünya Bankası Türkiye Direktörü, öğrenci başarı seviyesinin, Türkiye’yi OECD ülkeleri arasındaki en başarısız ikinci ülke haline getirdiğine dikkat çekti.
Zachau ayrıca yetişkinlerin sadece yüzde 40’ının istihdam edildiğini belirterek, bu oranın uluslararası ortalamaların çok altında kaldığını ifade etti.

0 yorum: