Kanada yatırım yapacak 'göçmen işadamı' arıyor

11 Mart 2008 Salı

Türk şirketlerine Kanada'da 'yatırımcı göçmen' statüsüyle iş yapma fırsatı doğdu. Kanada, Türk işadamlarının kendi vatandaşlarıyla aynı haklardan yararlanarak iş yapmasını kolaylaştıran yeni bir programı uygulamaya koydu.

Kanada, Kanadalı şirketlere ortak olacak Türk yatırımcı arıyor. Türk yatırımcılarını cezbetmek için avantajlar sunan yeni bir programı hayata geçiren ülke "yatırımcı göçmen" statüsünde kabul edilecek Türk işadamlarına yaklaşık 3 yıl sonra vatandaşlık da verecek. Yatırımcı göçmenlerden bugüne kadar istenen 800 bin Kanada doları mal varlığı ve Kanada bankalarına faizsiz 5 yıllık 400 bin dolar yatırma şartları da aranmayacak.
Alberta, British Columbia, Manitoba, New Foundland ve New Brunswick olmak üzere Kanada'nın 5 batı eyaletini kapsayan yeni program özellikle küçük ve orta ölçekli şirketlere (KOBİ) büyük fırsat sunuyor. Kanada Eyalet Ekonomi Geliştirme Bakanlıkları, Kanadalı Göçmenlik Bürosu Vick McPhee&LIU ile New Life Immigration Services Türkiye tarafından Türk iş adamlarına yönelik olarak ilk kez hayata geçirilen bu proje ile Türk iş adamları 15 bin doları teminat olmak üzere 70 bin 900 dolar ödeyerek yatırımcı göçmen statüsünde ülkeye kabul edilecek. Türk işadamları Kanada'da yapacakları yatırımla, bu ülkenin dahil olduğu NAFTA Anlaşması sayesinde ABD ve Meksika'da da serbestce şirket kurup ticaret yapabilecek.

Teminat geri alınabiliyor
İşlerini büyütmek isteyen Kanadalı şirketlerin sermaye bulmak için bankalardan faizle kredi almak yerine ortak arama yoluna gittiğini belirten Kanada Göçmenlik sisteminin Türkiye'deki Yetkili Temsilcisi New Life Immigration Services Türkiye Genel Müdürü Levent Semiramis, "Kanada'da 35 bin 963 adet tanımlanmış meslek grubu yer alıyor. Bu alanlarda faaliyet gösteren işadamları programa başvurduğu takdirde, eğer o alanda herhangi bir Kanada firması ortaklık talebinde bulunduysa programa dahil olabilirler" dedi.
Programın yatırımcılara büyük bir maliyet avantajı sunduğunu belirten Semiramis, "15 bin doları teminat, 55 bin 900 doları ise yasal masraflara yönelik olmak üzere 70 bin 900 dolar ödeyerek yatırımcılar programdan yararlanabiliyorlar. Ortaklık gerçekleşince 15 bin dolarlık teminatı da aslında geri alıyorlar. Örneğin ortaklık kapsamında 200 bin dolar sermaye koyması gerekiyorsa, 15 bin dolarlık teminatı düşürek 185 bin dolar yatırıyor" diye konuştu.

Düzenleme KOBİ'ye yarayacak
Son programdan önce 800 bin dolarlık mal varlığı şartı nedeniyle KOBİ'ler için Kanada'da yatırım yapmanın zor olduğunu söyleyen Semiramis, programın en büyük avantajının KOBİ'ler için de yatırım yapacak bir ülke haline gelmesi olduğunu vurguladı. Kanada'da yatırım yapmanın bir başka avntajının da Kanada'nın dahil olduğu NAFTA (Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması) nedeniyle bu ülkede yatırım yapacak işadamlarının aynı zamanda ABD ve Meksika'da da serbestçe şirket kurup ticaret yapabileceğini, bunun da 400 milyon kişilik bir pazara işaret ettiğini söyledi.
Programın en büyük avantajlarından biri, yatırımcıların ülkeye göçmen statüsünde kabul edildiği için oy kullanma dışında herhangi bir Kanada vatandaşının yararlandığı tüm haklara sahip olması. Yatırımcı ailesini yanında götürebilecek, tüm aile bireyleri de aynı şekilde vatandaşlık haklarından yararlanabilecek. Yatırımcının 29 yaşın altındaki bekar çocukları üniversite dahil, her aşamada ücretsiz eğitim alabilecek. Bin 96 gün sonra ise yatırımcı ve ailesi isterse Kanada vatandaşlığı elde edebilecek. Programa katılabilmek için en önemli kriter iş veya yönetim tecrübesi şartı. Belirli bir süre Türkiye'de firma sahibi olmuşsa, belli bir alanda tecrübe sahibiyse, en az 5 yıldır çalışıyor veya 5 yıllık tecrübeye sahipse, 59 yaşın altında ise programa başvuruda bulunabiliyor.

Diğer ülkelerin yatırımcı göçmen şartları Yatırımcı göçmen programları uygulayan ABD, Yeni Zelanda ve Avustralya gibi başka ülkeler de bulunuyor. Bu ülkelerde yatırımcı göçmen statüsüyle iş yapmanın maliyeti ise 20 milyon doları bulabiliyor.

YENİ ZELANDA
Birkaç ay önce yatırımcı göçmen politikasını devreye aldı. İş deneyimi olan işadamlarıyla sermayeyi ülkeye çekmek için bir program başlattı. Programı global yatırımcılar, profesyonel yatırımcılar ve genel yatırımcılar olmak üzere 3 ayrı kategoride hayata geçiriyor. Yatırımcının göçmen statüsü kazanabilmesinin maliyeti 2.5 milyon Yeni Zelanda doları. Global yatırımcı kategorisinde ülkeye kabul edilebilmek için ise minimum 20 milyon dolarlık yatırım şartı aranıyor. Bunun yanı sıra en az 4 yıllık iş tecrübe şartı aranıyor. Üst yaş sınırı ise 64.

AVUSTRALYA
Yatırımcı göçmen talebiyle başvuranların başvuru öncesindeki 2 yıl 2 milyon 250 bin Avustralya dolarına karşılık gelen bir kazanç beyan etmesi gerekiyor. Avustralya'da Avustralya Hazine bonosuna ise 4 yıl süreli minimum 1.5 milyon dolarlık yatırım şartı aranıyor. Başvuru sahibinin ayrıca 45 yaş altında olması gerekiyor. Tüm bu şartları yerine getirdikten sonra geçici vize alan yatırımcı, 4 yılın sonunda ise sürekli vize ve vatandaşlık hakkı elde edebiliyor.

ABD
En az 1 milyon dolarlık yatırım şartı ya da, işsizlik oranının ülkedeki genel ortalamnını yüzde 150 üzerinde olduğu öncelikli bölgelerde minimum 500 bin dolarlık yatırım şartı aranıyor. Yatırımın en az 10 kişiye tam zamanlı istihdam sağlaması gerekiyor.

Türk şirketlerine Kanada'da 'yatırımcı göçmen' statüsüyle iş yapma fırsatı doğdu. Kanada, Türk işadamlarının kendi vatandaşlarıyla aynı haklardan yara... ( KB)

0 yorum: