İnanmak ve başarının sırrı ; samimiyet

4 Mart 2008 Salı

Babamız Bir Kapı Anlatır Müşteriyi Aşka Getirir, Ağlatır

Çobanken iş hayatına atılan Sadık Özgür’ün kurduğu 100 trilyon cirolu Kale Endüstri Holding, 50 yıldır çelik kapı ve kilitte lider. 82 ülkeye ihracat yapan, bin 500 çalışanlı holding, Özgür’ün ’fabrikada büyüttüğü’ kızlarına emanet. Sefa Çizer ve Sema Gürün, babalarının işine olan aşkını başlıktaki gibi özetliyorlar.

İstanbul’da yaşayıp da, evine hırsız girmeyen mutlu azınlıkta yer alıyor olabilirsiniz. Yok değilseniz, ’Kale’ gerçeğinden haberdar olmamanız imkânsız. Bir gece yarısı hırsızıyla evimin salonunda müşerref olmuş biri olarak bir süredir ’çelik kapı’ sektörüyle yakın temas halindeyim. Kime sorsam tek bir markayı tavsiye ediyor: Kale. İlginç bir marka bu...Fiyatı rakiplerinin misli misli üzerinde, değil kapı taktırmak, ölçü aldırmak için bile en az bir hafta beklemek zorundasınız. Bayileri hırsız mağdurlarıyla dolup taştığı için, siparişler sırayla alınıyor ve kapınız bir aydan önce monte edilemiyor. Ne var ki, bir kapıya iki bin YTL ödemeyi göze alıp, evinde rahat uyumak isteyen kim varsa mecburen ’Kale’ye koşuyor. Bu verilerden sonra Kale Endüstri Grubu’nu araştırmamak olmazdı tabii. Tam 50 yıldır, Türkiye’nin sessiz sedasız büyüyen gruplarından biri olan Kale Endüstri Holding’in kurucusu Sadık Özgür. Sivas’ın Divriği köyünde çobanlık yaparken atıldığı iş hayatında, 100 trilyon cirolu Kale Holding’i yaratan Özgür, 78 yaşında olmasına rağmen hâlâ işin başında ve kendi ifadesiyle "100 yaşına kadar" çalışmayı planlıyor.

Şirkette, ’son sözü’ Sadık Özgür söylüyor ama yönetim iki kızına emanet. Sefa Çizer ve Sema Gürün, ’kilitlere aşık’ bir babanın kızları olarak işin içinde büyümüşler. "İkimiz de fabrikada büyüdük" diyor Sema Gürün, "Okuldan çıkar fabrikaya koşardık. Torna tezgahlarında işi görüp, öğrenirdik. Babamız için kilit bir iş değil aşk gibiydi. Kapıyı öyle bir coşkuyla anlatırdı ki müşterisi duygulanıp, aşka gelip, ağlardı. Bizi de öyle yetiştirdi." Hâl böyle olunca iki kızkardeş okullarını bitirir bitirmez Kale Holding’te görev aldılar ve yaklaşık 20 yıldır işin başındalar.

Her 10 kilitten 7’si Kale
Kale’nin markalı çelik kapı sektöründe pazar payı yüzde 40. Kilit sektöründe ise yüzde 70. Şirketin geçen yıl yaptırdığı bir araştırmaya göre, Kale markası, Türkiye’deki tüm ev ve işyerlerinde, kasa, kapı, kilit ya da tek bir anahtar da olsa var. Teknolojisini kendisi üretiyor. Bin 500 kişinin çalıştığı Kale fabrikasının araştırma geliştirme kadrosunda 20 mühendis var. En büyük referansları tabii ki hırsızlar. Sema Gürün, "Hırsızlar her geçen gün kendilerini geliştiriyor, yeni teknikler uyguluyorlar. Evi soyulup da bize başvuranların kapılarını inceliyoruz. Banka ve işyeri soygunlarına eksperlerimizi gönderiyoruz" diyor.
Gürün’e göre markanın başarısının sırrı insanlarda uyandırdığı güven duygusu. "Bunu haketmek için ucuza kaçmıyoruz. Evet ürünlerimiz pahalı ama kapının üzerindeki tek bir vidanın bile önemi var. Maliyeti azaltmak pahasına çıkarırsanız kaliteyi bozarsınız. Bunun için taviz veremeyiz."

Satışlar Yüzde 30 Arttı
İstanbul’da artan hırsızlık olayları Kale’nin kapı ve kilit satışlarını ortalama yüzde 30 civarında artırmış. Sefa Çizer, geçen yıl toplam 8 bin kapı imal ettiklerini bu yıl rakamın 10 bin adetin epey üzerine çıkacağını söylüyor. Fabrika uzun süredir çift vardiya çalışıyor. Soyulan yerlere bulunan Kale markalı kasa ve kapıların hikayelerini anlatırken iki kardeşin de gözleri parlıyor. En son olarak İzmir’de bir hırsızın penceresinden girdiği bir evde, kilitli olan Kale markalı kapıyı içeriden açamadığı için yüklendiği TV, müzik seti gibi eşyaları bırakarak boş çıktığını anlatıyorlar. Kale markasının hırsızlara karşı caydırıcı olduğunu belirterek "Eğer zamanı kısıtlıysa, Kale markayı kapıyla uğraşmayıp başka kapıya yöneliyor" diyorlar.

82 Ülkeye İhracat
Kale; kapı, kasa ve kilitte 82 ülkeye kendi markasıyla ihracat yapıyor. Avrupa’da İngiltere ve Almanya en önemli pazarları. Avrupa siparişlerini karşılamak için Almanya’da kurdukları bir fabrikaları var. Bunun dışında Ortadoğu’ya yoğun ihracat söz konusu. Türk Cumhuriyetleri’nde ise kamu kurumlarına kapı ve kasa satıyorlar.

Kaynak: www.milliyet.com.tr
Sadık ÖZGÜR
Kale Endüstri Holding

0 yorum: