İnovasyon Merkezi : Türkiye

25 Nisan 2008 Cuma


Microsoft, Türkiye’de inovasyon merkezi kuruyor

Microsoft, Türkiye’de yazılım geliştirmek isteyenlerle yazılım ihtiyacı olanları buluşturmak ve ihraç edilebilecek standartta yazılım geliştirmek için inovasyon merkezi kurma kararı aldı.
2008’in sonbaharında Ankara’da bir üniversite işbirliği ile kurulacak Microsoft Innovation Center’da (MIC), Türk yazılımcıları para ödemeden dünyaya satılabilecek nitelikte yazılım geliştirebilecek.
DÜNYANIN en büyük yazılım şirketi ABD’li Microsoft, Türkiye’ye inovasyon merkezi kurma kararı aldı. Microsoft Innovation Center (MIC) Türkiye adıyla Ankara’da kurulacak olan merkez, yazılım geliştirmek isteyenler ile, yazılım ihtiyacı olanları buluşturmayı ve yazılım ihracatı yapmayı hedefliyor. Microsoft’un Türkiye ile ilgili bu yatırım kararı, bugün Forum İstanbul’a konuşmacı olarak katılacak olan Microsoft EMEA Başkan Yardımcısı Ali Faramawy tarafından duyurulacak.
E-DEVLET YAVAŞLADI: Uzunca bir zamandır Türkiye’de elektronik devlet (e-devlet) uygulamalarında bir yavaşlama gördüklerini belirten Microsoft Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arkan, "Bu yavaşlamanın en önemli nedeni, hem hizmet veren, hem de hizmet alan açısından teknolojinin nasıl fayda sağlayacağı ve nasıl bir etki yaratacağının net olarak görülmüyor olmasıydı. Bu nedenle, iş ortaklarımız ile birlikte teknolojinin neleri etkileyeceğini, nasıl faydalar sağlayacağını tüm taraflara gösterecek bir yatırım yapma kararı aldık. Microsoft İnovasyon Merkezi’nde araştırma ve uygulama olmak üzere iki bölüm bulunacak. Bizim burada temel hedefimiz yerel yazılım ekonomisini canlandırmak ve Türkiye’nin ihracat potansiyelini değerlendirmek" dedi.
YARIM SAATTE İKNA ETTİM: Türkiye’de bir inovasyon merkezi kurmak için uzun zamandır çalıştıklarını belirten Çağlayan Arkan, Microsoft merkezini Türkiye’deki bu yatırıma yarım saat içinde ikna ettiğini söyledi. Bu yatırımın Ankara’da ve bir üniversite ile işbirliği içinde yapılacağını belirten Çağlayan Arkan, halen 2 üniversite ile görüştüklerini ve yakın zaman içinde hangi üniversite ile bu yatırımın gerçekleştirileceğinin netleşeceğini belirtti. Çağlayan Arkan, "Burada bir hedefimiz de bütün bunlar yapılırken özel sektör-üniversite işbirliğini de artırmak. Burada araştırma görevlisi ve öğrenciyi de işin içine çekmek" dedi.
ÖNCELİK 3 KONUDA: Microsoft İnovasyon Merkezi’nde yazılım projesi olanlar Microsoft’un sağlayacağı teknoloji altyapısı ve donanımları kullanarak yazılımları farklı platformlarda test edebilecek. Çağlayan Arkan, başlangıç olarak eğitim, sağlık ve yerel yönetimler konularında geliştirme yapmaya öncelik vereceklerini belirtti. Arkan şöyle konuştu: "Yapı olarak da ya kamu kurumunun, ya partnerin bize geldiği, kamu kurumuysa ’benim bu konuda bir ihtiyacım var’ dediği, bir partner ise ’benim bu konuda bir bilgim, çözümüm var’ dediği bir senaryodan bahsediyoruz. Biz bu konuda zaten bütün dünyada ve Türkiye’de belirli uzmanlıklara ve uzmanlara sahibiz. Burada önemli olan başvuru sahibinin know-how’u ve biz de de bunun karşılığı olan uzmanlık olması. Bu, fikri olanın Microsoft know-how’ına ve dünya standartlarına kolay ulaşmasını sağlayacak bir proje."
İsteyen sadece yazılım testi için de gelebilecek
MICROSOFT İnovasyon Merkezi, sadece Microsoft teknolojileri ile ve merkezde geliştirilecek yazılımlara hizmet etmeyecek. Herhangi bir platformda yazılım geliştirenler, bu yazılımlarının testini Microsoft’un inovasyon merkezinde gerçekleştirebilecek.
Öğrenciyi okulda işin içine çekeceğiz
MICROSOFT İnovasyon Merkezi’nin bir üniversite işbirliğinde hizmet vermesinin önemli olduğunu belirten Çağlayan Arkan, şöyle konuştu: "Bugün üniversite müfredatları bize göre tam arzulanan noktada değil. Üniversiteden mezun olan insan, iş hayatında hemen verimli çalışmaya başlayamıyor. Uzunca bir eğitim görmesi gerekiyor. Bu noktada öğrencinin okul hayatı içinde işin içine çekilmesi bizim önemsediğimiz bir konuydu. Üniversiteyi iş hayatının ve bizim tempomuzun içine çekmek istiyoruz. "
İlk çalışma Harvard uzmanlarından
MICROSOFT’un Ankara’da kuracağı Microsoft İnovasyon Merkezi’nin ilk uluslararası konukları Harvard uzmanları olacak. Özellikle e-devlet dönüşümü konusundaki çalışmaları ile tanınan Harvard uzmanları, Türkiye’de bilgi teknolojileri kullanıcıları ve üreticilerine e-dönüşümün vizyonununu anlatacaklar. Harvard uzmanları, e-devlet dönüşümün bir teknolojik dönüşümden çok anlayış değişimi olduğu vurgusunu yapacaklar. Çağlayan Arkan, "Devletin çalışma biçimini değiştirebilmesi için teknolojiden ziyade bütün bir yaklaşım farklılığı olmalı. Burada işin değişim boyutu önemli. Bu nedenle, bu işi çok iyi bilen ve konuya bilimsel yaklaşan bir tarafla başlamayı arzu ediyoruz" dedi.
Dünyada ’oyun kuluçka merkezli’ ilk inovasyon merkezi olacak
ANKARA’da kurulacak Microsoft İnovasyon Merkezi, dünyada içinde ’oyun kuluçka merkezi’ olan ilk Microsoft İnovasyon Merkezi olacak. Oyun kuluçka merkezi, Microsoft’un başta Visual Studio içindeki XNA adlı oyun geliştirme teknolojisi ve altyapısı ile oyun geliştirmek isteyen Türk bilgisayar yazılımcılarına destek verecek. Microsoft uzmanları oyun geliştirmek isteyenlere teknolojiyi öğretecek ve yol gösterecek. Böylece, Türk bilgisayar yazılımcıları dünya pazarına açılma şansı bulacak.
Sorunlar aynı, buradaki yazılım dünyaya da satılır
TÜRKİYE ile dünyanın bilgi teknolojileri alanında yaşadığı sorunların birbirine çok benzer olduğunu bu nedenle de Türkiye’de geliştirilen çözümlerin dünyada satılabileceğini belirten Çağlayan Arkan, yazılımların doğru çerçeve, doğru metodoloji, doğru proje yönetimi ile ve doğru bilgi güvenliği yaklaşımı ile üretilmesinin önemine dikkat çekti. Arkan, "Türkiye’de kuracağımız Microsoft İnovasyon Merkezi’nde üretilen yazılımların Microsoft desteği ile dünya pazarlarında da yeri olacağını düşünüyoruz" dedi.

0 yorum: