İşletmeler 2008'i nasıl takip etmeli?

9 Ocak 2008 Çarşamba

2008'de istihdam yaratacak sektörler


2008 yılının ekonomi için zor bir yıl olması bekleniyor. Özellikle ABD ve bazı Avrupa ülkelerinde beklenen resesyonun işsizlik rakamlarına da yansıması kaçınılmaz . Ancak yine de 2008 yılında iş kapısı olacak, kendi dinamikleriyle büyüyecek sektörler var. Ekonomist Dergisi'nin haberine göre başta enerji olmak üzere 9 sektörde artan taleplerle birlikte hareketli bir dönem yaşanması bekleniyor. İnşaat-gayrimenkul, mağazacılık/hızlı tüketim, enerji, maden, telekomünikasyon, internet teknolojileri, yazılım, bireysel emeklilik, lojistik, kimya, otomotiv yan sanayi, ambalaj, turizm, sağlık hizmetleri/medikal, yapı elemanları, eğitim, çevre,gıda. İş arıyorsanız bu sektörleri yakından izlemenizde fayda var...

2008 yılının küçük ve orta boy işletmeler (KOBİ) için de zorlanacakları bir yıl olması öngörülüyor. Bunun için adımların dikkatli atılması gerekiyor. Özellikle küresel pazarda rekabetin daha da artması başta olmak üzere muhtemel sıkıntılar, 2008’de KOBİ’leri zorlayacak gibi görünüyor ve bu haliyle 2008’in 2007’den daha zor geçmesi bekleniyor. Bu noktada KOBİ’lerin alması gereken bir takım önlemler var. Para politikalarını ve makroekonomik gelişmeleri yakından izlemek, dünya trendlerine ve küresel hareketlere dikkat etmek gerekiyor. 2008 yılında küresel pazarların daha fazla kızışacağı ve rekabet şartlarının daha da zorlaşacağı konusundaki beklenti, şirketleri şimdiden önlem almaya zorluyor. Rekabetçiliğini artırmak isteyen işletmelerin, mutlaka bir farklılık yaratması, müşteri odaklı üretime yönelmesi gerekiyor. Benzer şekilde bu dönem şirketlere pazarlama stratejileri alanında da birtakım zorunluluklar getiriyor. Kitlesel pazarlamadan bireysel pazarlamaya kayış, işletmeleri bu alanda yeni fikirler geliştirmeye zorluyor.

Yıldız sektörler hangileri

Her dönemde olduğu gibi bu süreç de kendi yıldız sektörlerini doğuruyor. Dünya genelindeki trendler ve bazı alanlarda artan ihtiyaçlar, söz konusu alanlarda çözüm üreten yatırımcıya, kazandırıyor. Çevre ve sağlık, bu alanda iki önemli örnek. Her iki alan da potansiyel vaat eden sektörler arasında gösteriliyor. Bunun yanı sıra, 2007 yılında büyüme trendini sürdüren turizm, gıda, inşaat ve teknoloji sektörlerinin yeni yılda da büyüme içinde olması bekleniyor. 2008 yılında yatırımcıların en fazla ilgi göstermesinin beklendiği diğer sektörler ise şöyle sıralanıyor:

Gıda

Gıda sektörü temsilcileri, 2008 yılında sektörün yüzde 10 civarında büyümesini beklediklerini ifade ediyor. Pek çok ürün grubunda KDV oranlarının düşürülmesinin fiyatlana yansıtılması durumunda, satışların ivme kazanacağı belirtiliyor. Ayrıca hayvancılık, organik üretim de sektörün önemli yatırım alanları arasında yer alıyor.

Perakende

Perakendenin 2008 yılında seyrini etkileyecek önemli bir olay Migros’un satışı olacak. 2007 yılında şirket birleşmeleri konusunda hareketli günler geçiren sektörde, 2008 yılında da şirket evlilikleri bekleniyor. Sektör, 2007 yılını yüzde 10 büyüme oranıyla kapattı. 2008 yılında da yeni marka ve distribütörlerin pazarda yerini alması bekleniyor.
İnşaat
İnşaat Malzemecileri Derneği’nin sektöre ilişkin olarak hazırladığı rapora göre sektörün yüzde 15 oranında büyümesi bekleniyor.

Eğitim

Eğitim sektörünün gelecek dönemde, özellikle mesleki eğitim alanındaki uygulamalara yoğunlaşması bekleniyor. Özellikle, üretim faaliyetlerindeki ara eleman açığının kapatılmasına dönük olarak gerçekleştirilecek uygulamalar, bu sektörün çevresel ürün ve hizmetleriyle birlikte gelişme göstereceğine işaret ediyor.
Sağlık
Bu alandaki gelişmeler, teknoloji ve eğitim ağırlıklı olacak. Sağlık personelinin eğitimi konusunda atılacak adımlar, bu sektördeki önemli beklentiler arasında yer alıyor. Ayrıca, teknolojik uygulamalar ile ileri teknoloji ürünlerin pazara girmesi bekleniyor.
Enerji
Enerji, son yılların en çok tartışılan alanlarından biri. Bu alanda, genel ihtiyacı karşılamaya yönelik çözümler ve alternatif kaynaklar gündemde. 2008 yılı özellikle enerji alanında hareketli bir yıl olacak. Bu alanda dışa bağımlılığı azaltmaya dönük büyük projelerde önemli adımlar atılması bekleniyor. Türkiye genelinde 16 büyük grubun yatırım planları yaptığı nükleer enerji, 2008’in önemli gündem maddelerinden biri. Bunun yanı sıra elektrik dağıtım ve üretim ihaleleri konusunda 2007’de atılamayan adımların 2008 yılına ertelenmesi de sektörü hareketli günlerin beklediğinin bir göstergesi. Rüzgar enerjisi konusunda 2007 yılında önemli talepler olmuştu. Ancak, 2008’de Enerji Bakanlığı’nın şu ana kadar toplam 78 bin megawat’lık kapasiteye karşılık gelen rüzgar enerjisi lisans başvurularının çok az bir kısmına onay verebileceği belirtiliyor. Sektörde 2008 yılında yabancı ortaklıkların da gündeme gelmesi bekleniyor.
Çevre
Bu alanda en büyük payı, atık su projeleri alacak. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne uyum çerçevesinde 2025’e kadar 70 milyar Euro’luk çevre yatırımı yapması öngörülüyor. Bu yatırımın yarısından fazlasını ise su yatırımları oluşturuyor. Belirttiğimiz gibi su yatırımlarının büyük çoğunluğu, atık su ile ilgili. Çevre Bakanı Osman Pepe’nin yaptığı açıklamalara göre bugün sadece İller Bankası kayıtlarında görülen yatırımlara 2008 bütçesinde önemli ölçüde ödenek bulunuyor.
Telekomünikasyon
Türk Telekom gelecek 4 yılda 3.4 milyar dolarlık yatırım yapmayı hedefliyor. Turkcell'in bu yılki yatırım hedefi ise 800 milyon dolar. Bunlar, sektörün büyüklerinin 2008 yılı planları. Bu planlara Vodafone ve Avea'nın planları da eklendiğinde sektör bir hayli hareketlenecek gibi görünüyor. Bunun dışında telekomünikasyon sektörü, büyük işletmelerin bazı hizmetlerini outsource etmesiyle birçok orta ve küçük ölçekteki işletme için de iş fırsatı yaratıyor.
Turizm
Turizm sektörü, özellikle alternatif turizm modellerinin gelişimi dikkat çekiyor. Yat turizminden hava sporlarına, botanik turizminden kuş gözlemciliğine kadar birçok alternatif model taleplere bağlı olarak gelişme gösteriyor. Turizm sektöründe 2008 yılına yönelik gelen ilk sinyaller yılın iyi bir yıl olacağına işaret ediyor. Sektör temsilcileri, gelen turist sayısının 28 milyona ulaşmasını beklediklerini ifade ediyor.
kaynak : milliyet

0 yorum: