İki otomotiv devi 1.4 milyar Euro ile Türkiye'ye geliyor

28 Aralık 2007 Cuma



Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, otomotivde iki dünya devinin 1.4 milyar Euro'luk yatırımla Türkiye'de üretim yapmaya hazırlandığını açıkladı..
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, otomotivde iki dünya devinin Türkiye'de yatırım için hazırlık yaptığını açıkladı. Çağlayan bu firmalardan birinin yaklaşık 1 milyar, diğerinin de 400 milyon Euro'luk yatırım yapmayı öngördüklerini kaydetti. Söz konusu firmaların isimleri konusunda açıklama yapmaktan kaçınan Çağlayan, önemli olanın, bu işletmelerin Türkiye'ye gelmesinin sağlanması olduğunu bildirdi. Bakan Çağlayan, isimleri açıklamasa da Sabah, bu iki yeni yatırımcı konusunda önemli bilgilere ulaştı.
MAGNA LÜKS 4x4 ÜRETECEK
Bu firmalardan birisi dünyanın en büyük dördüncü yedek parça üreticisi Kanada merkezli Magna şirketi. Kısa bir süre önce Magna'nın Türkiye'de Tekirdağ'ı üs olarak belirlediği ve üretime hazırlandığı haberi Sabah Gazetesi'nde yayımlanmıştı. 25 milyar dolarlık cirosuyla 23 ülkede 83 bin kişiye istihdam sağlayan şirketin, Tekirdağ'da kurmayı planladığı tesisin inşaatına nisan-mayıs aylarında başlaması bekleniyor. 2008 yılı sonunda üretime geçmeyi planlayan şirketin Tekirdağ'da üretmeyi planladığı aracın ise Porsche'nin lüks SUV aracı Cayenne ya da BMW'nin yeni tasarladığı bir lüks MPV olduğu tahmin ediliyor. Magna'nın Türkiye'ye gelmesiyle Türk otomotiv sektörü için bir ilk gerçekleşecek. İlk kez E segmentinde yani lüks sınıfta yer alan bir araç Türkiye'de üretilecek. Magna'nın uzmanlık alanı spor otomobiller ve 4x4 SUV'lar. Magna, BMW için X3, Mercedes için G Class, Jeep için Grand Cherokee ve Commander, Chrysler için 300 C, Saab için 9-3 modellerinin üretimini de gerçekleştiriyor. Aynı zamanda BMW, Audi, Alfa Romeo, Bentley, Ferrari, Ford, Volkswagen, Jaguar, Isuzu, Hyundai gibi firmalara her türlü mühendislik ve tasarım hizmeti veriyor. Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz da, yaptığı açıklamada Magna'yı yayma çalışmaları çerçevesinde Doğu Avrupa'da yatırım yeri ararken, kendilerini Türkiye'de yatırım yapmaya ikna ettiklerini söyledi. Şirketin ciddi bir istihdam ve yatırım hacmiyle Türkiye'ye gelmesini beklediklerini ifade eden Korkmaz, yatırımın sıfırdan yapılacak olmasının Türkiye açısından çok önemli olduğunu söyledi.
UFUK SANDIK
SABAH

0 yorum: