Türkiye'nin hedefi 10 büyük ekonomi arasına girmek

23 Ocak 2008 Çarşamba

Rusya'da düzenlenen Avrupa Ticaret Odalar Birliği (Eurochambers) toplantısına katılmak üzere Moskova'ya gelen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Türkiye'nin hedefinin kısa vadede dünyanın en büyük on ekonomisi arasına girmek olduğunu söyledi.
Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği rezidansında Türk işadamları ile bir araya gelen Hisarcıklıoğlu artık tüm dünyanın Pazar olduğunu, sadece Türkiye, ya da Rusya değil, dünyayı düşünerek iş adamlarından üretim yapmalarını istedi. Hisarcıklıoğlu, "Ben Türkiye'de şunu üreteyim de kocaman 70 milyonluk pazara satarım düşüncesi hayal. Dünyayı düşünerek satış planlayacaksınız. Bizim gibi müteşebbis ruh taşıyan Türk insanı için dünyada müthiş avantajlar sunuyor." dedi.
Almanya'da üçüncü nesilden 60 bin müteşebbisin çıkarıldığını ifade eden TOBB Başkanı 32 fast-food fabrikası ile sektörde birinci hale gelindiğini örnek verdi. Almanya'daki müteşebbislerin döner fabrikası kurmasını inavasyon 'yenilikçilik' olarak tanımlayan Hisarcıklıoğlu, Türk işadamlarına seslenerek, "Sizler burada güçlü oldukça, bizler de Türkiye de güçlüyüz. Türkiye'nin ticari açığı 50 milyar dolar. Ancak sizlerin girişimleri ile bu rakam 30 milyar dolarlara kadar gerileyebildi. Ülkeye çok büyük katkı sağlıyorsunuz. Sizlerle gurur duyuyoruz. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı'ndan Başbakanına, büyükelçisinden en küçük bürokratlarına kadar sizlerin başarısı için elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız." dedi.
TİCARİ BAŞARI İÇİN BAŞKANDAN TİYOLAR
TOBB Başkanı 35 yıl önce dünyanın 35. ekonomisi olan Türkiye'nin bugün 17. sıraya yükseldiğini, Avrupa'nın da altıncı büyük ekonomisi olduğunu ifade etti. Kısa vadede Türkiye'nin dünyanın en büyük on ekonomisi arasına girmesinin hedefleri olduğunu, bunun içinde yapılması gerekenleri anlatan Hisarcıklıoğlu şu şekilde konuştu: "Ne yapmamız lazım? Bunu biraz tüccarca söyleyeyim. Çok üretip, çok alır, çok satar olacaksınız. Başarılı olmak için de global ölçekli şirket olmak durumundasınız. Bunun için de güçlerin birleşmesi gerekiyor. Bizim de maalesef tek kaybettiğimiz nokta bu. Bakıyoruz iki kardeş yokken beraberler. Biraz paralanınca ayrılıyorlar. Halbuki dünya var olmaya başlayınca bir araya geliyor. Büyük olduğun zaman pazara sen hakim olursun."
"ORGANİZE OLALIM, YEM OLMAYALIM."
Hisarcıklıoğlu yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının sosyal olarak da birbirlerinden kopuk olduklarına değinerek, "Diğer ülkelerin insanları parça parçalar, ancak gerektiğinde en üst noktada bir araya gelebiliyorlar. Bir araya gelmeliyiz. Paylaşmayı bilmeliyiz." dedi. Rus liderinin 'Organize olmuş azınlıklar, organize olmamış yığınları idare eder.' sözünü hatırlatan TOBB Başkanı, "Organize olalım. Yem olmayalım. Amaç ne? Türkiye'yi kısa vadede dünyanın en büyük on ekonomisi arasına katmak. Bu Türk insanının refah ve zenginlik düzeyinin artması anlamına geliyor. Uzun vade de ise bize yakışan dünyanın bir numaralı ekonomisi olmak. Genç müteşebbis arkadaşlarla bu hedefin tutturulacağına inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.
TOBB başkanının birlik çağrılarına katıldığını ifade eden Moskova Büyükelçisi Kurtuluş Taşkent de Rusya'da yaşayan Türk vatandaşları arasında sıkı ilişkiler olmasa da, siyasi ve ideolojik anlamda diğer ülkelerde olduğu gibi bir bölünmenin olmamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
"KÜRESEL DALGALANMA UZUN VADELİ SIKINTI OLUŞTURMAZ."
Cihan Haber Ajansı'nın 'küresel mali piyasalarda yaşanan dalgalanmanın Türkiye üzerindeki muhtemel etkisi' ile ilgili sorularını cevaplayan Hisarcıklıoğlu, telaşa kapılmadan, uzun vadeli değerlendirmeler yapılmasını önerdi. TOBB Başkanı, "Kısa vadede bir kısım sıkıntılar yaşanabilir. Ancak uzun vadede çok bir sıkıntı beklemiyorum. Burada telaşa kapılmamak lazım. Küresel çalkantı aslında geçen yıl Ağustos ayından itibaren bekleniyordu. ABD'de çıkan mortgage krizi sonrası tüm dünya bunu bekliyordu. Yıl sonu bankaların açıkladığı zarar bunun ölçeğini belirledi. ABD Başkanı George W. Bush'un yaptığı açıklamalar da hem Amerikan hem de dünya piyasaları açısından tatmin etmemiş olacak ki epey bir çalkantı görüldü. Burada tüm dünya borsalarında bir değer kaybı söz konusu. Türkiye de bundan payını alıyor." değerlendirmesi yaptı.
"RUSYA'DAN TİCARİ AÇIĞIN KAPANMASI YÖNÜNDE DESTEK BEKLİYORUZ."
Türkiye'nin Rusya'dan sağladığı büyük miktarda enerji ithalatı nedeni ile ticari açığın kapatılması yönündeki çalışmalara değinen Hisarcıklıoğlu, "Türkiye Rusya'dan 18-19 milyar dolarlık ithalat yapıyor. Bunun büyük bir kısmı enerji. Ticaret açığının kapanması için iki alan var: turizm ve Türkiye'de üretilen malların Rusya pazarında daha çok yer bulması. Bunu da Rusya hükümetinin destekliyor olması lazım. Yoksa tek taraflı mutluluk uzun süre gitmez. Rusya'dan zaman zaman bu destek geliyor, bazen de engellerle karşılaşıyoruz. Bu hangi ad altında olursa olsun; ister bavul, ister normal. Rusya'dan Türk mallarının daha fazla Rus piyasasında yer alabilmesi için kolaylıklar bekliyoruz." dedi.
"ENERJİDE TÜRKİYE TERMİNAL OLMAYA ADAY."
Enerjide Türkiye'nin by-pass edildiği düşüncesine katılmadığını ifade eden TOBB Başkanı Kazakistan ve Türkmenistan enerji kaynaklarının Hazar Denizi, Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden Türkiye'ye ulaştırılması alternatifin her zaman devam edeceğini söyledi. Hazar'daki paylaşım sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğine değinen Başkan, "Türkiye halen önümüzdeki dönemde enerjide terminal olmaya aday bir ülkedir." tespitinde bulundu.
Hisarcıklıoğlu bugün gerçekleşen Avrupa Birliği üyesi olmayan 19 Avrupa ülkesinin ticaret odaları başkanları ile yapılan toplantıda yapılan seçimlerde yönetim kurulunda bulunan Türkiye'nin başkanlık divanına seçildiğini ifade etti.

0 yorum: