ŞİRKETİNİZİN NAKİT AKIŞINI DÜZENLEMENİN 10 YOLU!

12 Ocak 2008 Cumartesi



Her şirket nakit akışını iyileştirmek ister. Şimdi size şirketinizin nakit akışını düzeltmek ve daha iyi bir nakit akışını mümkün kılmak için bilmeniz gereken 10 yöntemi anlatmak istiyorum.
>> Faturayı Bekletmeden Düzenleyin, Ödeme Şartlarından FaydalanınBir müşteriye faturayı ne kadar erken keserseniz, müşteri açısından iş ilişkinizin başlangıcında anlaştığınız şartlara uymak için müşteriye tanıdığınız süre o kadar erken işlemeye başlar. Faturayı kestiğiniz tarih, müşteri açısından aynı zamanda vadenin de başlangıç tarihidir. Bunun yanı sıra satıcılarınıza ödeme yaparken de sözleşmenin size tanıdığı tüm hakları kullanıp, ödemeyi yasal sürelere bağlı kalmak koşuluyla mümkün olduğu kadar geciktirmeye çalışın ve bu süre zarfında da nakit fazlanızı mümkün olduğu kadar gelir getirecek kısa vadeli ve likit yatırım araçlarında değerlendirin.
>>Erken Ödemeyi Ödüllendirin, Geç Ödeme Yapanlara Ceza Uygulayın:Çoğu şirket vadeli çalışır ve maalesef vade süresini kısaltmaya yönelik herhangi bir uygulamaya gitmez veya vadesi geçen alacaklar için müşterilerine herhangi bir cezai şart uygulamaz. Alacaklar hesabınızın tutarını azaltmak ve vade süresini kısaltmak için müşterilerinize erken ödeme durumunda iskonto uygulayın ve bu uygulamanız konusunda da müşterilerinizi bilgilendirin. Aynı şekilde vadesinde ödenmeyen alacaklarınız için de sözleşmeye cezai şartlar koyun. Bu müşterilerinizin size vadesinden önce ödeme yapmasını teşvik edecek ve özendirecektir.
>>Çekleri Bekletmeyin ve Hemen Tahsile Verin:Çekleri asla bekletmeyin ve hemen tahsile verin. Ödemede sıkıntı yaşayan müşterilerinizle bir daha ki sefere iş yaparken çok daha dikkatli davranın ve bu müşterilerle yine de iş yapmak zorunda iseniz, müşterinin geç ödeme olasılığını nakit akışınızda dikkate alın.
>>Şirketinizin Çok Kullanmadığınız İhtiyaç Fazlası Varlıklarını Elden ÇıkarınEğer şirketinizin aktifindeki bir varlık ekonomik ömrünü doldurdu ise ve daha fazla amortisman ayrılması imkanı kalmadı ise bu varlıkları vakit geçirmeden satın ve nakde dönüştürün.
>>Kısmi Ödemeleri Kabul EdinEğer müşterinizin durumu sıkışıksa ve size hiç ödeme yapmamak yerine kısmi ödeme yapmayı öneriyorsa, bu öneriyi kabul edin. Hatta erken kısmi ödeme yapanlara iskonto uygulayarak kısmi de olsa erken ödemeyi teşvik edin.
>>Mal Aldığınız Kişi ve Şirketleri Her Zaman Rakipleriyle KarşılaştırınBazen mal satın aldığınız kişi veya şirketler rakiplerini unutup ürünlerinde fiyat ayarlaması yapmazlar. Her üç ayda bir rakipleri kontrol ederek, mal aldığınız kişileri fiyatlarını ayarlamaya teşvik edin.
>>Bütçeye Bağlı KalınÖncelikle her sene başında şirketiniz için bir bütçe hazırlayın ve sene başında hazırladığınız bu bütçeye sadık kalın. Yıl içerisindeki küçük sapmalar o an için size önemli gelmese de, daha sonra bu küçük tutarların birikmesi sonucunda nakit sıkıntısı yaşama riskiniz çok fazladır.
>>Ödemeleri Dağıtın, Hepsini Bir Araya ToplamayınÖdemeleri farklı zamanlara dağıtın. Eğer ödemeleri bir araya toplarsanız o zaman ödemelerle ilgili kısa vadeli nakit sıkıntısı yaşayabilirsiniz. Her şey önceden planladığınız gibi gitmeyebilir ve alacaklarınızın bir kısmını zamanında tahsil edemeyebilirsiniz. Ödemelerinizi ayarlarken bu olasılıkları da göz önünde bulundurmanız ve her zaman bir miktar nakit fazlası bulundurmanız gerekir.
>>Mevcut İşyerini Büyütmek Yerine Vardiya Usulünü UygulayınÜretim kapasitenizi artırmak için işyerinizi genişletmek, yeni makine ve teçhizat almak istiyorsanız, bunun yerine işyerinizde vardiya usulünü uygulamayı düşünün. Bu şekilde hem üretim kapasitenizi artırmanız mümkün hale gelecek hem de yeni yatırım yapmaktan belirli bir süre de olsa kurtulmuş olacaksınız.
Kaynak : Dünya Gazetesi

0 yorum: