DÜNYA ÇİN'İ İZLİYOR!ÇİN YOLLARA DÜŞTÜ..

12 Ocak 2008 Cumartesi

Sibel Cingi / Referans Gazetesi

Bu yıl dünyanın en büyük üçüncü otomobil üreticisi olan Almanya'yı geçmesi beklenen Çin, Chery, Geely, Zounghua, Jinbei, Changan firmalarıyla Türkiye'de de yollara çıkmaya hazırlanıyor.
Chery, Geely, Zounghua, Jinbei, Changan...
Şimdilik bu kelimeler Türkiye'de pek çok kişi tarafından bilinmese de önümüzdeki dönemde çok sık karşımıza çıkacak. Tekstilden, elektroniğe kadar birçok alanda dünya pazarlarını ele geçiren Çinliler, otomotiv markaları ile de atağa geçti. Önce Ortadoğu ve Afrika gibi gelişmekte olan ülkelere adım atarak yurtdışı tecrübesi edinen Çinli otomotiv firmaları şimdi de gözünü Avrupa ve ABD pazarına dikti. Çinli otomotivciler büyüme planları içine Türkiye'yi de dahil etti. Çinli otomotiv firmaları, iddialı modeller ile dünyada yeni bir rüzgar estirmeye hazırlanıyor. Kimi dünyanın en ünlü tasarımcıları ile çalışıyor, kimi ise mühendislik desteği alıyor. Hedef, dünyanın en güçlü otomotiv markalarına sahip olmak.
12 yılda 20 milyar doları otomobile yatırdı
1994 yılından bu yana Çin'de otomotiv endüstrisine toplam 20 milyar dolardan fazla yatırım yapıldı. Sektör, hızla gelişiyor. Bugün Çin'de 100'den fazla yerli otomobil üreticisi var. IBM ve Michigan Üniversitesi tarafından 2005 Kasım'ında hazırlanan bir sektör raporuna göre beklentiler 2010 yılına kadar Çin'in otomobil üretiminde dünya 2'ncisi olan Japonya'yı yakalayacağı yönünde. 2015'te ise Çin'in sektörün bugüne kadar tartışmasız lideri olmayı başarmış olan ABD'nin tahtına oturacağı söyleniyor. Çin 2006 yılının ilk yarısında 34 bin 500 adet sedan otomobil ihraç etti. Bu rakam 2005 yılının toplam ihracatının üstünde. Şu anda Çinli otomotivcilerin ihracat yaptığı ülke sayısı 207. İşte bu tablo Çinlilerin otomotiv sektöründe dolu dizgin ilerlediğinin net bir şekilde ortaya koyuyor. Çinli otomotiv markalarının global pazardaki bu atağı Türk firmalarının da gözünden kaçmadı.
Türkiye'nin önde gelen şirketleri distribütörlük görüşmeleri için Çinlilerle masaya oturdu. Mermerler Grubu'nun Chery ile el sıkışmasının ardından Anadolu Grubu Çin’de 3 ayrı marka ile görüşme halinde olduğunu açıkladı. Citroen ve Subaru'nun Türkiye distribütörlüğünü yapan Bayraktar Grubu da Çin'de bir markanın peşinde olduğunu duyurdu. Bu gelişme ile Türk tüketicisi de merakla Çinli markaları beklemeye başladı.
İŞTE ÇİN'İN EN İDDİALI OTOMOTİV MARKALARI

CHANGAN
Kendi markalarının yanı sıra Mazda, Suzuki ve Ford markası altında üretim yapıyor. 28 bin çalışanı var. Üretim ve satışta Çin otomotiv sektöründe ilk sırada yer alan marka, dünyada ise 20'inci sırada yer alıyor. 1957 yılında Çin'in ilk jipini üretti. En büyük ihracat pazarları Suriye, Pakistan, Mısır, Amerika ve Guatemala... 2005 yılında 630 bin araç sattı. 10 yılda ulaştığı satış adeti 1.5 milyonu buldu. 2010 yılında hibrit araç üretmeyi planlıyor. Changan markasının bünyesinde üstü açık arabalardan, ticari minibüslere, MPV'lerden SUV'lara kadar her türlü ürün grubu bulunuyor. En iddialı modeli ise özel bir tasarım olan cabrio Dragon. Firma, bu modeline çok güveniyor. Geleceğin klasik otomobilleri arasında gireceğini düşünüyor.

BRILLIANCE CHINA AUTO
Firmanın merkezi Şangay'da bulunuyor. 2005 yılında ihracatını bir önceki yıla göre iki kat artırarak 30.4 milyon dolara çıkaran firma 40 ülkeye ihracat yapıyor. En büyük ihracat pazarı gelişmekte olan ülkeler. Bünyesinde Jinbei, Granse ve Zounghua markaları bulunuyor. Jinbei ve Granse firmanın ticari alanda kozu olurken sedan pazarında ise Zounghua markası ile boy gösteriyor. Brilliance China Auto'nu aynı zamanda BMW ile de işbirliği anlaşması bulunuyor. Firma Çin'de BMW 3 ve 5 serisinin üretimini yapıyor. Firma 2004 yılında 61 bin 618 minibüs, 10 bin 982 adet ise Zhounghua sattı. Aynı yıl BMW satış rakamı ise 8 bin 700 oldu. 9 bin 100 çalışanı var.
CHERY
1997 yılında dünya standartlarında otomobil üretme hedefi ile yola çıktı. Yıllık 400 bin adet üretim kapasitesi ile Çin'in en büyük otomobil üreticileri arasında yer alıyor. Motor desteğini Mitsubishi ve Lotus gibi firmalardan alıyor. Tasarımda ise Bertone ve Pinin Farina gibi ünlü isimlerle çalışıyor. ülkede satış yapıyor. Yeni ürünlerini ABD ve Avrupa pazarlarını hedefleyerek üretiyor. Avrupalı tüketicilerle ilk kez 2005’teki Frankfurt Motor Show’da tanıştı. Ucuz fiyatları ile Avrupa pazarında kısa sürede yüksek satış rakamına ulaştı. Chery’nin modelleri arasında Tiggo, Eastar, A5, V5, Q Q ve Cowin yer alıyor.

GREAT WALL MOTOR (GWM)

8 bin çalışanı bulunan Great Wall Motor (GWM), Çin'in en fazla ürün çeşidine sahip otomotiv firması. Avrupa'nın ve Japonya'nın ünlü tasarımcıları ile çalışıyor. Çin dışındaki pazarlarda güçlenmek için harekete geçti. 50 ülkeye ihracat yapıyor. En iyi Çin markası olduğu iddiasında. Yıllık üretim kapasitesi 400 bin adet. Ürettiği pick-up'lar Çin'de 8 yıldır pazar lideri. Ülke Dünya Ticaret Örgütü'ne girdikten sonra, dış pazarlarda daha aktif hale geldi. Ortadoğu, Güney Amerika ve Kuzey Afrika'da en iyi Çin markası olduğu iddiasında. 1 milyon 800 bin metrekare büyüklüğe sahip bir alanda üretim yapıyor.
GEELY
2002 yılında kurulan firma Afrika, Ortadoğu, Doğu Avrupa, Güney ve Orta Amerika'da bulunan 50 ülkeye ihracat yapıyor. 2004 yılında Çin'de 96 bin araç satan firma üretim kapasitesini 2010 yılına kadar 1 milyon adete çıkarmayı ve bunun üçte ikisini ihraç etmeyi hedefliyor. 2007 yılında ABD'ye 250 bin adet otomobil ve kamyon satmayı planlıyor. 2005'te 6 bin adet ihracat yapan firma, 2006 yılının 8'inci ayı itibarıyla 8 bin adetlik sedan araç bir ihracata imza attı. Geely, 2007 yılında ABD'ye 250 bin adet araç ve kamyon satmayı hedefliyor. Firma, İspanya ve Portekiz'den başlayarak Avrupa'da bayi teşkilatı oluşturuyor.
FAW GROUP (FAW)
19 yılında kamyon üretimi ile işe başlayan Faw Grup'un Volkswagen ve Toyota ile işbirliği bulunuyor. 2004 yılında ihracatını bir önceki yıla göre yüzde 251 artırdı. İç piyasa ve ihracat olmak üzere yılda yaklaşık 1 milyon adet araç satıyor. Bunun 500 bini FAW'ın kendi ürettiği, diğer yarısı da yaptığı işbirlikleri sonucunda ürettiği modellerden oluşuyor. Geely ABD pazarını 10 bin doların altında fiyatla ele geçirecek

Çin menşeli otomobillerin en merak edilen özelliği ise fiyatları. Çin markaları ABD ve Avrupa'da önde gelen otomotiv markaları ile karşılaştırıldığında daha uygun fiyatları ile dikkat çekiyor. Örneğin Çin'de Ford'la ortak üretim yapan Landwing, Avrupa'da jip modelini 15 bin euroya satacağını açıkladı. Geely ise ABD'de 10 bin doların altında bir fiyatla araç satmaya hazırlanıyor. Chery'nin Türkiye'deki distribütörlüğünü alan Mermerler Grubu, markanın QQ modelini 12-13 bin YTL'den satışa sunmayı planlıyor.
Noyan Rona: Çinliler stratejisini global marka olmak üzerine kurdu
Çinli firmaların binek ve ticari olmak üzere iki alanda da iddialı olduklarını belirten Garanti Bankası Şanghay Baştemsilcisi Noyan Rona, "Çin otomotiv pazarı yıldan yıla gelişiyor. Çin'in otomobilde çok iddialı olduğu birkaç markası var. Onları dünya pazarlarında söz sahibi yapmak için burada hummalı bir çalışma var. Ünlü İtalyan tasarımcılar ile çalışılıyor.
Örneğin Zonghua'yı İtalyanlar çizdi" diyor. Rona, Chery ve Jimbei'nin Çin'de daha çok orta gelir grubu tarafından tercih edilen bir model olduğunu, Zonghua'nın ise üst gelir grubuna hitap ettiğini söylüyor.
Çin otomobil üretiminde Almanya'yı geçerek üçüncü büyük olacak Çin'in yaptığı atılımla 2006 yılında dünyanın en büyük üçüncü otomobil üreticisi olan Almanya'yı tahtından edeceği belirtiliyor. Çin bu yıl, 5.9 milyon adet hafif araç üretirken Almanya 8 milyon adette kaldı. Böylece 11 milyon adet üretim rakamı ile birinci sırada bulunan ABD ve 10.68 milyon adetle ikinci sırada bulunan Japonya'ya bir adım daha yaklaşmış olacak. Çin'in 2005 yılında yaptığı otomobil ve otomobil parçası ihracatı bir önceki yıla yüzde 34'lük artışla 11 milyar dolara yaklaştı.
Çin, önümüzdeki dönemde adından yalnızca iddialı bir otomotiv üreticisi olarak söz ettirmeyecek. Kalabalık nüfusunun alım gücü arttıkça, Çin'de satılan otomobil sayısı da hızla artıyor. Küresel anlamda doyuma ulaşan otomotiv sektörünün en fazla gelişmekte olan ülke pazarlarında kazanacağını söyleyen kredi ve derecelendirme kuruluşu Standard&Poors'a (S&P) göre, Çin'deki otomobil satışlarında orta vadede en az yüzde 10 ila 15 arasında bir büyüme yaşanacak. Geçen yıl ülkede tam 3.1 milyon adet otomobil satıldı. Xinhua haber ajansının bildirdiğine göre bu yılın ilk çeyreğinde de satışlar bir önceki yıla oranla yüzde 74 artarak 890 bine ulaşmıştı. "Rüya Makinaları: Gelişmekte olan piyasalar otomotiv üreticilerini çağırıyor" başlıklı raporun yazarı S&P kredi analisti Maria Bissinger'a göre, bu artış her 2 ülkedeki satın alma gücünün artmasıyla gerçekleşecek. Şu anda Çin'de her 1000 kişiye 24 otomobil düşüyor. Dünya ortalaması ise 120.

0 yorum: