Norveç İşçi Talebi ve Başvuru Koşulları

18 Şubat 2008 Pazartesi

Son günlerde Norveç işçi alımı ile ilgili haber hem görsel basında hemde gazetelerde sıklıkla haber yapıldı ve vatandaşların ilgisini çekti.Aşağıda bu konu ile ilgili yapılmış bir araştırmayı sizlerle paylaşmak istedim.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'i ziyaret eden Norveç Çalışma ve Sosyal Kapsama Bakanı Bjarne Hakon Hanssen, ülkesinde faaliyet gösteren şirketlerin, işgücü temininde büyük sıkıntı yaşadığını anlatmış, Türkiye'nin bu konuda önemli fırsatlara sahip olduğuna dikkat çekmişti.



"18-29 yaş arasında 13,5 milyonluk bir işgücü potansiyelimiz var. Bu da 4,5 milyonluk bir ülke için çok anlamlı geliyor" diyen Çelik ise, istenen 100 bin işçinin 6 ayda gönderilebileceğini vurgulamıştı.

Norveç Göçmen Bürosu'ndan alınan bilgiye göre, herhangi bir işte çalışabilmek için çalışma izninizin olması şart. 3 aydan sonra da oturma izni almanız gerekiyor.
Çalışma izni için başvuru şartları:
- Üniversite mezunu (uzman eğitimli) ya da meslek lisesi veya dengi bir okulda en az 3 yıllık mesleki eğitim almış olanlar (özel vasıflı)
- Uzmanlık alanı aranan pozisyon için uygun olanlar (örneğin öğretmenlik mezunu iseniz öğretmenlik için başvuru yapmanız tercih ediliyor)
- Profesyonel tecrübenin de bir önceki işverenden alınacak güven mektubu ile belgelenmesi gerekiyor. Bu belge işçinin hangi alanlarda uzman olduğu ve ne kadar çalıştığı bilgilerini içermeli.
- Başvuru yaptığınız şirketin resmi bir belge ile sizin adınıza konsolosluğa istekte bulunması gerekiyor.
Süreç nasıl işliyor?
- Her bir pozisyon için farklılık gösteren başvuru formunun doldurularak vatandaşı olunan ülke yetkililerince onaylandıktan sonra gerekli belgelerle birlikte Norveç konsolosluğuna teslim ediliyor.
- Başvuru formlarını bu siteden indirebilirsiniz. Teslim edilen tüm evraklar konsolosluk tarafından inceleniyor ve herhangi bir engel bulunmaması durumunda çalışma izni çıkarılıyor ve bu çalışma izni ile vize işlemlerine başvuru yapılıyor.
Başvuru formu ile birlikte teslim edilmesi gereken diğer evraklar
- Diploma ya da sertifika gibi eğitime ilişkin belgeler (Bu belgelerin arasında eğitimin süresi ve içeriği hakkında da ayrıntılı bilgi verilmeli)
- Özgeçmişiniz ve iş deneyimleriniz gibi bilgileri içeren ve önceki işvereninizin de imzasının bulunduğu ayrıntılı bir CV
- İşvereninizin sizin adınıza yapmış olduğu istek belgesi
- Başvuru ücretinin ödendiğine dair makbuz
- Fotoğraf
- Pasaport fotokopisi
Tüm belgelerin İngilizce veya Norveççe’ye çevrilmiş olması gerekiyor. Ayrıca başvuru yapılmadan önce Norveç konsolosluğundan detaylı bilgi alınması gereklidir.
http://www.samanyoluhaber.com/

1 yorum:

Adsız dedi ki...

ben necmettin 15 yıldır inşaat sektöründe deneyimli olarak çalışmaktayım.tütkiye'de illeriye dönük hayatımı güvence altına alamayacagımı düşünerekten Norveç'in işçi talebine baş vurarak hayatım güvence altına almak ve cocouklarıma illeriye dönuk rahat bir hayat sunmak için norvrç'te inşaat sektörümü sürdürmek istiyorum bu konuda bilgilendirilmemi arz ediyorum gsm:0353 944 74 86