MORTGAGE KRİZİ VE TARİHİ FİNANS DOLANDIRICILIK

25 Ocak 2008 Cuma

Fransız Societe Generale'de çalışan bir broker tarihin en büyük finans dolandırıcılığına imza attı. Müşteri hesaplarındaki 7.1 milyar doları vadeli işlemler borsasında izinsiz oynayan 31 yaşındaki Jerome Kerviel adındaki genç bankacının dolandırıcılığı mortgage krizi patlayınca ortaya çıktı..
Fransa'nın en büyük ikinci bankası olan Societe Generale bilanço rakamlarını düzenlediği bir toplantısıyla duyurdu. Banka global kredi darlığına bağlı 2.9 milyar dolarlık zarar yazdığını açıkladı ve bilançosunu güçlendirmek için 7.9 milyar dolarlık sermaye artırımı yapacağını belirtti. Ancak bilanço raporunu okuyan Societe Generale CEO'su Daniel Bouton asıl bombasını açıklamasının sonuna sakladı. Bouton, bankanın 2.9 milyar Euro'luk zararın haricinde 7.1 milyar dolarlık (4.9 milyar Euro) ek bir açığın daha bulunduğunu ve bu riskin sorumluluğunu da banka adına işlem yapan Jerome Kerviel adında bir broker'ın taşıdığını duyurdu. Bankadan yapılan açıklamada, Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO Daniel Bouton'un bilanço rakamlarını duyurduğu toplantının ardından istifasını sunduğu ancak banka yönetimi tarafından kabul edilmediği belirtildi. Haberin duyulmasının ardından şirket hisseleri sabah saatlerinde işlemden çekildi. Daha sonra yeniden işlem yapılmaya başlanan Societe Generale hisseleri yüzde 6'lara varan değer kaybı yaşadı. Societe Generale CEO'sunun verdiği bilgilere göre 31 yaşındaki broker'ın 2005 yılından beri banka hesapları içerisinde kendine ait "sanal bir şirket" kurduğu ve bu şirket üzerinden, Avrupa piyasalarında Plain-Vanilla- Futures adı verilen vadeli işlemler piyasasında alım satım yaptığı belirlendi. İncelemeler sonucunda broker'ın işlem yaptığı pozisyonlar üzerinden banka adına yüksek riskler oluşturduğu ancak bu riskleri gerçekleştirdiği her işlem sonucunda karmaşık işlemler yardımıyla gizlemeye başardığı anlaşıldı. Ancak yetkililer Kerviel'in gerçekleştirdiği son işlemde hata yaptığı ve oluşturduğu sanal hesabı kapatamadığını belirtti. Broker'ın hatasının sonucunda banka güvenlik sisteminin hata uyarısında bulunduğu ve dolandırıcılığın böyle açığa çıktığı duyuruldu.
ZARAR 10 KATI AŞABİLİRDİ
CEO Daniel Bouton olayla ilgili yöneltilen soruları şöyle yanıtladı: "Olayı gerçekleştiren kişi küçük pozisyonlar üzerinde çalışan, aylık kazancı 5 bin Euro'nun altında bulunan küçük bir borsa simsarıydı. Sanal işlemler yaptı ancak kendine maddi alarak herhangi bir avantaj sağlamadı. Bunca işlemi neden yaptığını hala bilemiyoruz. Tabii, bu arada banka bu kişinin yaptığı sanal işlemler sonucu büyük riskler üstlendi. İşlemler sanaldı ama bankanın üstlendiği riskler gerçek oldu. Banka olarak yapılan sahtekârlığın farkına daha geçen hafta varabildik. Farkında olmadan üstlendiğimiz riskleri çarşamba gününe kadar kapadık. Ardından da piyasayı konuyla ilgili olarak bilgilendirdik. Eğer risk taşıdığımız pozisyonları kapamadan piyasayı bilgilendirseydik zarar 10 katına çıkardı."

0 yorum: