Otomotiv devlerine üretim yapan Mako'dan 16 bin metrekarelik yeni üretim tesisi

19 Ocak 2008 Cumartesi

Bursa'da, Ferrari, BMW, Mercedes ve Honda gibi önemli otomotiv devlerine üretim yapan Mako AŞ, 10 milyon euroya mal olan 16 bin metre kare kapalı alana sahip yeni üretim tesisini hizmete açtı. Mako Elektrik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü G. Maria Falconi, tesisin açılış töreninde, Mako'nun en büyük hissedarı olan Magneti Marelli Grubu'nun, Türkiye'deki endüstriyel varlığının, Vehbi Koç ve Antonio Mangano'nun Türk otomotiv sanayinin daha ileri düzeyde yerlileşmesini garanti etmek amacıyla 1969 yılında kurdukları ortaklığa dayandığını belirtti.
Falconi, "Mako" adının, iki grubun ilk iki harfinden oluştuğunu anımsatarak, otomotiv sanayi için marş motorları, alternatörler, ateşleme bobinleri, cam silgeç motorları gibi elektromekanik ürünler üretmek amacıyla doğan şirketin, 1990'lı yıllarda aydınlatma ve klima cihazları gibi yeni iş kolları açarak ürün yelpazesini genişlettiğini anlattı.
Mako'nun endüstriyel etkinliğine yaklaşık 100 kişilik bir istihdam ve 11 bin 500 metre kare kapalı alanla başladığını kaydeden Falconi, şöyle konuştu: "Bugün Mako'nun bin 350 çalışanı bulunmaktadır ve 40 bin 300 metre kare kapalı alana sahip bulunmaktadır ve açılışını yapacağımız yeni üretim merkezi ile bu alana 16 bin metre kare daha eklenmiş olacaktır. Geride bıraktığımız yıllarda şirket olarak Bursa'da hem endüstriyel hem de sosyal alanda yaklaşık 500 kişinin çalıştığı ve proseslerimizin yerlileştirilmesinde bizimle birlikte büyüyen bir imalatçı parkı yaratmış olmamızın da önemini vurgulamak isterim."
300 kişi istihdam edilecek
Falconi, Mako'nun sadece yerli otomotiv endüstrisi için değil, aynı zamanda Avrupa'da önemli konuma sahip markalar için de bir referans noktası haline geldiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"2007 yılında gerçekleştirilen 230 milyon dolarlık cironun, dörtte biri ihracata yönelik olup, Fiat, Ford, BMW, Mercedes, Ferrari ve Honda gibi markaların gereksinimlerini karşılamaktadır. Tüm bunları içinde bulunduğumuz çevrenin korunması politikasına son derece bağlı kalarak gerçekleştirmiş olup, endüstriyel suların arıtılmasına yönelik tesislerin kurulmasında öncüler arasında yer aldık. Gelecek yıllar için operatif olduğumuz iş kollarında müşterilerimizin beklentilerine paralel kalite hedeflerini garanti etmek kaydıyla hedefimiz, kaliteyi garanti etmek kaydıyla liderliğimizi korumaktır."
Bu nedenlerle endüstriyel planlarını ve üretim merkezlerinin konumunu revize ettiklerini ifade ederek, "Mevcut üretim merkezimiz ileride sadece aydınlatma ve klima cihazları üretimlerinin gelişimine hizmet ederken, yeni üretim merkezimiz alternatör, marş motoru, cam silgeç motoru ve fan motoru gibi elektromekanik stratejik ürünlerin gelişimine odaklanacaktır" diye konuştu.
Genel Müdür Falconi, daha sonra Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile birlikte yeni üretim tesisinin açılışını yaptı. Öte yandan, 10 milyon euroya mal olan yeni tesiste, 300 kişinin istihdam edilecek.

0 yorum: