Stratejik erkekler, sağduyulu kadınlara karşı

26 Aralık 2007 Çarşamba

Türkiye’nin tanınmış kadın portalı Mahmure.com'un düzenlediği “Yöneticiniz erkek mi olsun yoksa kadın mı?” konulu tartışmaya, 2000 çalışan katıldı. Tartışmada yöneticiler liderlik, otoriterlik, kriz anlarında soğukkanlı davranabilme, analitik düşünme, hızlı karar verme, detaycılık, inatçılık, mükemmelliyetçilik, empati gösterebilme ve iş-yaşam dengesi kurabilme gibi kriterler üzerinden değerlendirildi.
Tartışmaya katılanların verdiği yanıtlar, kadın yöneticilerin duygusal, sağduyulu ve anlayışlı olduğunu ortaya koydu. Katılımcıların yüzde 15'i, kadın yöneticilerin erkeklere oranla daha duygusal kararlar verdiği görüşünde. Kadınların ayrıntılara takıldığına ve işin bütününü görmekte zorlandığına inananların oranı ise yüzde 10. Kadın yöneticilerin sağduyu ve sezgilerini kullanma konusunda erkeklerden çok daha yetkin oldukları görüşü ise yüzde 12 oranında destekleniyor. Yüzde 15’lik bir kesim de, kadınların daha anlayışlı olduğuna inanıyor.
Tartışmacıların yüzde 17’si, erkek yöneticilerin dış görünüşe önem verdiğini savunuyor. Elde edilen sonuçlar arasında, erkeklerin “güzel” kadın çalışanlara, diğer çalışanlarına oranla daha yakın mesafede durduğuna ilişkin görüşler de yer alıyor. Bu görüşte olan erkekler, yüzde 9 oranıyla kadınları geride bırakıyor. Kadın yöneticilerin ise çalışanlarına karşı tarafsız bir tutum sergilediğine inanılıyor. Katılımcıların yüzde 8’i, erkek yöneticilerle iletişim kurmanın zor olduğunu savunuyor. Yüzde 11’lik bir kesim ise, erkeklerin karar verme sürecinde stratejik ve soğukkanlı davrandığını söylüyor.
Katılımcıların yüzde 8'i, erkeklerin kadın yöneticilere karşı sorumlu olmaktan sıkıntı duyduğu yönünde görüş bildiriyor. Buna karşılık yüzde yüzde 4’lük bir kesim, yöneticilerinin kadın ya da erkek olmasının bir önem taşımadığını ifade ediyor.
kaynak : milliyet



0 yorum: