2008’in Türkiye’de zor geçeceği yılın başından beri hemen her ortamda konuşuldu. Herkes temkinliydi, iş dünyası ihtiyatlı ilerlemeyi seçmişti. 2001 krizinden ders alınmış bir duruş sergileniyordu. Ve çok geçmeden anlaşıldı ki, bu kontrollü adımlar istihdam artışını da etkiledi, etkiliyor.Yaklaşık 13 yıldır insan kaynakları, yeniden yapılanma, kurumsallaşma konularında danışmanlık hizmeti sunan Prometheus Danışmanlık’ın Genel Müdürü M. Yücel Atış, iş dünyasının eleman alımında bu yıl eskisinden çok daha dikkatli olduğuna işaret ediyor. O da istihdam anlamında frene basıldığı konusunda hemfikir.
Yatırımlardaki ve istihdamdaki değişiklikleri yakından izlemeye çalışan Prometheus Danışmanlık, yılda iki kere ücret eğilimlerini ölçen bir araştırma yapıyor. Atış, 300 şirketin katıldığı bu araştırmadan çıkan taze verilerle süslediği konuşmasında, yılın ilk altı ayının istihdam bakımından durgun geçmesini beklediğini söylüyor.2001 krizi akla geliyor hemen, bu süreçte işten çıkarmalar yaşanabilir mi?
‘ADAM ÇIKARMAYI ÖNERMİYORUZ’
Ne kadar içinizi rahatlatır bilemiyorum ama Atış’ın bu soruya verdiği yanıt şöyle:“İşten çıkarma çok olmaz, çünkü Türkiye 2001 krizinden ders aldı. 2001 krizinde ilk tedbir olarak çalışanların işine son verilmesi şirketlerin imajlarını çok kötü etkiledi. Bunu tercih eden şirketler daha sonra yeni eleman almakta çok zorlandı. İş arayanlara çekici gelen şirketler İK uygulamalarıyla ölçülüyor artık. 2001 krizi hem patronları hem de İK’cıları eğitti. Biz danışmanlar da bu nedenle adam çıkarmayı önermiyoruz.”Atış’a göre tercih edilen yöntemlerse şöyle: Emekliliği gelenler çıkarılıyor; ayrılanın yerine yenisi alınmıyor; askere gitmeyi bekleyene gitmesi, doğum yapmayı düşünene bu yıl yapması öneriliyor. Yani ‘doğal bir geçiş süreci’ oluşturulmaya çalışılıyor.
Sormadan yapamayacağım: “Acaba şirketlerin bu yıl işten çıkarmayı tercih etmemesinde 2001’de yeterince çalışanın işine son verip sonra da istihdamı artırmamaları da etkili değil mi? ”Atış, şirketlerde çalışan sayısının çok olmadığını belirtiyor:“Dışarıya çıkarılacak adam da yok. Potansiyeli kullanmayı öğrendik aslında; kişilerin var olan tüm yeteneklerinden yararlanabilecek İK politikalarını uyguluyoruz.”
‘ÜCRETLER DÜZELTİLECEK’
Bu yılın zorlu sürecinde turizm sektörünün hareketli olacağına, şirketlerin prim sistemine önem vereceğine ve dış kaynak kullanımının artacağına inanan Atış’tan çalışanlar için iyi bir haber var. Atış’a göre yıl ortasında ücret düzeltmeye gidecek şirketlerin sayısı fazla. Atış, “Eleman alınmayacak ama 10 şirketten 4 tanesi özellikle kilit, çekirdek, performans gösteren kadroları elde tutmak için yıl ortasında ücretleri revize edecek. Yani enflasyona dayalı düzeltme yapılacak” diyor.
Atış, orta ve üst kademe yöneticilerine genellikle bu ay dağıtılan primlerde kesintiler görüldüğüne de işaret ederek bu durumun kilit kadrolarda değişime neden olacağını da ileri sürüyor. Nitekim bazı değişiklikler görülmüş bile:“Genel müdür ve yardımcıları düzeyinde hareket başladı; perakende, bankacılık, sigortacılık, otomotiv ve lojistikte bu değişimleri göreceğiz. Hepimizin hayretle ‘ayrılmış’ dediği yirmi, otuz kişi olacak.”
--------------------------------------------------------------------------------
İŞ ARAYANLARA, ÇALIŞANLARA, YÖNETİCİLERE ÖNERİLER
*Bulduğunuz işe “Evet” deyin. Bu yıl önünüze -özellikle ilk altı ayda- çok fazla teklif gelmeyecek. *Bu yıl çok fazla ücret pazarlığına girmeniz mantıklı değil.
0 yorum:
Yorum Gönder