Kârlı şirketler güçlenecek

22 Nisan 2008 Salı

Sigorta sektöründe kârlı olan şirketlerin güç kazanacağını belirten Genel Sigorta Genel Müdürü Hulusi Taşkıran, önümüzdeki dönemde rekabetin daha akılcı olacağını söyledi..

Genel Sigorta Genel Müdürü Hulusi Taşkıran, 2007 yılında sektör üretiminin yaklaşık yüzde 15 oranında arttığını, Genel Sigorta'nın ise yüzde 20'nin üzerinde büyüdüğünü belirtti. Genel Sigorta'nın A+ olan finansal güçlülük notunun AA'ya yükselmesinin önemine işaret eden Taşkıran, şirketin 350 milyon YTL'lik ödenmiş sermayesiyle sektörün lideri olduğunu dile getirdi. Taşkıran, önümüzdeki süreçte sektörde kârlı olan şirketlerin güç kazanacağına dikkat çekerek, rekabetin daha akılcı bir yöne gideceğini ifade etti. Türk pazarına büyük yabancı şirketlerin geldiğini ve önemli yatırımlar yaptıklarını hatırlatan Taşkıran, şirketlerin sermaye yapılarını güçlendirmesi gerektiğini belirtti. Son dönemde bankaların sigorta sektöründeki etkinliğinin arttığına işaret eden Taşkıran acentelerin daha verimli çalışması gerektiğini söyledi. TEKNİK KÂR
Genel Sigorta'nın bilançosu konusunda da bilgi veren Taşkıran, şirketin 2007 yılında 321 milyon YTL prim üreterek 25 milyon YTL teknik kâr elde ettiğini söyledi. Toplam prim üretiminde 10. sırada bulunan Genel Sigorta'nın en çok teknik kâr üreten şirketlerden biri olduğuna dikkat çeken Taşkıran, "Şirketimiz teknik kar/prim oranında da yüzde 7.8 oranıyla sektörün ilk 3 şirketi arasında yer almaktadır" dedi. Genel Sigorta'nın 350 milyon YTL'lik ödenmiş sermayesiyle sektör lideri olduğunu hatırlatan Hulusi Taşkıran şunları söyledi: "Şirketimiz 456 milyon YTL'lik özkaynağıyla pazarda 3. sırada bulunuyor. 2007'de yaklaşık 49 milyon YTL net kar eden Genel Sigorta, net kar/prim oranı bakımından yüzde 15.2 ile sektör lideri konumunda. Birleşik rasyo sıralamasında yüzde 89.2'yle sektörün en iyi rasyoya sahip şirketler arasında ilk 3'teki yerimizi koruyoruz."

Allianz'ı devreden Koç, parayı dört sektöre yatıracak
Koç, iki emeklilik şirketindeki 354 milyon Euro'luk payını Alman Allianz'a devretti. Migros ile birlikte elinde 2.2 milyar dolar nakiti olan Koç Grubu bu parayı 4 ana sektörde yatırım için kullanacak..
Koç Holding, Alman firması Allianz SE ile ortak olduğu Koç Allianz Sigorta ve Koç Allianz Hayat ve Emeklilik şirketlerindeki tüm hisselerini, toplam 354 milyon euro bedelle Allianz SE'ye devretmek üzere anlaşma imzaladı. Daha önce Migros'un satışı ile 1.6 milyar dolar elde eden Koç Holding'in elinde 2.2 milyar dolarlık nakit oluştu. Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Bülent Bulgurlu, anlaşmanın, uluslararası yatırımcıların Türkiye ekonomisine ve Türk sigortacılık sektörüne duyduğu güven ve olumlu beklentiyi gösterdiğini kaydetti. Bulgurlu, Koç'un daha önce açıklamış olduğu 'Topluluk neticelerinde en yüksek paya sahip olan dört ana sektörde odaklanma stratejisinin' kararlılıkla uygulandığını ve bu doğrultuda çok önemli bir adımın daha Allianz ile yapılan anlaşma sonucunda atılmış olduğunu vurguladı.
354 MİLYON EURO KALACAK
İki şirketin toplam değeri 782 milyon euro olarak hesaplandı. Anlaşmayla Koç Holding'in, 354 milyon euro (562 milyon dolar) kaynak elde edeceği kaydedildi. İmzalanan anlaşmayla Koç Holdingin, Koç Allianz Sigorta'daki yüzde 43,4 oranındaki hissesi ile Temel Ticaret'in yüzde 3,7 oranındaki hissesinin, toplam 248 milyon euro bedel ile Allianz SE'ye devredileceği, ayrıca Koç Holding'in Koç Allianz Hayat ve Emeklilikteki yüzde 49 oranındaki hissesinin de 125 milyon euro bedel karşılığında Allianz SE'ye geçeceği aktarıldı. Bulgurlu, odaklandıkları sektörlerde yapacakları yeni yatırımlara ilişkin olarak şunları kaydetti: "Bankacılık sektöründe, iddialı organik büyüme projelerimiz devam ediyor. Yapı Kredi, 2007 Temmuz ayında başlayan hızlandırılmış 'Şube Ağı Genişletme Projesi' çerçevesinde 2007'nin son beş ayında 82 yeni şube açtı. 2008 yılında ise 160 şube açmayı hedefliyor ve 2009 sonunda bin şubeli bir banka olacak. Önümüzdeki dönemde bankacılık sektöründe gündeme gelecek olan bazı özelleştirme projelerini takip ediyoruz."
BANKACILIKTA BİN ŞUBE
Dayanıklı tüketimde, 16 üretim tesisi, 16 marka ve 39 şirket ile faaliyet gösterdiklerini kaydeden Bulgurlu, yurt içindeki ağın benzerini, yurt dışında da oluşturduklarını, Romanya, Rusya ve Çin'de üretimlerinin bulunduğunu vurgularken, "Yurt dışındaki tesislerimizi daha da arttırma hedefimiz doğrultusundaki çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

0 yorum: