İslam dünyasının en büyük 100 şirketinin 24'ü Türk

1 Şubat 2008 Cuma

Suudi petrolcü Aramco'nun başını çektiği listeye Koç Holding altıncı sıradan girdi. Sabancı, Ziraat, Doğan, İş Bank ve Ülker'in yer aldığı 12 Türk şirketi, en büyük 50 arasında
İslam dünyanının en büyük 100 şirketinden 24'ünün Türk olduğu belirlendi. Suudi petrol şirketi Aramco'nun başını çektiği '2007 En Büyük 100 Şirketi' (DS100) sıralamasında Koç Holding altıncı oldu. Aralarında Sabancı Holding, Ziraat Bankası, Doğan Holding, İş Bank ve Ülker'in de bulunduğu 12 Türk şirketi, en büyük 50 arasında yer aldı. Bu arada, Koç Holding, Ülker, Vestel ve İş Bankası da 'En Heyecan Verici 15 Şirket' listesinde de bulunuyor. 'Dinar Standard' adlı iş stratejisi yayını tarafından belirlenen İslam dünyasının '2007 En Büyük 100 Şirketi' (DS100) ile ilgili araştırmada İslam Konferansı Örgütü üyesi ülkelerdeki şirketler, 2006 yılı gelirleri itibarıyla değerlendirmede dikkate alındı.
En büyük beş şirket devletin
Suudi petrol şirketi Aramco'nun başını çektiği listeye 24 Türk şirketi girdi. Koç Holding'in altıncı olduğu sıralamada aralarında Sabancı Holding, Ziraat Bankası, Doğan Holding, İş Bankası ve Ülker'in de bulunduğu 12 Türk şirketi, en büyük 50 arasında yer aldı. Araştırmaya göre, İslam dünyasının en büyük beş şirketi, devlete ait beş kuruluştan oluşuyor. Suudi petrol şirketi, 199.7 milyar dolarlık gelir ile birinci olduğu listede İran ulusal petrol şirketi 90.7 milyar dolarla ikinci, Kuveyt petrol şirketi 59.4 milyar dolarla üçüncü, Malezya petrol şirketi 50.9 milyar dolarla dördüncü, Irak ulusal petrol şirketi ise, 45 milyar dolarla beşinci oldu.
Şirketlerin toplam geliri 1.080 trilyon dolar Sıralamada altıncı olan Koç Holding'in 34.5 milyar dolarlık geliri olduğu belirtilirken ilk 20 arasında da bulunan Sabancı Holding'in gelirleri 12 milyar, Petrol Ofisi'nin gelirleri 9.5 milyar dolar olarak belirlendi. Bu arada, Dinar Standard bu konudaki değerlendirmesinde petrol fiyatlarının sektördeki şirketlerin yanısıra altyapı ve hizmet şirketlerini de olumlu etkilediğine dikkat çekildi. DS100 şirketlerinin toplam gelirleri, 1.08 trilyon doları bulduğuna, bunun önceki yıla göre yüzde 14.5 oranında bir artış anlamına geldiğine dikkat çekilirken Fortune dergisince belirlenen 'Dünyanın En Büyük Şirketleri'nin toplam gelirlerinde artış ise yüzde 10 olarak gerçekleştiğine işaret edildi. Sağlanan büyümenin önemli ölçüde birleşme ve satın almalardan kaynaklandığı da belirtirken bu çerçevede Koç Holding'in Tüpraş ve Yapı Kredi, Suudi Oger'in de Türk Telekom alımına vurgu yapıldı. Dinar Standard'ın çalışmasında ayrıca, 'DS100' arasındaki 'En Heyecan Verici 15 Şirket' de ortaya çıkarıldı. Bu listeye Türkiye'den Koç Holding, Ülker, Vestel ve İş Bankası girmeye başardı.

0 yorum: