Ulaştırma Bakanlığı, kara yollarında güvenliğin artırılması, çevre kirliliğinin önlenmesi ve nakliye piyasasında fiyat dengesinin sağlanması amacıyla 35 yaş üstü kamyon, otobüs, tanker ve çekicileri 15 Ocak Salı gününden itibaren trafikten çekmeye başlayacak..
Bu araçlar, 2 bin 400 YTL ile 7 bin 500 YTL arasında ödeme yapılarak MKEK'nin Hurdasan tesislerinde imha edilecek.Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Önüne gelen 30-40 yıllık araçlarla, 'ben yolların kralıyım' diye taşımacılık yapamayacak. Yolların kralı olmaz, yolların kuralı olur. Trafikteki nakliye araçları gençleşecek. Hem insanımızın güvenliği için, hem çevre sağlığı için bu düzenleme zorunluydu” dedi.Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğünün, 1972 ve öncesi yıllarda trafiğe çıkan kamyon, otobüs, tanker ve çekicilerin trafikten çekilmesi için hazırladığı uygulama planının devreye girmesine kısa bir süre kaldı.Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğünün hazırladığı uygulamanın kapsamını belirleyen tebliğ, 15 Ocak 2008 tarihinden itibaren işlerlik kazanacak. Buna göre, tebliğ kapsamındaki söz konusu araçların trafiğe çıkışları, 15 Ocak 2008 tarihinden itibaren önlenmeye başlanacak. Uygulama nedeniyle Ulaştırma Bakanlığının yanı sıra MKEK ve Emniyet Genel Müdürlüğü gerekli tedbirleri aldı. Emniyet Genel Müdürlüğü, araçların teslim edileceği hurda müdürlüklerindeki bürolarda görev yapmak üzere, teslimat yoğunluğu göz önüne alınarak en az bir kişi olmak üzere yeterli personel görevlendirecek.Ulaştırma Bakanlığı, bu araçların trafikten çekildiğinde hurdaya ayrılması ve tekrar kullanılmasını önlemek için MKEK ile protokol imzalamıştı. Bu protokole göre, kapsama alınan araçların, MKEK Hurdasan tesislerinde ayda yaklaşık 3'er bin adedi en yaşlı araçlardan başlanılarak imha edilecek.
60 bin araç, 3 ilde hurdaya ayrılacak
Hurdaya ayrılacak araçlar kategorisinde, Emniyet Genel Müdürlüğünde kayıtlı yaklaşık 47 bin 278 kamyon, bin 996 tanker, 8 bin 77 otobüs ve 2 bin 91 adet çekici olmak üzere 59 bin 442 araç bulunuyor. Bu araçların hurdaya ayırma işlemlerinin 2009 yılının ilk yarısına kadar tamamlanması öngörülüyor. Araçlar, Hurdasan'ın tesislerinin bulunduğu Kırıkkale, İzmir Aliağa ve İzmit Seymen'deki Hurda Müdürlüklerinde teslim alınarak imha edilecek.Ulaştırma Bakanlığı, kara yollarında güvenliğin artırılması, rekabet şartlarının düzenlenmesi, nakliye piyasasında fiyat dengesinin sağlanması ve çevre kirliliğinin önlenmesi hedefiyle başlatacağı uygulama için yaklaşık 300 milyon YTL kaynak ayırdı. Bu kaynak, hurdaya ayrılacak araç sahiplerine ödenecek.Bakanlık, hurdaya ayrılacak araçları eksperlere incelettirerek belirlediği rayiç bedellerin üzerinde bir miktarı araç sahiplerine ödeyecek. Bakanlık, araçların tonajlarına ve taşımacılık yetki belgesi olup olmamasına göre ödenecek miktarları belirledi. Buna göre, hurdaya çıkarılacak araçlara 2 bin 400 YTL ile 7 bin 500 YTL arasında ödeme yapılacak. Hak sahiplerine ödemeler, yetkililerce “Hurdaya ayrılmıştır” kaşesi vurulduktan sonra yapılacak.
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, kara yolu taşımacılığında yıllardır yapılmayan, kangren olmuş sorunların üstüne gittiklerini, bugüne kadar yapılması gereken ancak yapılmayan düzenlemeleri gerçekleştirdiklerini ifade etti.Bunun bir ayağının da kamyon mezarlığına dönen Türkiye'yi bu sıkıntıdan kurtarmak olduğunu vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti: “Önüne gelen 30-40 yıllık araçlarla, 'ben yolların kralıyım' diye taşımacılık yapamayacak. Bunun kuralları var. Yolların kralı olmaz, yolların kuralı olur. Bu düzenlemeyi, kimseyi de mağdur etmeden yapıyoruz. Trafikteki nakliye araçları gençleşecek. Hem insanımızın güvenliği için, hem çevre sağlığı için bu düzenleme zorunluydu.”
kaynak: Hürriyet
0 yorum:
Yorum Gönder