ÇALIŞMA HAYATI VE KADINLAr

13 Şubat 2008 Çarşamba

Yeterince kibar mısınız?
Günümüzde, çalışan kadınlar yeterince girgin olmadıkları düşünüldüğü için ağır bir ayrımcılığa maruz kalmaktadır.

Çalışan kadınlar bir dönem, camdan tavanlar üzerinden izlenmişlerdi çünkü fazlasıyla “kibar” oldukları düşünülüyordu. Şimdiyse, geri çekilmeye çalışılıyorlar. Bu kez sebep, yeterince kibar olmamaları.

Cinsiyet ayrımcılığı faktörünü ortadan kaldırabilmek adına, bir çok şirket, erkeksi davranışı çağrıştıran bir çok özelliği desteklememeye; kişiler arası ilişkilerde hassaslık gibi kadınsı özellikleri ön plana çıkartmaya başlamıştır.

Ancak, Wisconsin’deki Lawrence Üniversitesinden Peter Glick, feminizasyon adını verdiği bu durumun, kadınların aleyhine işleyen bir süreç haline geldiğini ortaya koymaktadır. Çünkü kadınlar, artık, kendilerinden beklenen “kadınsı” davranışları artık gösteremezken, erkeklerden bu yönde davranışlar beklenmemektedir bile.

Bu çifte standartın kanıtı, Glick’in yaptığı bir araştırmaya dayanmaktadır. Bu araştırmada, deneklerden, idari bir iş için başvuran kişilerin rekabetini puanlamaları istenmiştir. Daha hırslı olan kadınlar iş için uygun görülmekle birlikte, diğer adaylara göre daha az girişken bulunmuş, dolayısıyla da işe alınmaları daha az bir ihtimal teşkil etmiştir. Tam tersi olarak, hırslı erkekler, girişken olmasalar da işe alınma ihtimali yüksek kişiler olarak tanımlanmıştır.

Ancak resmin bütünü kadınlar için daha olumlu bir tabloya işaret etmektedir. Çünkü kadınlar, işbirlikçi yapıları sayesinde, erkeklerden çok daha iyi birer yönetici olabilmektedirler.
kaynak: http://www.veritaspsikiyatri.net/

0 yorum: