Migros’ta satış ibresi 4 milyar doları gösteriyor

11 Ocak 2008 Cuma

Satış sürecinde sona yaklaşılan Türkiye’nin en büyük perakende zinciri Migros’tan beklenen gelir 4 milyar dolara odaklandı.
Migros’un satış sürecinin ocak sonuna kadar tamamlanması planlanırken, ilgilenen şirket gruplarının sayısı da 5 olarak kesinleşti. Migros’la ilgilenen grupları Hırvat Agrokor ve Blacstone ortaklığının yanısıra İsveç’in en büyük perakende grubu ICA, Rus bankacılık ve telekom devi Rus Alfa, Bain Capital ve Turkven ve BC Partners ortaklığı oluşturuyor.
AGROCOR-BLACKSTONE: Migros’a olan ilgisini geçtiğimiz yıl Kasım ayında açıklayan Agrokor ile görüşen Blackstone Grup 98.2 milyar dolarlık varlık yönetiyor. Kasım ayında Migros’a olan ilgisini açıklayan Agrokor ise Hırvatistan’ın en büyük özel şirketi konumunda bulunuyor.
ICA: 1917 yılında İsveç’te kurulan ICA, İskandinavya ve Baltık bölgesinin en büyük perakende şirketi durumunda. 2006 yılı sonu cirosu 2.4 milyar doları buluyor. ICA, aynı zamanda Norveç, Estonya, Litvanya ve Letonya’da da faaliyet gösteriyor.
BAİN CAPİTAL-KKR-TURKVEN-BC PARTNERS: Merkezi ABD’de olan Bain Capital’in yönettiği valıklar toplamı 50 milyar doları buluyor. Dünyada 7 ofisi ile hizmet veren Bain Capital, yıllık 50 milyar dolarlık varlığı yönetiyor. ABD’li Kohlberg Kravis Roberts (KKR) dünyada 500 milyar dolarlık fonu yönetiyor. U.N Ro-Ro’yu 1.3 milyar dolara alan ABD’li KKR dünyanın en büyük iki portföy yönetim şirketinden biri. BC Partners ise yıllık 49 milyar dolarlık fon yöneten özel sermaye fonu şirketi.
ALFA: Turkcell’in ortağı Rus Alfa bankacılık ve perakendenin dışında petrol ve telekom alanlarında da bölgede ciddi güç konumunda. Grubun bankası Alfa Bank, Rusya’nın en büyük özel bankası durumunda.
CVC: 1981’de kurulan CVC Capital Partners, yatırım danışmanlığı da yapan özel sermaye fonu. Merkezi Lüksemburg’daki şirketin Avrupa, Asya ve ABD’de 18 ofisi bulunuyor.

0 yorum: