Nokia fabrika kapatıyor Almanya AB’ye yükleniyor

18 Ocak 2008 Cuma



Dünyanın en büyük mobil telefonu üreticisi Nokia, Almanya’daki tek fabrikası Bochum’u bu yılın ortasında kapatma kararı aldı.
Böylece Almanya’da mobil telefon üretimini tümüyle durduracağını bildiren Nokia, kapatma gerekçesi olarak üretim maliyetinin yüksekliğini gösterdi. Nokia Denetleme Kurulu Başkanı Veli Sundbaeck, Bochum’u uluslararası düzeyde rekabet edebilecek düzeye getirmek için çok yatırım yaptıklarını, ancak bunun yeterli olmadığını söyledi. Sundbaeck, üretimin Bochum’dan Romanya, Macaristan ve Finlandiya’ya kaydırılacağını bildirdi.
TÜRK İŞÇİLER DE VAR: Bochum’un kapatılmasıyla Nokia’nın kendi 2 bin 300 işçisi ile aracı firmalar üzerinden çalışan 1000 kişi işsiz kalacak. Ayrıca, Nokia’nın kapatılmasıyla 2 bin civarında tedarikçi firmanın da tehlikede olduğu söyleniyor. Kapatma kararını Nokia’nın basın açıklamasından öğrenen işçiler işyerlerinin kapatılmasını engellemek için protesto eylemleri başlattılar. Geçen yıl da Tayvanlı mobil telefon üreticisi BenQ, Bocholt, Kamp-Lintfort ve Münih’deki fabrikalarını kapatmış, toplam 3 bin 350 kişi işsiz kalmıştı.
BARROSO’DAN ÇAĞRI: Nokia’nun bu kararına Alman politikacılar da tepki göstererek, sübvansiyonların geri talep edilebileceğine dikkat çekti. AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ise, Nokia’nın Romanya’ya taşınmasında AB fonlarından para ödenmediğini açıklarken, tepkili politikacılara şu çağrıyı yaptı: "Finlandiya’dan fabrikalar nasıl Almanya’ya taşınabiliyorsa, aynı şekilde bir tesis de Almanya’dan Romanya’ya taşınabilir. Sonuçta işyerleri AB içinde baki kalacaktır."
28 MİLYON EURO YARDIM: Nokia’nın, Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nden 60, devletten de 28 milyon Euro yardım aldığı, karşılığında desteklenen iş yerlerini muhafaza etmeyi kabul ettiği belirtiliyor. Ancak Nokia’nın bu zorunluluğunun Eylül 2006’da sona erdiği belirtiliyor.
Kaynak : Hürriyet

0 yorum: