Yatırımcıların dört sorusu

16 Ocak 2008 Çarşamba

Doların içerideki seyrinde euro/dolar paritesi etkili olacak. Dolar kısa vadede değer kaybetse bile yılın ikinci yarısında toparlanabilir. 1 doların 1 YTL olması ise şu aşamada zor gözüküyor.

Yatırımcıların önünde dört temel soru var. Her biri milyon dolar değerinde. İlk soru 1 dolar=1 YTL olur mu? Bu sorunun yanıtı biraz da ikinci soruda yatıyor. Yani 1 euro 1.50 doları görür hatta geçer mi? Üçüncü soru altınla ilgili. 1 ons altın 1000 dolara ulaşır mı? Ve son soru ise petrol piyasası üzerine. Petrolün varili 120 doları görür mü?
Önce ikinci soruyla yani "1 euro 1.50 dolar olur mu?" ile başlayalım. Çapraz kur bu yazı yazıldığı sırada 1.4860 dolayındaydı. Kasım ayındaki rekor 1.4966'lık seviyenin altında seyrediyor ancak kısa vadede 1.50 civarında biraz dirençle karşılaştıktan sonra bu seviyenin kırılacağını söyleyenlerin sayısı oldukça fazla. Bu beklentiyi destekleyen en önemli şey ise ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz indirim sürecinin devam edeceği yolundaki tahminler. Bundan bir süre önce FED'in bu ay sonunda yapacağı toplantıda faizleri çeyrek ya da yarım puan indirmesi bekleniyordu ama son günlerde bu beklenti değişti. Şimdi herkes en az yarım puan diyor. Görüldüğü kadarıyla yavaş yavaş 0.75 puanlık bir indirim beklentisi fiyatlara yansıtılmaya başlandı. "Üstelik bu indirimin bir kısmı belki de 30 Ocak toplantısı öncesinde bile yapılabilir" diyenler var.
Dolar dışarıda toparlanabilir
Hal böyleyken ve euro faizlerinde de çok yakın gelecekte bir indirim beklenmiyorken doların euro karşısında önümüzdeki haftalarda daha da zayıflamasını beklemek çok abartılı bir beklenti olmaz. Ancak orta vadede doların euro karşısında toparlanma ya da en azından birkaç yıldır devam eden düşüş trendine bir son vermesi olasılığını da dikkate almak gerekir. ABD ekonomisi ve doların dibi görmesinin ardından toparlanmaya başlayacağı kesin ancak mesele bunun zamanlamasında. "Bu yılın ikinci yarısından itibaren dolar toparlar ve yılı 1.40'ın altında kapatırız " görüşünü dillendirenlerin sayısının arttığını görüyorum. Bence takvim belki biraz daha kayabilir ama euro/dolar paritesinde öngörüldüğü gibi bir hareket sürpriz olmaz. Kısacası kısa vadede doların zayıf görünümünü koruması ancak orta ve uzun vadede euro karşısında toparlanması bana ciddiye alınacak bir senaryo olarak görünüyor.
1 dolar=1 YTL zor
Eğer dolar kısa vadede euro karşısında FED faiz indirimlerinin ve Amerikan ekonomisinden ve şirketlerinden gelecek olumsuz haberlerin de etkisiyle daha da zayıflarsa içeride de YTL karşısında biraz daha değer kaybedebilir. Bu kaybın şiddeti ise euro karşısındaki kaybının şiddetine bağlı olacak. 1 dolar=1 YTL eşitliği şu anda zor gibi görünüyor ama geçen yıl bu zamanlar 1 dolar =1.15 de zor, hatta imkansız görünüyordu. Kısacası, ne olacağı çapraz kurun hareketine bağlı.
Altın ise şu anda 900 doların üzerinde güçlü seyrini sürdürüyor. Bu yazı yazıldığı sırada 1 ons altın 907 dolar seviyesindeydi. Pazartesi günü ise 914 dolar görülmüştü. Bu seviye nominal olarak şu ana kadar altının gördüğü en yüksek rakam. Ancak altıncılar enflasyon dikkate alındığında 1980 yılında görülen 875 doların bugünün 2 bin 200 dolarına denk geldiğine dikkat çekiyorlar. Dolayısıyla her ne kadar nominal zirve görülmüş olsa da altın fiyatlarının daha yukarıda gidecek yeri var gibi görünüyor. Yukarısı derken kastedilen teknik analizlerde ortaya çıkan 920-930 dolarlar değil, 1000 dolar ve daha yukarısı. Tabii bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği de doların harkeetine bağlı. Dolar değer kaybettikçe altın cazibesini koruyacaktır.
Petrolün varil fiyatının önce 100 doları ve sonra 120 doları görmesi de dünyadaki petrolün üçte birini tüketen ABD'nin ekonomisini resesyondan nasıl kurtaracağına bağlı. Eğer kurtaramazsa petrol fiyatları daha da gerileyebilir çünkü ABD ekonomisinin durması demek petrol talebinin zayıflaması demek. Bütün kuruluşların global büyüme tahminlerini aşağı yönde revize ettiği bir dönemde petrol için 120 dolar çok zor bir hedef olarak görünüyor.
kaynak : referans

0 yorum: