Çaykur 'Çayevi' Zinciri Kuracak

9 Nisan 2008 Çarşamba

Çaykur, başta Starbucks olmak üzere Türkiye’ye birbiri ardına giren kahve (kafe) zincirleriyle yeni açmayı planladığı ’çayevleri’yle mücadele edecek. Hürriyet Gazetesi'nden Hanife Baş'ın haberine göre; Çaykur Pazarlama Daire Başkanı Rahmi Şenkaya, kafe zincirlerinin sektörü ciddi tehdit etmeye başladığını belirterek, "Biz de onlara karşı yeni projelere bakıyoruz. Çayevleri kurabiliriz" dedi. ÇAY üreticileri, kahve zincirleriyle mücadeleye hazırlanıyor. Türkiye’nin en büyük çay üreticisi Çaykur, sayıları hızla artan kahve zincirleriyle rekabet etm

ek için yeni proje başlatmaya hazırlanıyor. Türkiye’deki çay üretiminin yüzde 60’ını yapan Çaykur, yeni ’çayevleri’ açma projesi yanında gençlere çayı sevdirmek için üniversitelerde konferanslar düzenleyecek. Şenkaya, kahve zincirlerinin sektörü ciddi olarak tehdit etmeye başladığını belirterek, "Biz de onlara karşı yeni projelere bakıyoruz. Çayevleri kurabiliriz. Ayrıca, yeni gelen kahve markaları nedeniyle zincir mağazalarda raf miktarımız düşüyor. Bunu önlemek için de ’Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazalar Kanun Tasarısı’na bir madde ekletmeye çalışıyoruz" dedi. Gençlere yönelik çayı sevdirmek ve tanıtmak için yeni programlar düzenleyeceklerini aktaran Şenkaya, çayı sevdirmek ve tanıtmak için üniversitelerde konferanslar bile vermeye başlayacaklarını kaydetti. Çay pazarını büyütmek için birçok proje yürüttüklerini de anlatan Şenkaya, bayilerinden çayevleri açılması yönünde öneri geldiğini açıklayarak, bunu kendilerinin de istediğini, bazı özel sektör firmalarının da böyle çalışmalar yaptığını vurguladı. Şenkaya, Çaykur olarak bu tip çalışmalara destek vereceklerini de ifade ederek, "Zincir mağazalar noktasında da sorun yaşıyoruz. Yeni kahve markalarının ve çeşitlerinin gelmesiyle, market raflarında yer almak için büyük ücretler ödemek zorunda kalıyoruz. Yine de raf miktarımız sürekli düşüyor.

Yerli üreticiyi korumak için, ’Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazalar Kanun Tasarısı’na bir madde ekletmeye çalışıyoruz. Ayrıca mağazaların büyük bir çoğunluğuna raf elemanı koyduracağız. Şu anda 30 çeşidimiz var. Ürün çeşitlendirme çalışmalarımızı daha da hızlandıracağız" diye konuştu.

10 milyon dolar yatırımla organik çay üretme planı

Çaykur, 10 milyon dolarlık organik çay yatırımı yapıyor. Artvin Hemşin’de yapımına başlanan organik çay fabrikası 2009’da faaliyete geçecek.

Çaykur Daire Başkanı Rahmi Şenkaya, organik çay üretimine de hazırlandıklarını dile getirerek, özel sektörün bölgedeki organik çay yatırımlarının başarı şansının az olduğunu, bu alanda en büyük firmanın kendilerinin olacağının altını çizdi. Şenkaya, organik çayın fiyatının siyah çaya göre 2 kat daha pahalı olacağını da aktararak, iç pazarda büyük bir potansiyel gördüklerini, bu çayı Türkiye’ye sevdireceklerini vurguladı. Çay pazarını kahve zincirlerinin çok büyük oranda etkilediğini anlatan Şenkaya, Türkiye çay pazarının 1,5 milyar dolarlık bir hacme sahip olduğunu, henüz 4-5 yıllık geçmişi olmasına rağmen kahve pazarının ise, 350 milyon dolara ulaştığını hatırlattı. Cirosu 600 milyon dolar ’en doğalı’nı üretiyorTürkiye’nin dev çay üreticisi Çaykur, geçen yılı 600 milyon dolar olan ciroyla kapattı.

Rahmi Şenkaya, ihracatlarının 4-5 milyon dolar olduğunu dile getirerek, Rize’nin en önemli gelir kaynağı olan çayda pazar paylarının yüzde 60 olduğunu kaydetti. Şenkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yabancı markalar yerli damak tadına uyum sağlayamıyor. Yabancı bir markanın poşet çayları suya temas ettiği anda renk vermeye başlıyor. Bizim çayımız ise, bir süre sonra rengini alıyor. Bu nedenle eleştiriliyoruz ancak, hemen renk vermesi çayın içinde katkı maddesi olduğu anlamına geliyor. Bizim çayımız dünyanın en doğal çayı. Kesinlikle ilaç kullanmıyoruz." Yılda 25 bin ton kaçak çay geliyorKAHVE zincirlerinin rekabetine maruz kalan çay üreticilerinin diğer bir sorunu ise kaçak çay. Çaykur Daire Başkanı Rahmi Şenkaya, "Türkiye’ye resmi yolla yılda 3-4 bin ton çay geliyor. Kaçak çay miktarı da, 25 bin ton. Bazı yasa dışı örgütler de kaçak çay işinde. Çok büyük bir rant oluşmuş durumda. Ülkemize katırlarla bile kaçak çay giriyor" diye konuştu.

morfikirler

0 yorum: