Ülker’in Godiva’da yaptığını biz de mobilyada yapacağız

4 Şubat 2008 Pazartesi

Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Boydak, İstikbal, Bellona ve Mondi markalarıyla ’üretimde ve pazarda’ dünyanın en büyük 5 mobilya üreticisi arasına girdiklerini söyledi ve "2007’yi 3 milyar YTL ciroyla kapatıyoruz. 2008’de hedef 4 milyar YTL. Mobilyada yurtdışında küresel marka-firma bakıyoruz. Kayserili tabiriyle kazanımızda kaynarsa, matematiğimize uyarsa alırız" dedi.
BOYDAK Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Boydak, Türkiye Finans’taki yüzde 20 payı koruyacaklarını, Hes Kablo ile Türkiye’de ve dünyada telekom altyapımcısı olarak da atak yapacaklarını söyledi. Boydak, "Ancak bizim amiral gemimiz mobilya. Ne kazandıysak mobilyadan kazandık ve o kazandıklarımızla yatırım yaptık. Mobilyadaki iddiamızı uzun yıllar sürdüreceğiz. Şu anda bu alandaki üretim ve pazar gücümüzle dünyadaki en büyük 5 mobilya üreticisinden biriyiz. 2007’yi 3 milyar YTL ciroyla kapatıyoruz. 2008’de hedef 4 milyar YTL. Mobilyada yurt dışında küresel marka-firma bakıyoruz. Bazı firmalarla satın alma bağlamında konuşuyoruz. Ülker gibi biz de bu alanda marka alımı yapabiliriz. Dünyada her an çok iyi fırsatlar çıkabiliyor. Ülker’in Godiva’yı alması büyük başarıydı. Biz de mobilyada niye böyle olmayalım. Yeter ki bizim matematiğimize uysun. Kayseri deyimiyle ’bizim kazanımızda kaynayacaksa’ alırız" dedi. Halen Boydak Grubu’nun tüm şirketlerinde 13 bin kişilik istihdam bulunduğunu kaydeden Boydak, bunun 8.000’inin mobilyada olduğunu vurguladı.
YILDA 5 MİLYON PARÇA: Mustafa Boydak, mobilyada İstikbal, Bellona ve Mondi markalarıyla üretim ve satış yaptıklarını belirterek şöyle konuştu: "Türrkiye’de mobilya sektörünün sanayileşmesi 1990’larda oldu. Sektörde toplam da 500 bine yakın istihdam var. Türk tüketicisi de artık daha kısa zamanlarda mobilya değiştirmeye başladı. Bu da günümüzde sektörü daha canlı tutuyor. Biz grup olarak yılda yaklaşık 5 milyon parça mobilya ürünü üretiyoruz. İstikbal ve Bellona olarak yurt dışında da güçleniyoruz. Mondi ile zincir mağazalara girdik. Yılda yaklaşık 300 milyon dolarlık ihracatımız var. İhracatımızın yüzde 50’sini de Avrupa pazarına yapıyoruz. ABD pazarında çok hızlı büyüme öngörmüştük ancak şimdilik yavaş büyüyoruz. Şu anda ABD’ye mobilya ihracatımız yıllık 15 milyon dolar civarında."
TERECİYE TERE SATMAK: Dünya mobilya sektörünün en iddialı ülkesinin İtalya ve Almanya olduğunu hatırlatan Mustafa Boydak, bu ülkelere de ihracatı hızla artırdıklarını söyledi. Boydak şöyle devam etti: "Şu anda 80 ülkede ihracat yapıyoruz. Ağırlık Avrupa’da. Avrupa’da da en çok Almanya’ya ikinci sırada da İtalya’ya ihracat yapıyoruz. İtalya’nın zor pazar olduğunu sanıyorduk ancak burada doğru kanalı ve müşterinin ne istediğini iyi tespit edince hiç de zor değilmiş. İtalya’ya geçen yıl 5 milyon dolarlık mobilya sattık. İki yıl içinde bu rakam 10 milyon dolara çıkacak. İtalya mobilyanın anavatanı, kalbi de olsa oraya ürün satmaya başladık. Tereciye tere satmak güzel."
Hes Kablo’nun cirosu 650 milyon YTL oldu
BOYDAK Grubu’nun son yıllarda en hızlı büyüyen ikinci sanayi şirketinin de Hes Kablo olduğunu söyleyen Mustafa Boydak, "Bu şirketimizi 1999’da devraldığımızda cirosu 50-60 milyon dolar civarındaydı. 2007’de 650 milyon YTL oldu. Bu şirketimiz, enerji kablosu, telefon kablosu, fiber optik kablo, emaye bobin teli, elektrolit bakır teli, alüminyum iletkenler üretiyor ve bu konularda Türkiye’de pazar lideri. Ancak şimdi biz Hes’in telekom şirketlerine altyapımcı olmasını da istiyoruz. bu maksatla geçen yıl Türkiye genelindeki 21 vilayetin altyapı işini aldık. Türk Telekom’un altyapı partneri olduk. Bu 100 milyon dolarlık bir iş ve 3 yılda tamamlanacak. Bu alanda yurtdışında da iddialı olmak istiyoruz ve bu noktada ilk adımımızı da Arnavutluk için attık. Bu ülkede 5 milyon euroluk bir iş aldık" dedi.
Yeni sektör olarak enerjiye gireriz
BOYDAK Grubu’nun ana faaliyet alanlarından uzaklaşmak istemediğini ve bilmedikleri konularda yatırım yapmayı ’macera’ olarak gördüklerini söyleyen Mustafa Boydak şöyle konuştu: "Yeni bir sektör olarak sadece enerji üretimine girebiliriz. Bu da bizim sanayi tesislerimizin ihtiyacı olan enerji nedeniyle olacak. Zaten Hes Kablo enerjide kullanılan ne kadar ürün varsa üreten bir kuruluş. Bu nedenle uzak da değiliz. Bankacılıkta ise Türkiye Finans’taki yüzde 20 hissedarlığımız sürecek. Mobilya dışında bir de yine mobilya sektörüne tekstil üreten bir ’tekstil grubumuz’ var o da devam edecek. Bu grubumuzun cirosu da 110 milyon doları buluyor."
Kayseri’nin ihracatı ikiye katlandı
AYNI zamanda Kayseri Sanayi Odası Başkanı da olan Mustafa Boydak, Kayseri’nin de yeni ekonomik koşullara uyum sağladığını söyledi ve şöyle devam etti: "Kayseri de iyi gidiyor. Düşük enflasyon dönemine alışmada zorluk çeken firmalarımız var. Ancak genele bakarsak çok iyi bir performans çıkıyor. 2 yıl önce Kayseri’nin toplam ihracatı 600 milyon dolardı. 2007’de ise 1 milyar 241 milyon dolara çıktı. Büyük firma sayımız da artıyor. Ayrıca Kayseri’de daha yüksek teknoloji ürünlerine yatırım yapan şirketlerimizin sayısı da artıyor. Sanayi parsellerimiz büyüyor. Biz de sanayi odası olarak üyelerimizin haklarını kolluyoruz. Yatırım teşvik belgelerini sanayi odalarının vermesi özellikle sanayi odalarının etkinliğini artırdı. Çünkü Leasing’de yüzde 18’e çıkan KDV’den yatırım teşvik belgesiyle kurtuluyorsunuz. Biz şu anda 200 bin YTL’den 8 milyon YTL’ye kadar teşvik belgeleri veriyoruz."

0 yorum: