Çalışan Motivasyonu

22 Mart 2008 Cumartesi

Stres, güvensizlik hissi, hiç bir işe yetişememek, kafasını toplayamamak, sürekli yorgunluk ve bezginlik... Sisli puslu bir kışın, günlerce güneş görmemenin, aylardır izinsiz çalışmanın etkisindesiniz hálá. Üzülmeyin, çünkü bahar geliyor. Tabiatla birlikte yeniden canlanmaya, yeniden doğmaya hazır olun. Ama gerçekten hazır, yani hazırlıklı olun. ışte size 10 tavsiye.



STRESİMLE MÜCADELE EDECEĞİM
Tırnağınızı kemirmekten, midenize giren kramptan, soğuk terler dökmekten bıktıysanız, stresinizle başa çıkmayı öğrenmek zamanıdır. Bilinki çalışma hayatı bir stres fabrikası gibidir. Kaçıp kurtulmak mümkün değilse eğer, denetlemeyi öğrenin en azından. Strese girmekte olduğunuzu fark eder etmez, karşı saldırıya geçin.
Önce karından nefes almayı öğrenin: Sinirlenmeye, panik yapmaya başladığınızda, kaslarınızı gevşetin ve ciğerlerinizi tamamen boşaltın. Derin bir nefeeees, tekrar boşaltın. Yoğun çalışma temposunun ortasında, yemek molasını ihmal etmeyin ve yemekten sonra mutlaka 10-15 dakika sevdiğiniz bir kitaptan iki sayfa okuyun, sevdiğiniz iki parça müzik dinleyin. Mümkünse çıkın kısa bir yürüyüş yapın. İyi beslenme, iyi bir uyku, açık havada spor, sizi strese karşı dirençli kılacaktır.

ARTIK KENDİME GÜVENECEĞİM
Çalışma hayatında önce dayanmak, sonra başarmak için kendine güven şarttır. Ama bu da uzun soluklu bir çalışma demek. Kendinize olan güveninizi artıracak kolay hedefler koyun. Topluluk karşısında söz alacağım, itirazım varsa çekinmeden söyleyeceğim, orijinal fikirler bulacağım. Bu açıdan artılarınızın eksilerinizin gerçekçi (dürüst) bir listesini yapın.
Dış görünüşünüzü, konuşmanızı, yürüyüşünüzü gözden geçirin. Ayrıca, benimsenmeyen bir öneriden, yanlış bir karardan, yaptığınız bir hatadan fazla etkilenmemek için kendinize telkinde bulunun. Bunlar herkesin başına gelir.

DAHA YARATICI OLACAĞIM
Sadece sanat alanında değil, yaratıcılık her işte, her şekilde ortaya çıkabilir. Bir dahaki beyin fırtınasında kenarda kalmamak için, şimdiden hazırlık yapın. Bir defa ’yaratıcılık doğuştan’ fikrini unutun. Sonra, yaratıcı düşünce için kendinize zaman ayırın.
Bu zamanı iyi kullanın, konsantre olun. Nihayet, en çılgın fikri bile elinizin tersiyle itmeyin. Fikir fikir doğurur, ısrar edin. Araştırın. Deşin.

DAHA İYİ ORGANİZE OLACAĞIM
Masada yığılan dosyalar, biriken e-postalar, oraya buraya notlar, stop, hemen durun! Yanlış yoldasınız. Düzen, organizasyon ve öngörü. Birikenleri bir temizleyin bir defa. (Zaten çoğu çöpe gidecektir.) 2008’in kalan günleri için bir ajanda açın, plan yapmaya derhal başlayın. Önemli objektifleri, tarihleri bir bir yazın. Yapılması gereken önemli işleri madde madde dökün. Her birinin alt kalemlerini sıralayın. Karşısına gerekli zamanı, bitirilecek tarihleri ekleyin. Unutmaktan, yetişememekten korkmaya gerek yok. Bu da üzerinizdeki baskıyı ve panikleyip başarısız olmayı engeller.

PRO-AKTİF OLACAĞIM
İşinizden ve aldığınız sonuçlardan memnunsunuz ama, niye daha iyi olmasın? İhtiras iyidir de hazırlanmak gerekir. şirketinizin değerlerini, önem verdiği alanları gözden geçirin ve bunlara fokuslanın. Gözde projelerde rol almaya çalışın. ’Challange’ların üstüne üstüne gidin. Yorulursunuz ama yükselirsiniz. Yöneticilerinize daha çok sorumluluk almaktan mutlu olacağınızı, daha çok çalışmaya hazır olduğunuzu belli edin, ki yeni projeler için önce siz akla gelin. ıyi bir imkan varsa, öne çıkmaktan, gönüllü olmaktan korkmayın. Bir fikir, bir ihtiyaç sezerseniz, teklif eden siz olun. Yöneticiler proje ve çare üretenleri sever.

DAHA CESUR OLACAğIM
Biraz riske girmekten zarar gelmez, hatta cepheyi yarmanın tek çaresi budur. Güçlü olduğunuz, etkili olabileceğiniz alanları seçin. Yeni bir fikir ortaya atmaktan, ’şunu şöyle yaparsak daha iyi olur’ diye ortaya atılmaktan, ’müsaade edin bir kere de ben deneyeyim’ demekten korkmayın. ıyi hazırlanmak şartıyla tabii ki. ıyi bir analiz, doğru bir teşhis sizi herkesin önüne geçinebilir.

İŞ ARKADAŞLARIMA DAHA YAKIN OLACAĞIM
Baharda herkes daha pozitif, daha sıcak olur. Çalışma arkadaşlarınıza daha yakın olmak için bu fırsatı değerlendirin. Bir kahve içelim, haydi bizim bahçede bir sucuk partisi verelim... Bu ortamdan istifade, aranız limoni olan arkadaşlarla da barış yapabilirsiniz. Doğrudan ’Yahu biz niye seninle anlaşamıyoruz? Hadi gel geçmişi unutalım’ diye adım atmak çoğu zaman işe yarar.

TEBRİK, TEŞEKKÜR EDECEĞİM
Yılbaşında yapsanız daha iyiydi ama olsun; bilanço dönemi, bahar derken, hiç olmazsa bu fırsatı değerlendirin. Yeni hedefler göstermeden evvel, çalışma arkadaşlarınızı geçmiş dönemdeki başarıları için kutlamanın bir yolunu bulun. Ekip halinde bir şeyler yapın. Bundan böyle de, sık sık iyi yapılan işler için teşekkür edin, tebrik edin. Bu onlara çalışma azmi verecektir. Tabii keyifsiz anlarda (bir müşteri kaçtığında, bir sözleşme iptal edildiğinde, bir teklif kabul edilmediğinde), morali bozulan çalışanlarınıza da destek olun.

İŞLERİMİ DELEGE EDECEĞİM
Hemen oturun, işlerinizin bir listesini yapın. Hangilerini, kime delege edebilirsiniz, karşılarına yazın. Göreceksiniz ki, aslında başkalarının yapacağı pek çok işi üstlenmişsiniz ve asıl işinize zaman bulamıyorsunuz. Getirisine göre en çok zaman alan işlerden başlayarak ve doğru insanı seçerek işlerinizi delege edin. ınsanlara sorumluluk kadar yetki de verin. Azimleri artacaktır. Çalışanların performansı böylece daha iyi ortaya çıkacaktır. Bir arkadaşınıza görev ve yetki veriyorsanız, hem bunu herkese duyurun, hem de bırakın yetkisini kullansın. Başta yakın durun, sorularına cevap verin, hatalarını düzeltin. Sonra, bırakın kanatlanıp uçsunlar. Siz de kendi işinizi daha iyi yapın.


İŞİMDE DAHA İYİ OLACAĞIM
Daha iyi, her gün dünden daha iyi olmak. Bilgilerini yenilemek, güncellemek, uzmanlık alanında daha da uzmanlaşmak, yeni uzmanlıklar edinmek (mesela bir yeni bilgisayar programı çıktıysa hemen öğrenmek), elinizdekiyle yetinip mesleğinde eskimemek. Baharla tabiat yenileniyor, dedik ya. Oturun masanıza, kendinize karşı mümkün olduğunca dürüst olun ve mesleki açıdan eksiklerinizin, üstüne koyabileceklerinizin bir listesini yapın. ’Ben olsam, benim gibi birini çalıştırır mıydım? Benim gibi bir çalışanı yapıcı bir şekilde eleştirecek olsam, neler derdim?’ Eksiklerinizi, açıklarınızı belirleyince, bunları kapatmak için şirket içinde ve dışında ne imkanlar var, öğrenin. Ve kendinize uzun vadeli bir program yapıp yola koyulun.

Hürriyet İK

0 yorum: