Rusya’da Perakende Sektörüne Girmek İsteyen Türk Firmaları Nelere Dikkat Etmeli?

14 Ocak 2008 Pazartesi

Her geçen gün daha fazla seçenekle karşılaşan Rus tüketicisi giderek daha fazla bilgiye sahip oluyor. Moskova ve St. Petersburg gibi büyük şehirlerde bu bilincin daha çok yerleştiği ve tüketicilerin yarısından fazlasının özellikle modern perakende merkezlerini tercih ettiği görülüyor.
AC Nielsen’ın yaptığı araştırmalara göre, Rus tüketicisinin, marka olarak perakendecinin adının yer aldığı “private label” ürünleri tanıma oranı da giderek artıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 55’inin bu tür ürünleri bildikleri ve bunların da yüzde 30’unun son bir ay içinde “private label” ürün satın aldıkları görülüyor.
Raporda yer alan bilgilerin ışığında şunlar söylenebilir: Son yıllarda çokuluslu ve yerel sermayenin ilgisini çekmekte göstermiş olduğu başarıya rağmen ülkenin yüzölçümü ve nüfusuna oranla yeterince gelişmemiş olduğu görülen Rusya perakende sektörünün, eğitim seviyesi yüksek ve giderek daha da bilinçlenen Rus tüketicisinin taleplerine henüz cevap veremediği, bu nedenle de pek çok fırsatı barındırdığı düşünülüyor. Bu çerçevede, pazara yakınlık gibi önemli avantajlara sahip Türk markalarının gıda, dayanıksız tüketim maddeleri, tekstil ve züccaciye ürün gruplarında pazara girişini kolaylaştırmak için sektörün lojistik/nakliye sorularının giderilmesi gerektiği düşünülüyor. Ayrıca, firmaların yerel üretim imkanlarının araştırılmasında destek sağlanmalı.
Öte yandan 1997 yılında Moskova’da ilk mağazasını açan Ramstore, Rusya’da yabancı sermayeli süper/hipermarketlerin gelişiminde öncü rolü oynamıştır. Günümüzde perakende sektöründe, özellikle gıda perakendesine yönelik yabancı yatırımcıların payı giderek artıyor. Alman Metro Grup (Metro Cash&Carry ve Real), Fransız Auchan, İsveçli IKEA önemli miktarda mağaza sayısı ve pazar payına ulaşmış bulunuyor. Diğer yabancı perakendecilerin de pazara ilgisi her geçen gün artıyor.
kobifinans

1 yorum:

mustafa dedi ki...

ben rusyada son sinif okuyan ogrenciyim rusyada ticaret yapmak isteyen kisilere yardimci olabilirim