PAZARLAMA DA DEVRİM ; YILDIZ SATIŞI

30 Ocak 2008 Çarşamba

ABD’de yaklaşık 30 yıldır uygulanan ve şu ana kadar 16 milyon yıldızın isimlendirildiği sistem, Türkiye’de de meraklısına sunuldu.ABD’de yaşayan bir Türk tarafından, kuzey yarım küredeki burçlar kuşağında bulunan ve bugüne kadar satılmayan 2,5 milyon yıldızın satışa sunulduğu “www.yildizal.com” adlı sitede, bir yıldıza isim vermenin bedeli 130 YTL’den başlıyor. Site sahibi Çağlar Kurtuluş, yaklaşık bir yıldır üzerinde çalıştığı siteyi geçtiğimiz hafta hizmete sunduğunu, yeni olmasına rağmen siteyi bugüne kadar 30 bin kişinin ziyaret ettiğini söyledi.
Yaklaşık 7 yıldır ABD’de yaşadığını söyleyen Kurtuluş, “Gittiğim bir evlilik yıldönümü kutlamasında, arkadaşım eşine yıldız hediye etti. Bir anda salonda duygusal bir ortam yaşandı. Ben ise büyük şaşkınlık yaşadım. Bugüne kadar böyle özel günlerde genelde elle tutulur hediyeler verilirdi. Araştırdım; uygulamanın Türkiye’de olmadığını gördüm ve harekete geçtim” dedi.
Yıldız adlandırmasını ABD’de 1980’li yıllardan bu yana milyonlarca kişinin kullandığını ifade eden Kurtuluş, şöyle konuştu:“Gök bilimciler yıllar önce gökyüzünü çeşitli büyük parçalara ayırmışlar ve bunlara mitolojik kökenli isimler vermişler. Parçaların her biri bir takım yıldıza karşılık gelir. Kuzey ve güney yarım küreler dahil bütün gökyüzündeki toplam takım yıldız sayısı 88’dir. Bu takım yıldızlarından 12’si ise burçlar kuşağını oluşturur. Dünyada yıldızları pazarlayan 4 büyük firma var. Yüz milyonu aşkın yıldızın koordinatlarını çıkarmak çok kolay değil. Bu nedenle her isteyen bu işe girişemez. Biz de bunlardan en kapsamlı olan biri ile temasa geçerek, bunu Türkiye’ye taşıdık. International Star Certificate tarafından bu yıldızlar kişiye özel olarak koordinatlandırılıyor ve isim veriliyor; özel bir veri bankasında saklanıyor ve bir daha kesinlikle değiştirilemiyor.”
Yıldızların Türkiye’den görülebilmesi için sadece kuzey yarım kürede ve burçlar kuşağında yer alan yıldızları isimlendirdiklerini ifade eden Kurtuluş, kısa sürede İran, Avusturya, Hollanda ve Kanada gibi ülkelerdeki Türklerden de talep geldiğini bildirdi.
“PIRLANTA YERİNE YILDIZ”
International Star Certificate’nın bugüne kadar 16 milyon yıldızı isimlendirdiğini ifade eden Kurtuluş, isim verilen yıldızların ise şimdiden özel günlerde hediye edilen pırlantanın yerini almaya başladığını söyledi.
Sertifikalandırılan yıldızın, özel olarak hazırlanan plaketle sahibine ulaştırılmasının yanında, sitede de koordinatları ile yayınlandığını kaydeden Kurtuluş, “İsimlendirilmek istenen yıldızı sadece kişiye özel olarak teleskopik koordinatları ile çıkarıyor, resimliyor ve sertifikalıyoruz” dedi.
Kurtuluş, bir yıldıza isim vermenin maliyetinin, sertifikanın durumuna göre en düşük 130, en yüksek 190 YTL olduğunu sözlerine ekledi.

0 yorum: