KOSGEB desteği ile 1688 kişiye iş olanağı

7 Mart 2008 Cuma

Geçtiğimiz yıl 443 KOBİ'ye sıfır faizli istihdam kredisi desteği için kaynak sağlayan KOSGEB İzmir İşletme Geliştirme Merkez Müdürlüğü, İzmir'de 1213, Manisa'da ise 475 kişiye iş imkanı yarattı. KOSGEB kullanılan 36.8 milyon YTL istihdam kredisi için bütçesinden 7.7 milyon YTL faiz desteği aktardı. İstihdam kredisi desteği ile Türkiye genelinde iş sahibi olan kişi sayısı ise 26 bini aştı.
KOSGEB İzmir İşletme Geliştirme Merkez Müdürü Kazım Akgün, sıfır faizli kredi desteklerinin yanı sıra stratejik yol haritası hazırlayarak onaylatan işletmelere sundukları desteklerden yaklaşık 1200 KOBİ'nin faydalandığını söyledi. İzmir'in İstanbul'dan sonra destekleren en fazla faydalanan il olduğunu belirten Akgün, "İzmir'de 740 KOBİ istihdam, ihracat ve gıda makina teçhizatı için 71.5 milyon YTL sıfır faizli kredi kullandı" dedi. 2004 yılından bu yana sıfır faiz kredi desteği uygulamasının devam ettiğini hatırlatan Akgün, en yoğun kredi kullanımının 2007 yılında gerçekleştiğini belirtti.
İhracat destek kredilerinde 387 KOBİ'ye 42.6 milyon YTL'lik kredi hacmi yaratıldığını ifade eden Akgün, sıfır faizli ihracat kredisi kapsamında 2.1 milyon YTL, gıda sektörü makine- teçhizat kredi desteği için ise 26 KOBİ adına ilgili bankalara 736 bin YTL faiz karşılığı kaynak aktarıldığını dile getirdi. Akgün, "Manisa da ise toplam 182 KOBİ 16.8 milyon YTL sıfır faizli kredi kullandı ve bu krediler için KOSGEB 2.8 milyon YTL kaynak sağladı" dedi. KOSGEB'in İzmir ve Manisa'da reel sektöre 11 milyon YTL civarında kredi faiz desteği sağladığına dikkat çeken Akgün, genel destekleri ile birlikte bu iki ilin KOSGEB bütçesinden 13 milyon YTL yakın kaynak aldığını söyledi.
70 bin KOBİ var
Türkiye genelinde KOSGEB'in veri tabanında 70 bine yaklaşan sayıda KOBİ'nin kayıtlı olduğunu dile getiren Akgün, bunun 4 bin 200'ünün İzmir, 1000 tanesinin de Manisa işletmeleri olduğunu belirti.
İzmir İşletme Geliştirme Merkez Müdürlüğünün sorumluluk sahasının İzmir ve Manisa'yı kapsadığını söyleyen Akgün, yakın bir zamanda Manisa'da yeni bir Merkez Müdürlüğünün faaliyete geçeceğini açıkladı.
Akgün, bir KOBİ'nin KOSGEB desteklerinden faydalanması için öncelikle elektronik ortamda KOSGEB veri tabanına kaydını yaptırması ve KOBİ Beyannamesini sunması gerektiğini söyledi. İşletmelerin sıfır faizli kredi destekleri dışında kalan KOSGEB Desteklerini kullanılabilmesi için stratejik yol haritası denilen 3 yıllık bir plan hazırlaması gerekliliğine dikkat çeken Akgün, Stratejik yol haritasını hazırlatmış ve onaylatmış işletmelere 22 adet destek sağlıyoruz" diye konuştu.
(referans)

0 yorum: